EU-komission julkaisi keskiviikkona iltapäivällä ehdotuksensa ilmastopaketiksi, jonka tarkoitus on leikata päästöjä merkittävästi Euroopan Unionissa. Pakettiin sisältyy esimerkiksi merenkulun ja tieliikenteen päästökauppa.
Metsien osalta hiilinieluja koskevaa lulucf-asetusta ja energiapuun käyttöön liittyviä kestävyyskriteerejä uudistetaan. Kuten ennakoitu, ehdotukseen uudesta maankäytön sääntelystä sisältyy myös maatalous.
Hiilinielujen osalta nykyisen lulucf-asetuksen tavoitteet ovat voimassa vuoteen 2025 asti ja niitä kiristetään vuosiksi 2026-2030 noin 15 prosentilla. Hiilinieluja koskevat tavoitteet ovat jatkossakin jäsenmaakohtaisia. Maankäyttösektorilla pyritään ilmastoneutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä.
Uusiutuvia energialähteitä koskevassa direktiivissä asetetaan aiempaa tiukempi tavoite, jonka mukaan 40 prosenttia EU:n energiasta tuotetaan vuoteen 2030 mennessä uusiutuvista lähteistä. Bioenergian käytön kestävyyskriteerejä tiukennetaan sekä ilmasto- että ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi.
Ehdotuksen mukaan jäsenmaat eivät saisi myöntää kansallisia tukia tukkien tai kantojen energiakäyttöön. Kestävyyskriteerit tulevat jatkossa koskemaan entistä pienempiä energiantuotantolaitoksia. Aiempi raja oli 20 Mw:n laitos ja uudeksi rajaksi on kaavailtu 5 Mw:a. Lisäksi ehdotukseen sisältyy rajoituksia energiapuun hankkimiseen esimerkiksi luonnontilaisista metsistä ja soilta.
Metsästrategiaan viitataan komission tietosivulla. Esiin nostetaan kolmen miljardin uuden puun istuttaminen vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi metsästrategiasta todetaan:”EU:n metsästrategialla pyritään parantamaan EU:n metsien laatua, määrää ja selviytymis- ja sopeutumiskykyä. Sillä tuetaan metsänhoitajia ja metsäbiotaloutta, säilytetään metsien korjuu ja biomassan käyttö kestävänä ja vaalitaan luonnon monimuotoisuutta.”
Komissio lupaa lisää yksityiskohtaisia tietoja ilmastopaketista lähipäivinä. Uutta metsästrategiaa odotetaan julkaistavaksi tällä viikolla muiden yksityiskohtaisten tietojen ohella.
Ilmastopakettia on verrattu merkittävyydeltään EU:n sisämarkkinoiden luomiseen 1980-luvulla. Ilmastopakettiin liittyvien säännösten läpi vieminen tulee todennäköisesti kestämään vuosia.
Lue lisää aiheesta Metsälehden aiemmin ilmestyneestä artikkelista.
Uutista päivitetty 14.7.2021 klo 16.05.
Korjattu luonnonmetsä luonnontilaiseksi metsäksi 15.7.2021.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Heh, ”Ehdotuksen mukaan jäsenmaat eivät saisi myöntää kansallisia tukia tukkien tai kantojen energiakäyttöön”. Onko tämmöistä joku joskus tukenut?
”ehdotukseen sisältyy rajoituksia energiapuun hankkimiseen esimerkiksi luonnonmetsistä ja soilta.”
Luonnonmetsä? Suolta nyt tuskin on pakko energiapuuta hakata jos EU ei siitä pidä.
Toistaiseksi ei kuulosta kovin pahoilta rajoituksilta mutta yksityiskohdat selviävät myöhemmin.