Essayah: Omistajan oikeutta kunnioitettava metsänhoidossa

Metsäammattilaiset ovat metsänomistajan suuri tuki päätöksenteossa, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah arvioi.

Metsässä jokaisella päätöksellä on pitkäaikainen vaikutus puuston kehitykseen, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah totesi Tapion metsänhoitosuositus-webinaarissa tänään tiistaina.

Siksi hyvät neuvot metsienhoidossa ovat tarpeen. Metsänomistajien tärkein tuki metsähoitoon liittyvissä asioissa on metsäammattilainen. Hyvä ammattilainen on kuitenkin sellainen, joka kuuntelee myös metsänomistajan näkemyksiä, Essayah korosti.

Viime kädessä päätökset metsästä tekee metsänomistaja.

”Metsänomistajalla on suurin valta päättää metsistään. On tärkeätä, että omistusoikeutta kunnioitetaan.”, ministeri totesi.

Myös valtiovalta auttaa päätöksenteossa. Metsänhoitosuositukset ovat maa- ja metsätalousministeriön tarjoama palvelu metsäammattilaisille ja metsänomistajille. Niiden käyttö on vapaaehtoissa, mutta suosituksilla on vankka asema, Essayah sanoi.

”Suositusten on myös oltava helposti käytettävissä. Siksi ne löytyvät verkosta ja alan toimijat voivat liittää niitä omiin palveluihinsa.”

Harvennusmallit uusiksi

Metsänhoidon suosituksia on uudistettu viime vuonna. Esimerkiksi harvennusmallit on uudistettu. Malleissa pyritään ottamaan aiempaa paremmin metsänomistajien tavoitteet huomioon, ja omat mallit löytyvät muun muassa sekapuuston kasvatukseen, kiertoajan pidentämiseen ja yläharvennukseen.

Uutta ovat myös muutokset, joita harvennusmalleihin on tehty ilmastokestävyyden ja lisääntyneen kasvun takia. Etenkin Pohjois-Suomessa kasvu on kiihtynyt sen jälkeen kun mallit viimeksi uudistettiin vuonna 2006.

Suosituksiin on lisätty myös ohjeita, avulla voi tunnistaa ja käsitellä arvokkaita luontokohteita. Lisäksi esitellään erilaisia kasvatustapoja suometsiin.

Lisää aiheesta: Uusia harvennusmalleja julkaistu, metsänomistajien toiveet entistä tarkemmin huomioon

Metsälehti kuuluu Tapio-konserniin.

Kommentit (1)

  1. Hyvä metsäammattilainen kertoo mahdottomia toiveita esittävälle metsänomistajalle sen mitä on odotettavissa ja toki yrittää suunnitella hakkuita tietysti tämän toiveiden mukaan. Jos vaatimukset ovat epärealistisia, niin kirjoittaisin mielipiteeni ja ottaisin siihen metsänomistajan kuittauksen. Tämä pakottaisi hänet vähän miettimään ja vapauttaisi minut sitten syytöksistä, kun homma menee pieleen.
    Metsissä liikkuu valitettavasti ehkä runsaastikin ”ammattilaisia”, jotka eivät kerro ongelmista jättävät riskit ymmärtämättömälle metsänomistajalle

    Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen mukaan urakoitsijan on velvollisuus ilmoittaa rakennuttajan teettämissä suunnitelmissa havaitsemastaan virheestä. Kun hän tekee näin, vastuu suunnitelmasta jää tilaajalle. Jos ei tee, niin joutuu korjaamaan suunnitteluvirheen seuraukset. Pitäisi olla hakkuusuunnitelmiakin koskevat yleiset sopimusehdot, joissa suunnitelman tekijä voisi kirjata mahdolliset tavanomaisuudesta poikkeavat riskit.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat