Essayah: ”Huonoin ratkaisu olisi vain yksi malli kaikille”

Ennallistaminen askarrutti Keiteleen Puutori-tapahtumassa.

Paneeliin osallistujat vasemmalta Pepe Forsberg, Saara Koskinen, Jari Kolehmainen, Tino Aalto ja Sari Essayah. (Kuva: Risto Mykkänen)
Paneeliin osallistujat vasemmalta Pepe Forsberg, Saara Koskinen, Jari Kolehmainen, Tino Aalto ja Sari Essayah. (Kuva: Risto Mykkänen)

Keiteleellä järjestettiin Puu elinvoiman lähteenä -teemalla Puutori-tapahtuma elokuun lopulla.

Kunta on Pohjois-Savon suurimpia työssäkäyntialueita. Siellä sijaitsee valtakunnallisesti merkittävä puualan keskittymä, muun muassa Keitele Groupin saha ja valtakunnallisesti suurin kattoristikoiden valmistaja Sepa Oy.

Kunnan projektipäällikkö Teemu Koljosen mukaan tilaisuudella halutaan tuoda esille puuta ja sen monimuotoista käyttöä.

”Lisäksi puu on tärkeää Keiteleellä niin yksityisille ihmisille, kunnalle ja yrityksille”, Koljonen sanoi.

Tapahtuman paneelikeskusteluun osallistuivat maa-ja metsätalousministeri Sari Essayah, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aalto, Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg, Savon ammattiopiston metsäopetuksen lehtori Jari Kolehmainen ja metsänhoitoyhdistys Savotan luonnonhoidon erityisasiantuntija Saara Koskinen.

Metsien ja vesistöjen ennallistamisohjelma nousi paneelissa odotetusti esille. Ministeri Essayah oli huolissaan tilanteen kehittymistä Suomen kannalta.

”Toivottavasti kokonaisuus pystytään toteuttamaan suomalaisittain, sillä Suomen ja Ruotsin kokonaispinta-alasta on metsää paljon enemmän kuin monessa muussa EU-jäsenvaltiosta. Huonoin mahdollinen ratkaisu olisi vain yksi malli kaikille jäsenvaltioille”, Essayah totesi.

Tilannetta pahentaa epäselvä lainsäädäntö, jota kukaan ei pysty tulkitsemaan yksiselitteisesti. Tulossa oleville säädöksille pitäisi olla ainakin riittävästi kansallista liikkumatilaa.

Yksi tärkeä asia kuitenkin puuttuu: kaikelle tälle muutokselle pitäisi löytyä maksaja, joka ei ole yksityinen maanomistaja.

Paneelissa tuli myös esille, että luonnon monimuotoisuuden kannalta tarvitaan myös metsien uudistamista, sillä kaikki lajit eivät viihdy vain vanhoissa metsissä.

Lehtori Jari Kolehmainen painotti, että jo opetuksessa lähdetään asiakaslähtöisestä metsäpalvelusta kaikki luontodirektiivit huomioiden, jossa on kolme pääpointtia: tieto, taito ja asenne.

Tapahtuma oli sijoitettu Keiteleen markkinoiden yhteyteen, jossa yksityiset yrittäjät ja yhteisöt saivat esitellä toimintaansa ja lähikuntien opiskelijat olivat mukana seuraamassa päivän antia, muun muassa raivaussahan työnäytöstä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat