Luvaton kalastus ja laittomat keinot suurpetojen pyynnissä lisääntyivät viime vuonna, selviää tänään julkaistusta Metsähallituksen erävalvontaraportista 2023.
Erävalvonta tarkasti vuoden aikana lähes 7 000 luonnossa liikkujaa. Tarkastuksista seurasi 520 toimenpidettä: 57 tapausta siirtyi esitutkintaan ja 463 johti lievempiin toimiin.
Erävalvonta väheni viime vuonna Metsähallituksen säästöjen seurauksena. Siitä huolimatta rikoksia ja rikkomuksia paljastui edellisvuotta enemmän.
”Tämä osoittaa, että erävalvontaa pitäisi pystyä lisäämään. Oli yllättävää huomata, että ihmiset kalastivat ilman lupaa useammin kuin ennen”, erävalvontapäällikkö Henri Pelkonen Metsähallituksesta sanoo.
Metsästäjien lupa-asiat olivat hyvin kunnossa, mutta erävalvonta paljasti muita tapauksia, jotka saivat erävalvontapäällikön mietteliääksi.
”Hirvenmetsästäjät käyttivät kolmessa tapauksessa laittomasti moottorikelkkaa hyväkseen. Lisäksi hirviä ammuttiin jo ennen metsästyskauden alkua ja muutamassa tapauksessa oman lupa-alueen ulkopuolelle”, Pelkonen luettelee.
Erävalvonta ja muut valvontaviranomaiset paljastivat Suomen historian laajimman metsästysrikoskokonaisuuden, jossa suurpetoja epäillään tapetun laittomasti. Tapausta tutkii Itä-Suomen poliisi.
Lisäksi valvonnassa paljastui kaksi muuta epäiltyä laitonta tappoa ja laittomia karhunpyyntimenetelmiä: kaksi haaskaa ja yksi pyynnissä ollut häkki.
Erätarkastajat valvoivat myös retkeilyä luonnonsuojelualueilla. Yleisimmät epäkohdat liittyivät jälleen tulentekoon: nuotioita tehdään metsäpalovaroituksen aikana tai väärille paikoille.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Vai erärikoksiksi epäonnistuneen petopolitiikan seuraukset nyt lasketaankin? Tietyillä alueilla on harrastettu vain hallituksenkin työelämään masinoimaa ”paikallista sopimista” asioiden saattamiseksi kuntoon , kun päättäjät potevat impotenssia tässä suhteessa.