Päästövähennystoimia on kiihdytettävä, Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n tuoreessa raportissa todetaan. Kasvihuonekaasupäästöt ovat nousseet kaikilla sektoreilla energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön lisäämisestä huolimatta. Viime vuosikymmenellä keskimääräiset kasvihuonepäästöt olivat korkeammat kuin koskaan aiemmin.
Päästöjen kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut. Silti nykyinen päästökehitys johtaa raportin mukaan noin kolmen asteen lämpenemiseen vuosisadan loppuun mennessä.
Lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen tai maksimissaan 2 asteeseen vaatii nopeita päästövähennystoimia kaikilla sektoreilla sekä merkittäviä energiajärjestelmän muutoksia.
”Fossiilinen energia on ollut isossa roolissa ilmastonmuutoksen aiheuttajana, ja nyt energiasiirtymä näyttelee yhtä suurimmista mahdollisuuksista ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa. Useiden vähäpäästöisten teknologioiden käyttö on tullut halvemmaksi ja niiden käyttöönotto on nopeutunut”, sanoo VTT:n tutkimusalueen johtaja Antti Arasto.
”Raportin viesti on vakava. Nopea irtautuminen fossiilienergiasta on planeettamme elinkelpoisuuden kohtalon kysymys”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.
Päästöt jakautuvat epätasaisesti maailman eri alueilla. Eniten kasvua on Aasiassa, Euroopan osuus nettopäästöistä on pienentynyt.
Raportin mukaan tehokkaita päästövähennyskeinoja ovat esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, vähähiilisten rakennusmateriaalien käyttö, sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Teollisuudessa päästöjä voidaan vähentää muun muassa uusilla materiaaliteknologioilla, liikenteessä sähköistämällä ja biopolttoaineilla.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Juuri näin. Jostain syystä Suomessa ollaan kovin kiintyneitä ulkomailta ostettaviin fossiilisiin polttoaineisiin. Suomesta saisi hitaasti uusiutuvaa turvetta, josta voi tehdä mm. polttonesteitä. Samalla huoltovarmuus polttonesteiden osalta hoituisi kuntoon. Myös nopeasti uusiutuvan puun energiakäyttö tuntuu olevan kovasti vastatuulessa.