Energiapuun kauppa käynyt ennätystahtia, hinnatkin nousseet

Energiapuun kauppamäärä oli huhti-kesäkuussa vuodesta 2014 alkavan tilastointihistorian korkein.

Energiapuuta ostettiin vuoden alkupuoliskolla enemmän kuin koskaan aikaisemmin, Luonnonvarakeskus tiedottaa.

Energiapuun hinnat nousivat huhti-kesäkuussa etenkin pystykaupoissa. Latvusmassan keskimääräinen hinta ylitti niissä viime vuoden keskimääräisen tason 23 prosentilla ja karsitun rangan hinta 27 prosentilla.

Energiapuun kaupasta oli latvusmassaa lähes kolme viidesosaa. Latvusmassasta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 8,9 euroa kuutiometriltä. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna keskihinta nousi reaalisesti 28 prosenttia ja koko viime vuoteen verrattuna nousua oli 23 prosenttia.

Hankintakaupoissa latvusmassan hinta nousi edelliseltä vuosineljännekseltä viisi prosenttia 31,4 euroon.

Karsittua rankaa oli neljäsosa kaupasta. Pystykaupoissa rangan keskihinta nousi 24,3 euroon. Se oli 10 prosenttia enemmän kuin vuoden alussa ja koko viime vuoden keskihinta ylittyi 27 prosentilla.

Rangan hankintahinta laski edellisestä vuosineljännekseltä kaksi prosenttia 46,5 euroon. Se oli viisi prosenttia viime vuoden keskihintaa enemmän.

Kauppamäärä ennätykseen

Tilastoon kirjautui vuoden toisella neljänneksellä energiapuun kauppaa yhteensä 2,5 miljoonaa kuutiometriä. Määrä oli yhdellä vuosineljännekselle vuodesta 2014 alkavan tilastointihistorian korkein. Vuoden takaiset lukemat ylitettiin puolella ja edellisen viiden vuoden keskiarvoon verrattuna ostot kaksinkertaistuivat.

Myös tammi–kesäkuun ostomäärä nousi uuteen ennätykseen. Viime vuoden määrä ylittyi 38 prosentilla ja edellisen viiden vuoden keskiarvo 90 prosentilla. Viiteen edelliseen vuoteen verrattuna latvusmassan kauppa kasvoi yli kaksinkertaiseksi ja karsitun rangan kauppa 1,3 kertaiseksi.

Energiaksi ostetun kokopuun määrä on kasvanut tänä vuonna huomattavasti. Vuoden alkupuoliskolla kaikesta energiapuun kaupasta oli kokopuuta kuudesosa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa