Lämpö- ja sähköyhtiö Elenia uudistaa Hämeenlinnan Vanajan voimalaitostaan. Uudistuksessa keskeistä on uuden, biopolttoaineita käyttävän leijupetikattilan hankinta, joka korvaa käyttöikänsä päähän tulleen, 1950-luvun alussa käyttöön otetun kattilan.
Uusi 35 megawatin kattila käyttää pääpolttoaineen puupohjaisia polttoaineita – harvennustähteitä, sahapurua, puun kuorta. Korvattavassakin kattilassa on poltettu puuta, mutta myös turvetta, ja kumpaakin yhtä paljon.
”Jatkossa puun käyttö pysyy entisellään, mutta turpeen vähenee”, tekninen johtaja Anne Piispanen kertoo.
Turpeen käytöstä olisi teknisesti mahdollista luopua kokonaan, mutta tästä ei päätöksiä ole tehty. Vaikka turpeen poltto vähenee, puun käyttö ei juuri kasva, koska uuden kattilan hyötysuhde on parempi kuin vanhan. Esimerkiksi toimitukseen kuuluva savukaasulauhdutin lisää lämpötehoa 10 megawatilla.
Uuden kattilan lisäksi voimalaitoksessa on toinen, vuonna 2009 valmistunut kattila, jonka pääpolttoaine on puu. Vuosittain puuta voimalaitoksessa kuluu noin 250 000 kuutiota. Investoinnin jälkeen Elenia Lämmön uusiutuvien polttoaineiden osuus Hämeenlinnan kaukolämmön tuotannossa nousee yli 80 prosentin.
Uuden kattilan rakennustyöt alkavat ensi syksynä ja se on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020. Kattilan toimittaa Valmet. Toimituksen arvoa ei julkaistu, mutta Elenian investointi Hämeenlinnan kaukolämmön tuotantoon on noin 30 miljoonaa euroa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.