Ylivoimaisesti suurin vieraslajien levittäjä on elävien kasvien kauppa rajojen yli, Ruotsin maatalouskorkeakoulun metsäpatologian professori Jan Stenlid arvioi.
”Yli puolet kasvitautien aiheuttajista leviää elävien kasvien rajat ylittävässä kaupassa. Esimerkiksi puun tuonnin mukana leviää vain kymmenen prosenttia taudinaiheuttajista”, Stenlid totesi keskiviikkona Elmia Woodin seminaarissa.
Hän muistutti, että kaupan mukana tulevat taudinaiheuttajat ovat täysin ennakoimattomia ja sellaisena vaarallisimpia. Paikalliset lajit ovat vastustuskyvyttömiä vieraasta maailmasta tuleville vaaroille.
”Esimerkiksi ilmaston lämpenemisen seurauksena tapahtuva lajien leviäminen on ennustettavissa. Tästä hyvä esimerkki oli mäntyihin leviävän, Keski-Euroopassa esiintyneen Diplodia pinellan leviäminen. Ensimmäiset esiintymät havaittiin viime vuonna, kuten osasimme ennustaa.”
Mäntyjä ruskettava sienitauti havaittiin ensi kertaa myös Suomessa viime vuonna.
Nyt on keskityttävä seurantaan
Stenlid on tutkinut tuholaisten leviämistä osana maailman metsätutkijoiden järjestön Iufron yhteishanketta. Samassa työryhmässä on ollut mukana myös Uumajan yliopiston maantiedon ja taloushistorian professori Carina Keskitalo.
Hänen mukaansa moni on ehättänyt vaatimaan elävien kasvien rajan yli käytävän kaupan kieltämistä tautivaaran vuoksi – Suomessakin on esitetty samanlaisia vaatimuksia.
”Nykymaailmassa tällaiset kiellot eivät ole mahdollisia. Meidän on keskityttävä seurantaan. Vain kaikkein riskialteinten kasvien tuontia voidaan rajoittaa”, Keskitalo totesi.
Hänen mukaansa Ruotsissa kaikkia luonnossa liikkuja yritetään kannustaa havainnoimaan metsätuhoja.
”Tätä varten Uumajan maatalousyliopisto on avannut verkkosivut (www.skogskada.se), jonne ihmiset voivat havainnoistaan ilmoittaa.”
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.