Villisika-aidan rakentaminen Suomen itärajalle tyssäsi alkuunsa. Aitaa oli suunniteltu avuksi afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämisessä, villisiat kun levittävät tautia.
Maa- ja metsätalousministeriön tilaaman selvityksen mukaan aita ei kuitenkaan pystyisi estämään villisian leviämistä Suomeen. Itäsuomalainen vesistöjen ja tiestön halkomaan vaaramaisemaan on vaikeaa rakentaa ja ylläpitää pitävää aitaa, lisäksi vahvana eläimenä villisika voi mennä aidasta läpikin.
Toisaalta aita haittaisi monimuotoisuutta. Selvityksen mukaan aidan vaikutus ei olisi negatiivinen pelkästään Suomen eläimistölle, vaan myös koko Fennoskandian ja Läntisen Euraasian suurnisäkäslajistolle.
Sikaruton torjunnassa korostetaan nyt ripeää toimintaa ja yhteistyötä. Aitakeskustelua ei sen sijaan ole tarvetta enää jatkaa, ministeriöstä kerrotaan.
”Afrikkalaisen sikaruton leviämisriskiä voidaan pienentää tutkimalla sairaat ja kuolleet eläimet nopeasti. Myös metsästyksellä voidaan vaikuttaa taudin ehkäisemiseen. Yhteistyössä viranomaisten, elinkeinon, riista-asiantuntijoiden ja metsästäjien kesken voimme parhaiten toimia leviämisriskin torjumiseksi”, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio toteaa.
Selvityksen sika-aidan vaikutuksista laativat Luonnonvarakeskus ja Evira.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kuten aikanaan kirjoitin Hesarin yleisöosastoon, niin riistaruokinnan lopettaminen auttaisi kummasti.