Sahatavaran hinnat ovat liitäneet ennätyskorkealla Ukrainan-sodan siivittämänä, mutta nyt markkinat ovat vaimentumassa, Danske Bank arvioi uutiskirjeessään.
Ruotsalaiset eivät halua nikkaroida terasseja enää kolmatta kesää, ja sama tunnelma koskee ylipäätään länsimaita. Kiinnostusta vähentää yhteisvaikutus, johon liittyy korkeiden puutavaran hintojen lisäksi kohonneet ruoan ja energian hinnat ja nousemassa olevat korot, jotka yhdessä nostavat huolta omasta taloudesta.
Danske Bank pitää historiallisestikin merkittävänä signaalina, että eräät Ruotsin rautakauppaketjut laskivat painekyllästetyn terassilaudan hintoja toukokuussa, rakennustarvikemyynnin huippukuukautena.
Ammattirakentamisen signaalit ovat samansuuntaisia. Jo aloitetut projektit ylläpitävät sahatavaran kysyntää, mutta uusien hankkeiden aloittamista tarkastellaan kriittisemmin.
Danske Bank pitää mahdollisena, että sahasuhdanne normalisoituu kahden huippuvuoden jälkeen ja sahatavaran hinnat palaavat matalammalle, mutta edelleen korkealle tasolle.
Maailmanmarkkinoilla sahatavaran kysyntä on hiljentynyt hysteerisestä hyväksi. Yhdysvalloissa sahatavaran futuurihinnat ovat laskeneet maaliskuun jälkeen, mutta ovat edelleen korkealla. Maaliskuussa maan talonrakennusaloitusten määrä nousi 1,8 miljoonaan, mikä on korkein taso sitten vuoden 2006.
Sellusuhdanteen kestoa vaikea ennustaa
Selluhinnat ovat jatkaneet nousuaan, vaikkakin nousu on hiljentynyt. Danske Bank uskoo, että pitkäkuitumassan korkeimmilla ilmoitetuilla hinnankorotuksilla 1450 dollarin tonnihintaan on mahdollisuus onnistua.
Massamarkkinaa leimaa tarjonnan heiluminen logistiikan ja tuotannon häiriöiden vuoksi, mikä tekee markkinasta vaikeasti ennustettavan. Muutaman vuoden tähtäimellä edessä on uusien tehtaiden tuomaa, markkinakysynnän kasvua suurempaa tuotannonlisäystä. Mahdollista ylitarjontaa sulattaa, että todennäköisesti vanhoja tehtaita suljetaan.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.