Danske Bankin maaliskuisessa Skog&Ekonomi-uutiskirjeessä (1/2020) todetaan: ”Vuonna 2019 sekä massa- että sahateollisuuden tuotteiden hinnat laskivat voimakkaasti, koska tarjonta lisääntyi ja kysyntä monilla vientimarkkinoilla hiljeni. Nyt tilanne on muuttunut.”
Danske Bankin mukaan tämä tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että metsäsektorin suhdannekuopan pohja on saavutettu ja hintakäyrät osoittavat yläviistoon.
Suhdannekatsauksen mukaan sellumarkkinoilla tuottajat, muun muassa ruotsalaiset SCA ja Södra, ovat ilmoittaneet 40 dollarin tonnikohtaisista hinnankorotuksista pitkäkuituiselle havusellulle. Tuottajien tulevaisuuden osoitukset ovat ruotsalaisselvityksen mukaan vahvistuneet viime kesältä.
Myös sellun tuotanto on supistunut. Pienehkö sellutehdas Itä-Kanadassa on suljettu, ja toinen seisoo ainakin kuukauden Kanadan länsirannikolla. Suomessa paperi- ja selluteollisuuden lakko leikkasi pois kahden viikon tuotannon.
Danske Bank ennustaakin, että sellun hinta jatkaa nousevalla uralla tämän vuoden ajan samalla kun maailman selluvarastot pienenevät.
Koronavirus voi muuttaa tilanteen
Hyviä uutisia on kuultu myös sahoilta. Raportin mukaan osa sahoista on saanut korotettua parhaiden mäntysahatavaralaatujen hintoja eivätkä kuusilaudan hinnatkaan enää vajoa.
Osaltaan metsäteollisuustuotteiden kysyntänäkymiä parantaa supistunut tarjonta. Euroopan leuto talvi on vaikeuttanut puun hankintaa ja samaan aikaan puun tarjonta Pohjois-Amerikan länsirannikolta on heikentynyt metsäpalojen ja pitkään jatkuneiden hyönteistuhojen vuoksi.
Ruotsin raakapuumarkkinoilla Danske Bank ei ennakoi suuria hintamuutoksia. Tosin huonojen korjuukelit jatkuessa kelirikkoleimikoille voi olla luvassa roimiakin hinnan korotuksia.
Danske Bankin raportin mukaan koronaviruksen vaikutukset voivat kuitenkin pilata ilon suhdannekäänteestä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään