Ministeriö: Budjettiriihessä metsäalalle myönteisiä kirjauksia

Talousarvioesitys ei tuonut lisäkiristyksiä metsäalan sopeutustoimiin.

Metsäneuvos Erno Järvinen maa- ja metsätalousministeriöstä näkee budjettiriihessä eli valtion ensi vuoden talousarvioesityksen viimeistelyssä monia metsäalan kannalta myönteisiä kirjauksia.

Hallitus panostaa biotaloussektorin kasvuun, kilpailukykyyn ja kannattavuuteen kohdentamalla kymmenen miljoonaa euroa elintarvikeviennin, huoltovarmuuden ja metsäsektorin arvoketjujen edistämiseen.

”Lisäpanostuksia tulee myös vapaaehtoiseen luonnonsuojeluun ja ennallistamistyöhön Metso- ja Helmi-ohjelmien kautta.”

Suomen Akatemialle on osoitettu viisi miljoonaa euroa vuosille 2026–2029 metsäbiomassoja koskevaan selvitystyöhön.

Metsähallituksen tuloutusten 11 miljoonan euron korotukset vahvistavat maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan taloutta. Muutos ei edellytä Metsähallituksen hakkuutavoitteiden nostamista.

Lisäksi budjettiriihessä päätettiin, että kuluvan vuoden kolmannessa lisätalousarviossa esitetään kahden miljoonan euron rahoitusta maankäyttösektorin kasvihuonekaasuinventaarion ja seurantajärjestelmän kehittämiseen.

”Tietoja hyödynnetään, kun seurataan Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista ja suunnitellaan nielu- ja päästövähennystoimia.”

Järvinen pitää myös tärkeänä, että budjettiriihestä ei tullut lisäsäästöjä kevään kehysriihessä tehtyihin metsäalan sopeutustoimiin eli metka-rahoitukseen ja Suomen metsäkeskuksen valtionapuun.

Yksityiskohtainen talousarvioesitys julkaistaan 23. syyskuuta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut

Kuvat