Bioenergia ry:n mukaan Suomen metsissä ei kasvateta erikseen energiapuuta, vaan energiaksi palava puu on hakkuiden, metsänhoidon ja metsäteollisuuden sivutuotetta.
Yhdistys vastaa Ei polteta tulevaisuutta -kampanjalle, joka eilen julkisti valokuvia 16 kohteesta eri puolilta Suomea. Valokuvissa esiteltiin pääasiassa energiapuuterminaalien puupinoista löytynyttä tukki- ja kuitupuuta.
Valokuvien perusteella kampanja esittää, että bioenergian tuotantoon käytetään paljon sellaista puuta, jonka voisi jalostaa tuottavampaan käyttöön.
Bioenergia ry:n mukaan kampanjan kohteena olevista lämpö- ja voimalaitosten käyttämistä kiinteistä polttoaineista vuonna 2022 lähes puolet on metsäteollisuuden erilaista sivutuotepuuta, 27 prosenttia pienpuuta, 13 prosenttia hakkuutähdettä, 6 prosenttia kierrätyspuuta, 2 prosenttia sahojen sivutuotteista valmistettavia pellettejä ja brikettejä, 3 prosenttia järeää runkopuuta ja prosentti kantoja.
”Viime aikoina on käyty keskustelua siitä, että pienpuuksi tilastoitavassa osuudessa todennäköisesti on joukossa aiempaa enemmän teollisuudelle periaatteessa kelpaavaa ainespuuta, lähinnä kuitupuuta, jolle ei ole löytynyt kuitenkaan teollista ostajaa. Kunnon tilastotietoa asiasta ei kuitenkaan ole”, tiedotteessa todetaan.
Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan energiantuotannossa painottuvat nyt polttoon perustumattomat tuotantotavat, mikä vähentää painetta lisätä puun käyttöä. Puuenergian käytön odotetaan lähivuosina tasaantuvan ja kääntyvän laskuun.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.