Barentsinmerellä sää kylmenee – valkoposkihanhien muutto alkamassa viikon sisällä

Ensi viikon suurimmat valkoposkihanhiparvet tavattaneen kaakkoisrajan seudulla.

Helteisen ja osin vastatuulisen jakson jälkeen on vihdoin havaittu syksyn merkkejä lintumaailmassa ja myös valkoposkihanhien muuton arvioidaan alkavan viikon sisällä, ely-keskus tiedottaa.

Barentsinmeren valkoposkihanhia ei ole vielä muuttanut Suomeen. Suomen oman pesimäkannan suurin yksittäinen havainto on tehty Espoon Laajalahdella, jossa havaittiin 5 030 lepäilevää valkoposkihanhea.

”Barentsinmeren tienoille aukenee viikonloppuna pohjoinen-luoteinen kylmän ilman purkaus, jossa voi sataa jopa lunta. Se avaa hanhien muuttohanat täysille. Niinpä ensi viikolla on odotettavissa valkoposkihanhien runsasta saapumista Itä-Suomen pelloille niinä päivinä, joina muuttosää on hyvä”, ennakoi Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen.

Jos ennusteet pitävät paikkansa ja ajoittain varsin navakat luoteistuulet vallitsevat, on oletettavaa, että ensi viikon suurimmat valkoposkihanhiparvet tavataan kaakkoisrajan seudulla. Muuton arvioidaan näkyvän erityisesti Värtsilän ja Parikkalan välillä.

Osa hanhista saattaa muuttaa kokonaan Suomen kaakkoispuolelta, jolloin muutto tapahtuu Venäjän puolella.

Edellisvuosien tapaan Birdlife Suomi ja Pohjois-Karjalan ely-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto