Ilmastonmuutos etenee arktisella alueella nopeammin kuin muualla. Kaikissa arktisissa maissa tutkitaan aktiivisesti ja kehitetään käytäntöjä, joilla hyvän elämän ja hyvinvoivan ympäristön edellytykset turvataan myös muuttavassa ilmastossa. Ratkaisujen levittäminen maasta toiseen on keskeistä, jotta aikaa ei tuhlata pohtimalla asioita, jotka on jo toisaalla ratkaistu.
Tätä varten polkaistiin käyntiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja maa- ja metsätalousministeriön yhdessä koordinoima ACAF-hanke. Ulkoministeriön rahoittaman verkostoitumishankeen tavoitteena on edistää kansainvälistä arktisten toimijoiden yhteistyötä, rakentaa kumppanuusverkostoja sekä tuoda esille uusia ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi.
Esimerkiksi ruoantuotantoa ja arktista luontoa sekä metsiä uhkaavat etelästä lämpenemisen seurauksena leviävät vieraslajit. Huomiota vaativat myös perinteiset sekä luontoon kytkeytyvät elinkeinot ja kulttuurit.
”Yksi tärkeiksi nousseista elinkeinoista on luontoon pohjautuva matkailu, jonka pitää melko nopeasti kehittää tapoja sopeutua ilmaston ja sesonkien muutoksiin”, sanoo tutkimusprofessori Seija Tuulentie Lukesta.
Myös metsien monikäyttö, eli muu kuin puuntuotantoon keskittyvä metsätalous, on keskeinen arktisen alueen kulttuureissa ja taloudessa.
”Ilmastonmuutoksen vaikutuksista metsien monikäytölle ei ole paljon tietoa. Tätä teemaa on yhdessä lähdettävä pohtimaan”, erikoistutkija Rainer Peltola Lukesta toteaa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään