Metsä Groupin innovaatioyhtiö Metsä Spring ja japanilainen Itochu Corporation rakentavat puupohjaista tekstiilikuitua tuottavan koelaitoksen Äänekosken biotuotetehtaalle. Rakentaminen alkaa lokakuussa ja valmista pitäisi olla ensi vuoden lopussa. Yhtiöt investoivat laitokseen noin 40 miljoonaa euroa.
Tekstiilivalmistukseen käytetään aivan uutta, Suomessa kehitettyä teknologiaa. Menetelmä perustuu sellun suoraliuotukseen, mutta käytössä on uusi sellua liuottava kemikaali. Uusi liuotin ja se, että valmistuksessa hyödynnetään kuivaamatonta paperisellua, eikä liukosellua kuten yleensä, tuovat ympäristöhyötyjä nykyisin käytössä oleviin konsepteihin verrattuna.
Uniikkiteknologiaa
Koelaitoksen avulla pyritään ennen muuta osoittamaan kehitetyn valmistusmenetelmän toimivuus. Toistaiseksi sillä on tuotettu vain pieniä määriä tekstiiliä Saksassa sijainneella koelaitoksella, lähes laboratorio-oloissa.
”Laboratoriossa melkein kaikki on mahdollista, nyt pitää selvittää, onnistuuko pitkäjänteinen tuotanto”, Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn toteaa.
”Tämä on aivan uniikkiteknologiaa, meillä ei ole referenssikohteita.”
Tekniikan toimivuuden lisäksi on myös selvitettävä tuotteen kiinnostavuus markkinoilla. Lähtökohdat ovat hyvät: Japanilaiskumppani on ollut saamiinsa koe-eriin tyytyväinen ja uskoo voivansa hyödyntää tekstiiliä tuotannossaan. Ympäristöystävällisille tekstiilikuiduille uskotaan riittävän myös kysyntää.
”Markkinat siirtyvät kohti kestävämpiä kuituja, esimerkiksi puuvillan tuotantoa ei ympäristösyistä enää voida lisätä”, Itochtun johtaja Motonari Shimizu arvioi.
Kohti isompaa tehdasta
Jos prosessi toimii ja kiinnostusta tekstiilikuitua kohtaan löytyy, vuorossa on seuraava askel.
”Sitten voidaan harkita varsinaisen tekstiilikuitutehtaan rakentamista”, von Weymarn kertoo.
Nyt rakennettavan koelaitoksen kapasiteetti on noin 500 tonnia vuodessa, varsinaisen tehtaan noin 50 000 tonnia vuodessa. von Weymarnin mukaan tehdas rakennettaisiin Suomeen, ei välttämättä kuitenkaan Äänekoskelle.
Nimeä uudella, puupohjaisella tekstiilillä vielä ole. Sen aika tulee myöhemmin.
”Brändääminen on tärkeä asia. Siihen palataan myöhemmin, nyt keskitytään laitoksen rakentamiseen”, von Weymarn sanoo.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.