Nykyisen Stora Enson toiminta käynnistyi tasan 150 vuotta sitten (16.11.1872), kun Gutzeit & Co:n Norjan saha vihittiin käyttöön Kotkassa. Saha oli tuolloin Suomen suurin ja modernein, ympäri vuoden käyvä höyrysaha.
”Tämän sahan teho niin tavaton, että sen voi asettaa malliksi kaikille muille maamme sahalaitoksille, sillä toistaiseksi ei meillä ole ainoatakaan, joka voisi käyttää hyödyksensä kaikki jätteet niin kuin tämä. Niinpä esimerkiksi valaistaan saha öisin noin 150 kaasulampulla, joihin kaasu valmistetaan yksinomaan puujätteistä, samaan aikaan kun meidän muut sahamme vielä käyttävät lamppuja ja talikynttilöitä”, kirjoitettiin Helsingfors Dagblad lehdessä 16.11.1972.
Vuosien mittaan tehdasalueella on tapahtunut paljon – sahan ympärille on rakentunut sellutehdas, paperikoneet ja jalostuslaitoksia. Vuonna 2016 paperikone väistyi kartonkikoneen tieltä.
Myös omistajat ovat vaihtuneet. Gutzeit & Co muuttui Enso-Gutzeitiksi, josta lopulta muotoutui Stora Enso. Stora Enso luopui Kotkan tehtaista 2010, jolloin syntyi Kotkamills. Se puolestaan liittyi MM Group -konserniin vuonna 2021.
MM Group on maailmanlaajuinen kartongin ja kartonkipakkausten valmistaja, jonka valikoimaan kuuluvat myös pakkauspaperit, erikoislaminaattipaperit, päällystämättömät hienopaperit ja sahatavara.
Sahaus jatkuu Kotkassa edelleen. Sen sivutuotteet – sahanpuru ja hake – hyödynnetään tosin nyt laminaattipaperien ja kartonkien raaka-aineena.
”Sahaus tai muu tuotanto ei voi toimia päivääkään ilman osaavaa henkilöstöä. Tehdas on antanut työtä jo useille sukupolville, ja tehtaan väki on kirjoittanut sen historiaa omalta osaltaan. Kotkalaisille ”Kutsetti” nykyisin ”Millssi” on tuttu”, sanoo MM Kotkamillsin toimitusjohtaja Päivi Suutari.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään