Hanki kantaa ja lumen päältä latvaan ylettää paremmin kuin kesällä. Lisäkuvassa lopputulos.
Mitä mieltä, onko puuhassa mitään järkeä? Tällä kuviolla kolmasosa taimista on haaraisia/poikaoksaisia.
Hanki kantaa ja lumen päältä latvaan ylettää paremmin kuin kesällä. Lisäkuvassa lopputulos.
Mitä mieltä, onko puuhassa mitään järkeä? Tällä kuviolla kolmasosa taimista on haaraisia/poikaoksaisia.
On varmaan huonompiakin harrastuksia.Pystykarsintakin oli sellainen, työläämpi ja vailla lisä-arvoa. Jos tuolla saa tyvitukin pelastettua, ei turhempi homma. Muutama sekunti /latva…
On hyödyllistä ja korjaa jo syntyneet kasvuhäiriöt oksasaksilla. Kun kuviolla 1/3 osa haarotuneita kannattaa kasvuhäiriö oikaista lannoittamalla boorinpuutosta korjaavalla lannoitteella, joko maasta tai- ilmasta levitettynä.
Lannoitus korjaa boorinpuutoksen jo n. vioden sisällä ja kasvuvaikutukset on nähtävissä jo 3-4 vuoden päästä jos pinta-alat on kokoluokkaa 2-5 ha silloin helikopteri, tai vastaava levitys on jo kustannus tehokas, (huön kemera terveyslnnoitus)
Noita alempana olevia pystyoksiakin kannattaisi leikata. Vieläkö on sääntö, että yksinpystyoksa per / tukki sallitaan, jos se ei ole liian paksu.
Noita poikaoksia tulee joskus koko rungon matkalle, eli ei ainoastaan tyvitukkiin, jotem Booria-Booria – Halleluja!
Olisko peltoheiton istutus kun siltä ainakin näyttää. Niissä ensimmäinen kuusierä on enemmän tai vähemmän epäonnistunut. Samapa tuo teetkö karsintaa vaiko ei. Isompana tuo sama jatkuu ja oksaturilaita tulee.
Vanha suopeltohan tuo on. Itse veikkaisin että suurin syyllinen haaroittumiseen ja poikaoksiin on ravinnehäiriöt. Viime talvena levitin tuohon booripitoista tuhkaa 3 tn/ha. Muutaman vuoden päästä näkee sen vaikutuksen.
Tuleehan niistä ainakin entistäkin vantteraoksaisempia ja siten kuitukasan tavaraa paljon.
Yhdessä taimikossani oli samankaltainen tilanne. Tuplalatvaa näkyi kuusi kasvattavan. Kävin taimikon läpi ja ruiskutin booria taimikkoon. Muutama vuosi ruiskutuksen jälkeen samaa taimikkoa katsoen ei tuplalatvat ota enää silmään. Joko boorin ruiskutus auttoi tai vaihtoehtoisesti mieli teki hypnoottisen eleen enkä enää tahdostani tuplalatvoja näe.
Reppuruiskutuksella tein noin 3 ha per työpäivä. Työpäivän pituus oli pitkä.
Alle kahteen vuoteen toipuu latvat, jos on boorista kyse. Sitten kun lähtee kasvuun, on loikka helposti puoli metriä.
Turhaa hommaa katkominen muttei siitä ole haittakaan.
Jos tekee siinä pelossa etei tyvitukkia saa ellei latvo nii en viitsi sanoa että ymmärrys hoi, älä jätä
Pystykarsintaa ja pystyynkarsijaa yhteiskunta tuki. Miksi yksilatvaistamista ei tueta? Varmaan alvit ja verovähennykse saksiloista saisi kumminkin ja samaten lumikengistä.
Oletteko tehneet silmukarsintaa? Se on kasns kivaa ja kivannäköistä vaikkei siitä ole hyötyä ainakaan tällä hetkellä näillä puumarkkinoilla
Olen usein keväthangilla yksilatvaisiksi hoidellut, on hyvää hyötyliikuntaa. Myös raivauksen yhteydessä olen niitä sahaillut, moni puu tukkipuuksi pelastuu.