Kuvan tapauksessa lehtipuu oli ehtinyt jo reilusti etukasvuiseksi ennen raivausta. Raivaus kolme kasvukautta aikaisemmin olisi pelastanut paljon.
Kuvan tapauksessa lehtipuu oli ehtinyt jo reilusti etukasvuiseksi ennen raivausta. Raivaus kolme kasvukautta aikaisemmin olisi pelastanut paljon.
Toki mänty kasvaa paremmin ajoissa raivattuna, mutta hirvituhojen osalta voi lopputulosta vain arvailla. Vaikutus riskiin on tiedossa, mutta silti ongelmana on liian suuri hirvikanta, ei myöhästynyt raivaus.
Ei kun Suorittavan hirvet kuolevat nälkään, kun ei ole kuin hoidettuja taimikoita.
Täällä ne järsivät hoidetuissa 6-7m taimikoissa runkoja, kun eivät enää ylety latvaan. Kuusikin on alkanut kelpaamaan.
Aika loppuun kaluttu aihe, eikö tämä vieläkään ole kaikille selvä?
Toki hirville maistuu paremmin varjossa kasvanut mänty ja taimikot kannattaa hoitaa ajoissa. Kuitenkin, vaikka taimikko on varhaisperattu/hoidettu kolmesti, niin syöty on, kun lähellä on niukalti mäntytaimikoita ja paikallinen hirvikanta on hoitosuunnitelman ylärajan 4/1000ha yläpuolella:
Hirvikannan hoitosuunnitelma:
”Hirvikannan noustessa tavoitehaarukan (4/1000ha) ylärajaa suuremmaksi on toistuvasti törmätty laajamittaisiin yhteiskunnan sietokyvyn ylittäviin metsä-ja viljelysvahinkoihin sekä lisääntyneisiin hirvionnettomuuksiin.”
Paikoin vaan hirviä on enemmän kuin ruokaa. Metsänomistajan keinot vaikuttaa hirvikannan suuruuteen taimikonhoitotoimenpiteillä ovat rajalliset.
https://yle.fi/uutiset/3-9828602
Minä vetelen sitä keltaista nauhaa ristiin rastiin pitkin taimikoita.
On vaikka minkälaista ”viritystä”.
Sitä on ja paljon, mutta eipä ole hirvet taimiakaan syöneet.
Sitten laittelen latvuksiin ”keltaisen vaaran” eli napsautan nitojalla sellaisen rusetin latvaan tai lähioksaan.
On huskan näköistä taimikkoa. Työlästä laittaa ja ottaa sitten pois, mutta ei pirut tuota muovinauhaa syö.
Miettivät vain, että ”hullu isäntä”- annetaan olla nämä taimet!
Lähettäisin kuvan, mutta en osaa lähettää, sorry.
Tämä taimikko rajautuu harvennuskuvioon , josta lähetin kuvan
”Päätehakkuuta edeltävä harvennus 10 vuotta sitten ja tänään” .
Taimikko on raivattu ilmeisesti samaan aikaan 2-harvennuskuvion kanssa . Taimikon hirvituhojen riskiä on kasvattanut vieressä kasvanut hyvin peitteinen männikkö , jonne hirvet ovat väistyneet suojaan ruokailujen välillä . Raivaustoimenpiteiden jälkeen hirvet evät ole enää jäljistä (puuttumisesta)päätellen viihtyneet noilla nurkilla . Kuriositettina on mainittava , että kuvan vahingot ovat syntyneet hirvikannan ollessa leikkauksen jälkeen alhaisimmillaan 15 vuoteen eli pääasiassa 2-4 vuotta sitten .
Reilu kymmenen vuotta sitten taimikot perattiin vain kerran , jos sitäkään, ja paljon myöhemmin kuin tänä päivänä . Konehakkuuta edeltäviä ennakkoraivauksiakin alettiin vasta suunnitella . Kuvat näyttävät seuraukset ja toisaalta myös kehityksen suunnan , joka kaikeksi onneksi on oikeansuuntainen.
Onhan tuolta pohjoisesta uutisoitu hirvien nälkään kuolemista kansallispuistoalueilta. Kun pipertäjät päästetään ”luontoa suojelemaan” käykin juuri päinvastoin. Ne tappaa kaiken.
Minäkin olen yhden taimikon ympäröinyt keltaisella nauhalla. Ei mitään vaikutusta. Kävelivät useasta paikkaa läpi.
Sellumetsän ja heinäpellon sekasikiö. Vastaavaa näkee täälläkin. En ole kauhean ihastunut näistä Finsilvan metsistä.
Hirvien pilaama ja sinällään täystuhottu metsän alku ja taas hirvenlihalle raskaasti lisähintaa. Sairasta, ylen sairasta tämä valtakunnan hirvipolitiikka. Mitätöidään mahdollisuus tehdä uudistustyö vaikka sitä laillakin velvoitetaan.
Tästä samasta aiheesta näytti olevan metsämakasiinissa juttu erään isännän toimesta. Hänkin suositeli raivausta hyvissä ajoin ettei hirvivahinkojen riski kasva. Samat on omatkin havainnot kuten suorittavalla. Mutta kiistatta jos kanta on liian suuri ei niitä pelasta mikään. Joten homman a ja o on sopiva kanta ja sitten sen jälkeen ruokamaat sellaiseksi ettei kiinnostusta löydy.
Hyvinhän tuossa asiat on niin, että kateeksi käy, kun on noinkin pitkäksi puut kasvaneet eikä ole vielä torjuntaan tarvinnut lähteä.
Täällä jo taimilaatikkossa pitää aloittaa torjuntatoimet ja ruiskuttaa taimet Tricolla ennen kuin istuttaa maahan.