Kommentit (19)

  1. Yksittäisestä paha arpoa. Mutta jos lähivuosina alkaa tulla lähitaimiin samoja oireita. Männyn juurikääpä on yksi vaihtoehto.

  2. Ensinkin sen on hirvi pari kertaa pienenä syönyt mutkista päätellen ja nyt tuhon on täydentänyt peura/kauris sarvia hinkkaamalla alarunkoon.

  3. Menninkäisen linjalla. Jos,niin nuo pitäisi itiölevitteisinä tautipuina listiä pois taimikosta heti.

  4. Jeessin puppugeneraattorin kommentti johtuu siitä, että hänen näössään on vikaa. Joskus on taimikossa ollut taimia, joiden juuristo on kiertynyt niin, ett juuret ovat kuristuneet tukkoon.

  5. Tervasroson tyvellä

  6. Metlan sivuilta voi etsiä taudinaiheuttajia. Voisipa hyvinkin olla tervaroso. http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/tuhontunnistus/index.htm

  7. Tottahan puu kuivuu kun siitä on hangattu puolet rungosta alaosastaan paljaaksi. Ei mänty tuollaista kestä. Tuon ikäisellä vielä mitään rosoja ole.

  8. jpjulku

    Missä päin Suomea? Tervarosoa taimikoissa lähinnä Pohjois-Suomessa.
    Mekaaninen vika (hirvi) tuossa on kuitenkin tainnut olla perimmäinen aiheuttaja.

  9. jpjulku

    Missä päin Suomea? Tervarosoa taimikoissa lähinnä Pohjois-Suomessa.
    Mekaaninen vika (hirvi) tuossa on kuitenkin tainnut olla perimmäinen aiheuttaja. Taitaa tuossa myös olla ollut jotain ”ongelmaa” heti pientaimivaiheessa, ehkä jätkän mainitsemia juuristo-ongelmaa.

  10. Omissa metsissä tyvitervasta löytyy. Samannäköisiä löytynee joitain kymmeniä taas tänä vuonna. Kasvaa normaalisti. Sitten neulaset voi olla haaleamman vihreät. Seuraava askel onkin keltaisena ja kuori voi irrota tyvestä päin. Sielläpäinhän se sienikin jyllää.

  11. Itä-Suomessa sijaitsee

  12. Visakallo

    Puu näkyy kasvaneen pituutta todella hyvin, mutta kahden viimeisen vuoden aikana kasvu on selvästi heikentynyt. Kuinka nopeasti tervaroso vaikuttaa kasvuun?

  13. Agressiivinen tervasroso voi olla myös tuon puun tappaja. tervasroson yläpuolikuolee, jos roso on kiertänyt puun ympäri. Nimensä mukaisesti Agressiivinen roso tappaa nopeasti ja on jo vitsaus Lapin nuorissa männiköissä.
    Tyvitervastauti tappaa koko puun, koska se riehuu aivan maanrajassa. Tuossa voisi olla tyvitervastauti, joka on pahimmillaan Itä-Suomessa ja Savossa.
    Toki sitä esiintyy myös muualla, esim täällä yksittäisissä puissa.

  14. Eikös siellä Itäkairalla ollut aikoinaan tuollainen ruskettumisepidemia? Syytettiin ilman saasteita, mutta ilmenikin, että puut kuolivat kuivuuteen, kun routa jatkui ja aurinko porotti.
    Jos kyse olisi kuusesta, niin ilman muuta veikkaisin kevätahavaa. siis juuret jäässä liian pitkään. Luulen, että sama kohtalo on käynyt erittäin hyväkasvuiselle männylle.

  15. Puun kyljessä on viitteitä tervasrososta. Mutta voihan ne jäljet olla syntyneet alunperin myös jonkin hirvieläimen jäljiltä. Latvan vaihto on kuitenkin tapahtunut jo sitä käsittelyä aiemmin.

  16. A.Jalkanen

    Voisi olla myös männynversosurma, joka aiheuttaa toisinaan epidemoita Lapissa esim. Sallassa. Silloinkin epäiltiin aluksi syyksi Kuolan ilmansaasteita. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/artikkeli-1.1144985

  17. Männynversosurmassa pitäisi näkyä koroja sekä oksissa, että myös rungossa. Ne ovat sellaisia, että normaalisti eivät kasva umpeen ja puukolla kun vuolee lastua kuorettomasta kohdasta, pitäisi paljastua sini-vihreä puuaines…

  18. Tervasroso. Myyrät syöneet rosoisen herkullisen kohdan. Ei haittaa vaikka onkin Itä-Suomessa, siellä kuolee taimia myös tervasrosoon.

  19. Kauris jos olisi hangannut sarvillansa niin oksatkin olisi lähtenyt eli jokin muu tosiaan on.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat