Kuvassa on yksi ongelma , joka tulee vastaan monella raivatullakin leimikolla . On jätetty aivan liikaa pientä puuta pystyyn . Kuvassa näkyy kymmeniä , ellei satoja , juuri ja juuri kuidun minimimitat täyttäviä runkoja , joiden markkina-arvo on 15-20 centtiä/kpl (10-20 l/runko). Niiden
keräily on täysin kannattamatonta . Pienen rungon käsittely vie lähes yhtä kauan aikaa , kun 5-10 kertaa isomman rungon ja hehtaaria kohden käytetty työaika jopa tuplautuu , kun keräillään satoja olemattoman pieniä runkoja muutaman kymmenen isomman asemasta .
Kuutioita palsta saadaan kuitenkin kasvamaan enemmän keskittämällä kasvu suositusten mukaiseen määrään runkoja kussakin kasvuvaiheessa .
Tämä ja neljä seuraavaa kuvaa on samalta palstalta , jonne ajelin 2 kilometriä tilan toiselta laidalta ja raivasin 300 metriä ajouraa ojanvarsitiheikköön . Hakkuuohjeessa oli rasit ruudussa , jossa luki ”Ei tarvetta ennakkoraivaukselle ” Joskus ,varsinkin talvella , tämä käsite on hieman venyvä .
runkoluku ainakin riittävä harvennukselle.
Tietenkään ei mo:n pitäisi tuollaista leimikkoa tarjota, mutta usein mo on maallikko ja ostaja ammattilainen. Tällöin ostajalla on avaimet ongelman ratkaisuun. Ihan sama se on muillakin aloilla. Kaikkea voi pyytää, mutta ammattilaisen velvollisuus on hinnoitella urakat oikein tai antaa koko homman olla.
Taimikonhoitokohteet taas hakkuun piirissä.
Ei näitä pitäisi todellakaan ostaa!
Hiukan on järeät laitteet tuohon ”puustoon” 🙂
Onkohan myyjä koplannut ”keppihelvetin” jäykänpuun leimikon kylkiäiseksi.Moto nyt kilpailee raivaussahan kanssa raipparaivuusta.
Kumma kun suorittava on tähän asti aina kääntänyt kiesin lavetille takaisin. Mikä on nyt kun keppisulkeiset maistuu?
On jees hekumoissa kun vertasi kepakkopalstaa omaansa.
no tuossa ei oo muuta positiivistä kui’n kevät aurinko tv;raivausurakoitsija
On varmasti noitakin mutta en kyllä ole tuollaiseen kauppaa yrittelemässä. Se oli kolme kertaa vahvempaa kamaa mikä tehtiin motolla noin 17 vuoden kasvatuksella. Pitää osata kasvattaa taajassakin metsää. Myös koneurakoinnin aikatulutusten pitää ymmärtää paljon puuta sisältävää palstaa.
Tuonne pitäis kantaa painavinta ja tehokkainta raivauskalustoa ja uskaltaa kaataa ronskisti tuota lähes arvotonta ainespuuta ja tulla motolla myöhemmin uudelleen. Järkevämpää minusta kuin pienellä ja tehottomalla raivurilla kaataa alle ainespuun kokoista ja motolla riukuja.
Jesselle vastaan ymmärryksestä suureen puumäärään ja pienehköön kappaletilavuuteen .
Tilannetta voidaan verrata esim. siihen , kun kaupan asiakas maksaa kohtalaisen arvokkaan hyödykkeen kassalla kiireiseen aikaan tyhjentämällä kymmensenttisistä koostuvan säästöpossun sisällön kassan eteen pöydälle . Sanoo sitten saatteeksi , että ota siitä , mitä on tarpeen . Tilanne on tismalleen yhtä miellyttävä koneen kopissa , kun kuvassa olevan palstan kaltaisia työmaita osuu kohdalle .
Niinpä suorittava, tilanteet ja tavat ja ihmisten elkeet elää. Ei ole yhtä ja sitä ainoaa oikeaa tapaa vaan metsäkin on elänyt tavallaan ja koneet ja teotkin tulevat ajallaan. Minä ainakin joudun joustamaan asiakkaan palvelussa aivan juuri vaikka suorittavan esimerkin tapaan. Suorittavankin on näköjään se lusikka (joystickahva) ollut otettava kauniisti kätöseen ja tehtävä niitä vähemmän järkeviäkin ja epämukaviakin töitä. Elämä on suorittava juuri sitä. Jos iso kone sokaisee jotain muuta luulemaan ota ne liikaa isontavat lasit pois.
Minulla on se käsitys, että tuollaiseen metsään sopisi parempi pieniruokainen Sampo-Rosenlev taii Valtra. Isommalla koneellahan hankintakustannus nousee lähemmäs 30 euroon.
Kuutioita/kiertoaika eniten kasvaa metsä, jota ei harvenneta ollenkaan, mutta ne kuutiot haihtuu ( n.1/3 )
lahoamisen jälkeen ilmoille.
Jokin giljotiinityyppinen joukkokäsittelykoura ja suht.
edullinen kone tuossa pusikossa olisi sopivin.
Eipä taida olla energiapuuharvesteri oikea kultakaivos. Johtaa tilanteeseen, jossa sellaisen omistaja joutuu ottamaan omansa pois. Sit kiukutellaa ku menee liian harvaksi.
Kyllä raivaussaha on tuottavin laite tuollaisessa kuviossa. Sillä kaikki pikkutikku nurin ja viis vuotta odotusta. Sen jälkeen koivut ovat lihoneet ja lähtevän puuston koko saattaa olla jopa 50 litraa…jonka ehkä juuri ja juuri voi kannattavasti korjata.
Pikkukoneet eivät ole niin paljon halvempia, että sillä hintaerolla kuitattaisiin pienen runkokoon tuoma tuotosalennus. Vasta kokonaan maksetulla koneella on jotain mahdollisuuksia saada kuskillekin palkka.
Mhy antoi ohjeen,että semmoinen runko jätetään pystyyn josta tulee yksi kuitupölli.Eihän se paljon yli 15 litran mene
Aika tutun olinen kuvio meilläkin. Taitaa olla kuin isännän raivuun jäljiltä. Monesti nuo kepit tulee aika arvokkaaksi isännälle jos hakkuu tehdään mhy:n omana korjuuna. Siinä litrakoko romahtaa noiden keppien takia ja korjuusta tulee aina kalliimpaa. Monesti noiden keppien säästäminen ei tuokkaan niitä motteja vaan niistä tuleekin kuluerä.
Jos kuvan koivut ovat kaikki sellaisia, että niistä tulisi kuitu, niin ihmettelen kovasti.
Tuossa ei auta muu kuin ”rankasavotta” käyntiin: Siirtelykaatona rasikasoihin, jotka katkaistaan 5 – 6 metrin pituisiksi ja kaikki hakepuupinoon.
Taikka helkutinmoiset talkoot ja polttopuusavotta, josta tehokkaalla klapikoneella hirmunopeasti klapeja kuivumaan kunnon saunapuiksi.
Aika muuttuu.80 luvulla leipä lähti metsätöistä.Sen jälkeen tuli koneet ja nyt sitten tämän hetken metsänomistajat odottavat niiden tekevän kaiken.Vähä semmonen mieli,koneellistaminen vieraannuttaa ihmisen arkipäivästä.
Jätkä pätkän ajatus voi olla hyvä vaihtoehto, jos omistajalla vain on aikaa. Moottorisahalla tehden on aikaa valita säästettävät puut, joten tuloksena voi olla erinomainen metsä. Parempi, kuin jos se motolla tehtäisiin ja toisaalta, jollekin saattaa olla silläkin merkitystä, millainen sotku tuollaisesta rankamäärästä tulee raivurin jäljiltä.
Manu-harvennushan/-raivaus tietysti olisi paras vaihtoehto tuollaisissa kohteissa, mutta kun se ei enää useimmiten ole mahdollista kustannusten ja huonon saatavuudenkaan takia.
Moto kun on liian kallis raivauskoneeksi, niin olisi
hyvä koettaa keksiä vähän toimivimpiakin yhdistelmiä
ko. kohteisiin, jos niistä yleensä kannattaa edes puita
nykytilanteessa korjata.
Pieniläpimittaisen puun korkea hakkuutaksa ei riitä
tekemään kalliin moton käyttöä kannattavaksi, mutta
kevyempi yhdistelmä voi olla jo kannattavakin.
Kultakaivosta ei ole mahdollista näillänäkymin tehdä
millään metsäpäähän liittyvällä alueella. Ei ole varmaan
edes hyödyllistä siihen pyrkiäkään; työttömiäkin on jo tarpeeksi.
Kuvan kohteelle on enää tässä vaiheessa tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja . Kaikki korjuumenetelmät ovat liian kalliita ja lopputulos tulevaisuuden kannalta kehno .
…Kevyet yhdistelmät … niitä (käyttämättömiä )on liiterintakuset väärllään . Olisiko se kenties merkki jostakin : )
Ainoa kevyt yhdistelmä , joka varmasti toimii , on mies/nainen ja raivaussaha . Sitäkin on mieluiten käytettävä vähintään 15 vuotta ennen kuvan tilannetta ja reippaalla otteella silloinkin .
Hoitamattomia vitelikkoja on runsaasti ja niidenkin kuntoonlaitto olisi jotenkin mahdollista, jos vaikka
ensin lopetettaisiin ulkomaalaisen hakkeen tukeminen
energiantuottamisessa.
Käyttämättömät koneet kertoo todennäköisesti
ainakin kannattavuuden puuttumisesta ko. hommassa.