Kuvassa näkyy oiva esimerkki siitä , mitä ”talvileimikko” tarkoittaa . Käytännössä askarrellaan hoitamattomassa koivuvaltaisessa metsässä . Tästä kuvasta tosin puuttuu yksi mauste , läpinäkymätön kuusialuskasvos . Sitäkin lötyi seuraavalta kuviolta vähintäänkin riittävästi .
Ihan keppimetsästä ei ole enää kysymys ja hehtaarikerymäkin on jo välttävä . Jos puut olisivat olleet pienempiä , olisi ollut seurauksena täyskäännös.
Työajanmenekki valmistettua puutavarakuutiota kohden puutavaran kehnosta laadusta johtuen aivan liian suuri .
Karkeasti ottaen kuvan kaltaisissa olosuhteissa tarvitaan
10 motoa tekemään 7:n moton työt . Ei siis ihme , että talvityömaita jää rästiin ja että koivukuidun hinta on venäläistä järeämpää , aukosta korjattua koivukuitua alhaisempi .
Mitä moto sanoo hirvensyömien koivujen mutkista?
Jos kakkoskuva on samasta kohteesta, ehkä tuolta 15-20 m3/ha olisi tavaraa saatavissa. Ajoitko koneen lavetille vai ryhdyitkö töihin?
On se mukavaa kun yhtiö miehetkin hakkaavat paskaleimikoita. Arvostan Gla;n asiantuntemusta kun se osaa sanoa että koivun mutkan on saanut hirvi aikaan. Minusta tuosta mutkan aiheuttajasta on varmaan yli 10 vuotta.
Monasti niissä näkyy vielä se latvastökö. Tästä kuvasta vaikee sanoa.
Veikkaushan tuo hirvituho on kuten poistumakin, mutta kun toisessa kuvassa näkyy samalla korkeudella mutkia ja tuollaisia runkoja hirven käsittelystä tulee, hirvi on todennäköinen aiheuttaja. VMI-tietoihin tuota ei hirvituhona kuitenkaan kirjata, kun varmuutta asiasta ei ole.
Miä en nää tuossa toisessa kuvassa yhtään puuta jota epäilisin hirven viottamaksi. Tuollaset ylitiheät puhtaat hieskoivikot ei ole niitä hirven ykköspaikkoja.
Kyllä se hieskoivu kasvaa vinoon ilman hirviäkin. Tuokin kuvio olisi ihan eri näköinen, jos olisi raivattu räipät ja harvennettu nuo puskat raivaussahalla 15 vuotta sitten, isoimmat tyvet olisivat jo vanerin mitoissa ja päätehakkuu häämöttäisi 20 vuoden päästä.
Nyt todennäköisesti joudutaan harventamaan vielä kerran 20 vuoden päästä, kun puusto ei ole kunnolla järeytynyt. Mutta se ei päätehakkuun tukkisaantoa paljon paranna.
Tämän palstan nykyiseen tilaan on vaikuttanut syrjäinen sijaintija huonot kulkuyhteydet . Nyt tiet ovat kunnossa . Vieressä sijaitsee hiljattain käyttöön otettu turvetuotantoalue.
Ripottelen näitä kuvia palstalaisten harmiksi ja muistuttamaan siitä , miltä hoitamatta jätetty taimikko näyttää 25-35 vuoden kuluttua .
Koivua on saattanut tälläkin kohtaa kasvaa hyvinkin
tiheässä , mutta luontainen poistuma on harventanut kuvion tähän kuntoon . Liika tiheys kasvatuksen alkuvaiheessa näkyy koivujen runkomuodossa . Aluksi puut ovat heikon juurtumisen ja hennon juuriston vuoksi kasvaneet mutkille . Myöhemmässä vaiheessa ovat kuvioihin tullet
lumituhot .Pahimmissa rungoissa oli neljäkin haaraa . Korjuuta ajatellen tämä tarkoittaa sitä , että yhden rungon tekemiseksi on tartuttava puuhun viisi eri kertaa . Ajanmenekki on suurempi , kuin mitä viiden samansuuruisen puun tekemisessä kuluu erikseen.
Nämä kuvat on otettu lähes samalta kohtaa . Kuvakulman muutos seuraavassa 45 astetta .
Metsuri Motokuski kaipaili kuivunutta latvan tumppia. Ei sitä enää tuossa vaiheessa ole vaan se loppu on kasvanut jo sen puun sisään. Tai varissut pois. Kyllä tuo hyvin tuttua on hirvien talvilaidunnusalueilla. Kyllä kelpaa hieskin kun nälkä on. Ja jos jostain vielä löytyy mäntyä lisäksi onkin niukkuusajan ruokavalio turvattu. Korkeus sopii hyvin juuri hirven taitokseksi. Minulla on nyt muutama kymmenen hybridihaapaa jotka saavat samanlaisen ”koristeen” hirvivierailun tuloksena. Liian aikaisin purettu suoja-aita antoi taas oppia eteenpäin. Pikkupakkasella emän vääntö taittaa nätisti vielä neljäkin metriä korkean lehtipuun kerrasta poik.
Minä sanoin. Siitä sen varmiten tunnistaa. Kyllä niitä näkee vielä harvennuspuissa ja selvästi näkeekin. Harvoin tarvii arvuutella. Jos tuo on kovin pienenä tapahtunut niin voi olla mahdollista.
Sori A.R. niinpäs olitkin. Kyllä joskus aina jää ikäänkuin oksantumpiksi se syöty kuiva latvus mutta koivu kyllä myös hurja kasvamaan ja kuiva aika nopsaan mustana tumppina puun sisällä. Onneksi ei koivulla niin paha laadun huonontajakaan.
Tänäänkin tuli kuitukasaan monenlaista väkkärää kun suotyyppisellä harventelin. Ei ihan parasta laatua. Ne jäi pystyyn lihomaan.
näyttäähän tuo aidolta talvileimikolta koska on luntakin maassa.
kesäleimikolla yleensä vihreämpää