Vaikka hyvä talvi ollut metsähommiin, mitä nyt lunta aika paljon, niin nyt se yllätti tuolla tavalla. Tuolla ei paljon viitsi sahailla, kun vettä jotain 30 – 40 cm lumen alta löytyi.
Vaikka hyvä talvi ollut metsähommiin, mitä nyt lunta aika paljon, niin nyt se yllätti tuolla tavalla. Tuolla ei paljon viitsi sahailla, kun vettä jotain 30 – 40 cm lumen alta löytyi.
Eiköhän tuossa ole vanhat raiteet, joita pitkin on jyrryytelty. Eihä tuossa mitään sahailtavaa ole, ellet sitten tuolta sivulta kaada ajouralle puita, että saisi hieman risumattoa?
Eipä tuo metsäkään aivan akuutilta sahhuuttelupuustolta vaikuta.
Ei tuohon ollut kuin uria poljettu lumeen pariin kertaan tänä talvena. Viime talviset ajot siinä ei kesällä näkynyt yhtään painumina. Tarkoitus oli kaataa tuohon urallekin koivuja, että olisi niitä helpompi valmiilta uralta korjailla, mutta piti tulla pois, kun ei tuonne jalkaisin viitsinyt mennä.
Tuolta videolta näkyy saman uran polkeminen viikkoa aiemmin ja selviää tuo kuvio muutenkin.
https://youtu.be/bRsfj1Y8ch8
Ja tuossa välissä siis oli satanut taas 15-20 cm lunta, niin uran pinnassa ei näkynyt yhtään märkää.
Vettä on tosiaan tänä talvena sellaisissakin paikoissa missä sitä ei ole tottunut näkemään. Kotipaikalle johtava valtiontie on nyt sadan metrin matkalta virtaavan veden peittämä, vaikka paikka on mäellä 150-160 metrissä.
Meillä yli metri lunta. Ei vettä metsissä näy.
Se vesi onkin arto siellä lumen alla.
On se ainakin ojissa. Tosin lähes pohjaa myöten jäässä nekin.
Näitä joskus tulee vastaan jos on paljon lunta, runsas valunta ojissa ja aika-ajoin reippaasti pakkasta. Oja taikka puro ”yläntyy” umpeen jäätä ja vesi lähtee virtailemaan maan pintoja pitkin ja kertyy viimein jonnekin notkoon tai tasamaalle, mahdollisesti kauaskin ojasta.
Noin minäkin sen päättelin, että siitä johtuu, kun ojat jäässä, välillä oli suojaa ja lunta sadellut tiheeseen päälle, niin vesi päässyt tuolle suolle kerääntymään eikä enää lumen alla jäädy. Varsinkin, kun tuo on sellaisessa paikassa, missä kallioita ympärillä vähän joka puolella.
Vanha rouva, joka ikänsä asunut tuossa lähellä, kertoi että ennen ojitusta tuolla pääsi veneellä liikkumaan keväällä ja joskus oli tulvavedet purkautuneet ajouraa pitkin puolisen kilometriä ja siitä autotien yli erään talon pihaan.
Visalle Meillä paljon talviteitä soilla ei niillä vettä näy. Oli vähän lumen aikaan viikko kovia pakkasia -34 kovimmillaan jäädytti maat hyvin. Ehkä se vesi vaivaa niitä maita jossa ei routaa ole.
Jos lunta on metrin verran, ei maa sen hangen alla edes pysy jäässä, vaikka olisi vähän jäähtynytkin. Onhan maa joka paikassa sulaa, kunhan mennään hieman syvemmälle.
Oi jee! Jätkän suurehko oivallus. Metri lunta ei kyllä sulata maan pintaa uudelleen. Maan lämpö ei vaikuta rouran läpi jos se on kerinnyt jäätyä ennen lumen tuloa, jämpti on niin. Tarvitaan päältäpäin tulevaa lämpöapua eli aurinko ja lumen sulaminen.
Yllä on Harjavallan idiootin lausunto, jossa ei ole pienintäkään yhteyttä totuuteen.
Myös järvien jäät sulavat paksun lumikerroksen alla, hitaasti, mutta ohenevat kuitenkin.
Jeessi ei ole koskaan kuullut, että kaikki se, mikä on absoluuttisen nollapisteen yläpuolella, on lämpöä.
Niin, jostainhan se virtaava vesi niihin metsäojiin nyt tulee. Jäässä oleva vesi ei virtaa mihinkään.
Sulavasta lumesta eli jokainen suojakeli sitä tuo lumirajaan maan pintaan.
Eipä ollut suojaa viikko sitten kun vettä alkoi tielle ilmestyä.
Ei mutta sitä ennen oli ja se ei kerinnyt jäätyä uudelleen.
Kyllä routa alkaa sulaa altapäin kun lumikerros on paksuuntunut tarpeeksi.
Onko jees-miehellä selitystä miksi Parkanon Aureskoskella roudan paksuuden on ennustettu viikossa vähenevän 0,4 cm?
Lumikuormaa näyttää olevan 102 kg/m2.
Aurinko ei taida siellä vielä maata lämmittää, vai kuinka?
https://www.vesi.fi/karttapalvelu/?shortlink=6134&theme=routa
korjaus, siis viikossa 0,6 cm.
Ainakin etelässä on sellainen talvi, ettei kukaan vastaavaa muista. Jo syksyllä alkoi paannejäätä tulla, kun maassa oli paljon vettä ja tuli pakkaset. Koko talvi on jäätä ojiin työntänyt, monin paikoin nousee tiellekin.
Riippuu kevään keleistä, millainen tulvasirkus tästä tulee. Itsellänikin on vesi (jää) noussut ojasta metsän puolelle. Toivottavasti kuivuu ennen kuin puusto alkaa kärsiä. Onneksi yksi rumpu oli jo auki, kun vesisade sai lumet sulamaan ja vedet virtaamaan. Hiukan poistin lunta ja jäätä ojasta, jotta tuossa kohtaa virtaus paranisi ja kuluttaisi jäätä pois.
Harjavallassa nuo sulamisvedet imeytyvät maaperään,ei siellä hamgen alla ole vettä missään kohtaa.
Jäässä oleva maa ei ime vettä siksi se kulkee lumenalla, suoja sulattaa lumesta sen veden. Se painejää tulee kun maa jäätyy puristaa samalla vettä pois yleensä turvemaasta.
Vesi oli vaan noussut laajemmalle, niin että nyt näkyi jo monessa paikassa lumen pinnallakin jäätä. Tuon koivikon harvennus ei kummoisesti edennyt tänä talvena, kun alkutalvesta oli muita kiireitä..
Saa tosiaan nähdä, millaiset tulvat tulee, kun ojat tuntuu olevan normaalin veden syvyydeltä pohjia myöten jäässä ja päällä sitten lumen alla paljon vettä jo ja nyt luvassa päivisin suojaa. Pitää toivoa, että on aurinkoista ja sopivan tuulista, että haihtuisi mahdollisimman paljon sulavista lumista.
Routa alkaa sulaa sekä ylä- että alapuolelta, kun on hautova lumikerros ja nolla keliä. +4 C-ast. vesi on painavinta ja se on sitä myös maaperässä (jos on märkää) eikä vain vesistöissä.