Ostopalstalta noin 35-vuotias hoitamaton männikkö. Pääkuva ensiharvennuksen jälkeen, poistuma 68m3/ha mäntykuitua.
Lisäkuvissa kuvio ostettaessa 2018, ennakkoraivauksen jälkeen 2018 ja ennen ensiharvennusta 2021.
Ostopalstalta noin 35-vuotias hoitamaton männikkö. Pääkuva ensiharvennuksen jälkeen, poistuma 68m3/ha mäntykuitua.
Lisäkuvissa kuvio ostettaessa 2018, ennakkoraivauksen jälkeen 2018 ja ennen ensiharvennusta 2021.
Hienoa työtä! Vaikka eräiden tahojen mukaan tuloksena ei ole metsä, vaan puupelto. Mikähän lienee hiilensidonnan kannalta parempi lopputulos?
Ihanteellinen aihio kunnostukseen!
Hyvää jälkeä on tehty,tureikostakin saa metsän.
Noh, aika helppo tapaus kuitenkin. Raivaussahaa ja sen jälkeen ensiharvennus, aika normaali lähtötilanneasento tuo kuitenkin on. Harvempi sitä metsissä turhaan viitsii koreografiaa palvoa.
Kuvista päätellen ihan normaali lähtötilanne. Tämmöisiä raivaamattomia metsiköitä riittää tänä päivänä loputtomiin. Näistähän voi saada vielä ihan kelvollisen metsän.
Nyt olisi ihanteellinen kohde lannoitukselle esim rakeistettua tuhkaa voisi käyttää, hieno metsä tuli tästä!
Ei taida olla turvemaata. VT-kangasta voisi ennemminkin olla. Typpilannoitus sopii silloin paremmin tai typpi-tuhkalannoitus.
Tällä hetkellä lannoitus on talousitsemurhaa metsään. Mutta noista hakkuutähteistäkin tulee hetken buusti ja kyllähän harvennus aina ruokkii kasvua. Muutaman vuoden päästä tuloksen jo huomaa.
Vai lannoitus, eihän sitä näillä hinnoilla kannata ostaa edes perunalle, josta saa satoa 30t/ha samana kesänä kun lannoittaa. Riukuuntuneen männikön kasvu ei palaudu koko kiertoaikana. Onneksi tuossa tehtiin harvennus riittävän ajoissa.
Ostopalstoissa nämä ovat herkullisia kohteita. Puuta on turkkinaan, mutta paljastuva jäävä puusto ei ole kerennyt kärsiä. Lannoituksen antaisin (jos hinta järkiintyy..!) vasta toisen harvennuksen jälkeen, ja se sitten muutama vuosi harvennuksen jälkeen.
Havannoillinen ja hyvä kuvasarja, tästä on helppo vertailla minkälaisen ostajan leimikolle saisi, jos ennakkoraivausta ei tehtäisi, eikä itse pystyisi itse tekemään, mitä se maksaisi vieraalla tietettynä ja mitä olisi kantohinta ainespuulle.
Joskus kuvankaltainen tila karkoittaa osan tilanostajista jo hoitamattomuuden takia. Ennakkoraivaukset omanatyönä tuo lisäarvoa kuvion kantohintaan. Ennakkoraivaus tehtynä kuvio on miellyttävä työmaa myös motonkuljettajalle, silloin ammattitaito on kokonaisuutena mukana, ja kaikilla jää motonkäynnistä onnistumisen tunne.
Viimeisin saamani tarjous kasvatuslannoituksesta oli 470 eur/ha, eli nyt ei välttämättä ole lannoituksen aika. Muutenkin harvennuksen jälkeen olisi hyvä odottaa pari vuotta – tällaisen hiukan riukuuntuneen puuston kanssa enemmänkin. Harvennustähteistä vapautuu ravinteita ihan iloisesti vielä.
Kuva on kuivahkosta kankaasta, kuvion kasvu on ollut hvää myös onnen harvennusta ja siihen tarpeeseen lannoitus olisi hyödyksi, eli kiihkeä arvokasvu ei siten viivästyisi.
Jo nyt puusto on laadullisesti tukkilatua, ja kuivahkokangas tarvitsee kasvuvoimaa juuristolle ja latvukselle !
Hoitotoimenpitein on puustoa harvennettu -jopa suhteellisen paljon, hakkuutähdettä on tullut ja valon määrä on lisääntynyt. Kolme vuotta kestää puuston toipua sen minkä se toipuu, eli vahvistaa juuristoaan ja uusii neulasensa. Vasta sen jälkeen voisi harkita lannoitustarvetta, jos intoa riittää. Nuorta metsää ei välttämättä ole taloudellisessa mielessä kannattavaa lannoittaa, vasta kolmos-kehitysluokasta neloseen siirtymisrituaalissa voisi lannoittaa ja perään kahdeksan vuoden kuluttua uudelleen – sitten päätehakkuu, kun lannoituksen vaikutus on saatu nautittua. Männikössä lienee tehty laatuharvennus, kun puusto näyttää noin nätiltä hakkuun jälkeen.