Ruskeat neulaset

Kolmisen viikkoa sitten aukolle istutettiin kuusen taimet ulkoistettuna palveluna. Nyt kun kävin katsomassa työnjälkeä, huomasin, että kymmenissä taimissa oli punertavia neulasia. Tässä kuvassa on esimerkki pahemmasta päästä. Onko nämä istutettu liian kuivina vai mistä on kysymys? Vettä on kyllä tullut pieniä määriä useina päivinä istutuksen jälkeen. Vai onko taimissa jokin tauti? Neulaset tästä taimesta lähtivät lähes koskettamalla irti. Alue on hakattu puoli vuotta sitten.

Kommentit (17)

  1. Voisi olla liian pintaan istutettu tai tiivistetty huonosti / muuten kuivuus vaivannut. Pottien pitäisi olla istutettaessa niin märkiä, että kevyesti puristamalla vettä valuu paakusta.

  2. Paakkujen kuivahtamisen lisäksi, jos paakut eivät ole istutettaessa kunnolla sulaneet, taimi kuivahtaa kun kosteus haihtuu neulasista ja juurissa ei jään takia tapahdu mitään. Tänä kesänä tuskin kuivuus vaivannut ilman edellä mainittujen kaltaisia virheitä taimissa.

  3. Kiitos kommenteista. Tuo paakkujen kylmyys voisi olla mahdollista. Jos näin on käynyt, kysymys on pahanlaatuisesta huolimattomuudesta, ammattitaidottomuudesta ja välinpitämättömyydestä.

  4. Ei ole koskaan osunut näitä kohdalle omissa taimikoissa, mutta selviääkö taimi tästä? Vai pitääkö nämä istuttaa uudelleen? Onko kellään kokemuksia?

  5. Tuo minuakin kiinnostaa. Luulen, että taimi jää henkiin (ehkä…), mutta latva vaihtuu. Kärkisilmu jäi käsiin. Lenko tyvi tulee ja kasvu viivästyy. (Jos taimi nyt ylipäätään jää henkiin.). Näitä punertavia kuusen taimia oli kymmenittäin, ehkä jopa sadottain, koska kävelyreittini oli vain otos kuviosta. Tämä taimi oli heikoimmassa hapessa niistä mitä näin.

  6. Taimet ollet jäässä istutettaessa,luulisin
    Ei tule lenkoutta.Pahin ongelma,että taimi jää lähtötilanteessa lyhyeksi.Jos sitten iskee halla,myyrätuho,tukkimiehentäi,heinittyminen,niin taimi on heikoilla pidempiin taimiin verraten

  7. Tänä keväänä taimet meillä päin ovat lähteneet hyvin kasvuun. Vaikkei aluksi satanut, niin viileys esti liian kuivumisen. Olen samaa mieltä edellisten kanssa, että on istutettu jäisiä paakkuja. Palveluntuottaja vastuuseen!!!

    Kuusi on sitkeä, joten enimmäkseen jäänevät henkiin kuten usein myyränsyömät. Siitä huolimatta vaatisin uudet istutettuina. Lisää harmia tulee siitä, että heinä pääsee helposti edelle.

  8. Miten helposti firmat yleensä suostuvat istuttamaan uudet taimet vanhojen tilalle tai täydennykseksi? Keplottelevatko erinäisillä syillä vastuuta maanomistajalle vai tunnustavatko virheensä? Todennäköisesti sadoilla taimilla on kuviolla jonkinmoista ruskeaneulaisuutta, tosin ei niin pahaa kuin tässä kuvassa. Tuntuu siltä, että työ on hätiköimällä tehty ja kiireessä pilattu.

    Olen saanut arvokkaita ja hyviä mielipiteitä. Kiitos niistä!

  9. Samaa mieltä mitä edellä, vaikka taimet selviäisivät on kasvutappioita jo syntynyt. Se puolestaan lisää riskiä ja lisävaivaa taimikon suhteen. Aina voi vaatia korvausta, uudelleen istutusta tai lisätakuuta taimikolle. Kuitenkin jäi epäselväksi kuinka isosta alueesta on kyse. Ainakin itsellä se vaikuttaisi siihen jaksanko päätäni vaivata.

  10. Alue, missä on viottuneita taimia lienee n. 1,5 ha. Vähän vaikea sanoa kun tuli tehtyä sellainen otosluonteinen kävely. Muutamalla muulla hehtaarilla näyttäisi olevan ihan kelpo taimia, eli ei ruskettuneita neulasia.

  11. Noita on näkynyt liian karuun istutetuissa kuusitaimikoiden mäkikohdissa. kevät on ollut kuiva vaikka täällä muuta väitetään. Kylmä ja kuiva juuri taimien istutusajankohtaan. Jäiset paakut ei tee tuota. Itekkin revein männyn taimien paakkuja puoliväkisin irti ja kaikki kasvavat nyt kohisten.

  12. Jesse tapansa mukaan yrittää kääntää selvän asian aivan vääräksi. Lähetin Lukijoiden kuviin esimerkin kuluvan vuoden taimesta, joka on ollut sula ja kunnolla kasteltu (minun tekemänä) ennen istutusta ja ollut maassa suurin piirtein saman ajan (26 vrk). Kuten siitä kuvasta näkee taimen kehitys on aivan toinen.
    Tietystikään noin 3-viikkoa aiemmin istutetun taimen kasvuun istutuspaikan maapohjalla ei vielä ennätä olla mitään vaikutusta.

  13. En usko, että taimet ovat maassa kuivuneet, jos paakut ovat olleet kosteita istutettaessa. Itse jouduin kerran istuttamaan lähes 30 asteen helteessä pölyävän kuivaan maahan ja helle jatkui istutuksen jälkeen, eikä satanut viikkokausiin.

    Kaadoin istutusvakan pohjalle muutaman desilitran vettä aina kun täytin vakan. Hyvin pärjäsivät poikkeuksellisen kuivan jakson yli.

    Jos taimet ovat olleet laatikoissa sulana liian pitkään ja lähteneet mahdollisesti pimeässä jo kasvuun ja sitten istutetaan auringonpaisteeseen eikä kastella paakkuja, niin saattaisi tulla tuollaista jälkeä.

  14. Sanoisin, että kyseessä on versosurma, jota esiintyy jonkin verran taimitarhoilla. Ostin keväällä 500 kpl kuusentaimia paikalliselta MHY:lta ja sain 10% extrataimia juuri tuollaisten latvojen takia taimissa. Samanlaisia kellastuneita latvoistaan kuusentaimia oli aika paljon toissa kevään istutuksissa tänä keväänä havaittavissa.
    Verosurmaa on ollut täällä länsikainuussa myös pienemmissä ja isommissa männyissä nähtävissä nyt keväällä aika paljon.

  15. Luulisin, että versosurman kaltaiset oireet etenevät aika hitaasti. Jos siitä olisi kysymys, niin silloin on istutettu valmiiksi viallisia taimia.
    Kyllä edelleen olen sitä mieltä, että syy todennäköisesti on virheellisessä istutuksessa.

  16. Versosurma on nimenomaa taimitarhojen vitsaus, joka tarhojen pitäisi korvata täysimittaisena silloin, kun sellainen on taimikkoon tullut uusien taimien mukana.

  17. ”Kyse saattaa olla versosurmasta, mutta mahdollisesti myös kuusentuomiruosteesta. Näkemättä on vaikea sanoa mitään, koska neulasten ruskettumiselle voi olla monia eri syitä. Pienillä taimilla se voi johtua myös routavaurioista tai istutusvirheistä. Tämäkin on meillä nyt seurannassa, koska ilmoituksia on tullut paljon.”

    Lainaus tämän päivän Metsälehdestä.

    Totta että voi olla istutusvirhe.
    Minulla nuo viime kevään istutusten ja viime kesän aikana erittäin hyvin pituutta kasvaneiden kuusentaimien latvojen kuivumiset voivat olla myös muuta.
    Mene ja tiedä mitä.
    Tämän kevään taimille sopisi myös, että taimitarhalla viime kesänä saanut tartunnan ja nyt keväällä sitten näkyy latvasilmun ja neulasten kuolemisena sekä manny-, että kuusentaimilla.

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/mannynversosurma-ruskettaa-neulasia-seka-mannyilla-etta-kuusilla/

Metsänhoito Metsänhoito