Tällainen tipahti työohjelmaan tällä kertaa . Männikön ensiharvennus , joka oli tarkoitus tehdä energiapuuainotteisena neljä vuotta sitten . Alue raivattiin ennakkoon ajatellen energiapuun korjuuta . Siksi kuvassa näkyy myös pieiläpimittaisia koivuja . Jostakin syystä hakkuu on keskeytynyt , mutta jatkuu nyt normaalina ensiharvennuksena.
Raivattu puusto(jota on ollut todella paljon) on painunut maata vasten eikä haittaa lainkaan hakkuutyötä . Neljä vuotta sitten tilanne on ollut täysin erilainen . Kooltaan minimirajoilla ollet rungotkin ovat kehittynet ainespuun mittoihin . Nyt näkymä on selkeä ja puuvalintojen teko helppoa . Raivaus on onnistunut hyvin eikä jälkiversontaakaan esiinny lainkaan .
Harvennetulla osuudella on runsaasti tuulituhoja , mikä kertoo karua kieltään liian tiheänä kasvattamisen riskeistä .
Koivun räipät olisi voinu poistaa kokonaan.
Melekoisen selkeä työskentelyala, jos on tehty nimenomaan ennakkoraivauksen nimellä.
…ja tuollainen sitten yleensä paljastuu niistä ”tosi puustoisista harvennuksista”. Eli kun on poistettu alimittaiset rungot, harvennuksen tarve samalla voi asettua uuteen valoon.
…kuten kuvassa ”peli menetetty 1” on tapahtunut .
Tällä kuviolla oli useita selkeitä reikiä kasvustossa ja lisää tuli , kun riukuuntuneet ja latvattomat koivut poistettiin . Kuva koivujen latvuksista on tältä samalta palstalta . Tälläkin kohtaa on olut erittäin tiheä kuusialuskasvos , joka on raivattu totaalisesti pois . Kuvion reunoille on jäänyt raivaamattomia laikkuja ja voi sanoa , että niissä on runko poikineen .
Kuvan palstan rungoista ei tarvitse edes yrittää valmistaa tukkeja . Niin läpikiero on puuston yleisilme . Jos aluskasvos olisi raivaamatta , ei tilanne olisi niin helposti havaittavissa .
Kieroutta ei ole vielä luokiteltu virheeksi sahapuussa.
Korjataan hieman termiä . Moniväärä on oikeampi . Se sahalla noteerataan ihan kiitettävästi . Nootti seuraa varmasti .
Poistuuko lenkous raivaussahatyöllä jos kaikki taimet lenkoja ?
Tuskin poistuu , mutta ainakin näkee , että kaikissa on jotain vikaa eikä odota liikoja . Toisaalta , jos siellä sattuu olemaan suoriakin runkoja , on mahdollista säilyttää ne päätehakkuuseen ,kun laatu on nähtävissä .
Tinkiminen taimikon hoidossa on kuitenkin johtanut monesti tyvitukin menetykseen huonompiarvoisen ylispuun piiskattua hyvän tukkiaihion latvuksen pilalle jo taimivaiheessa .
Yleensä on väitetty, että kilpailutilanteessa puut pyrkivät kasvamaan kilpaa ylös eikä monivääriksi,mutta jos pessimisti porras haluaa nähdä, että kaikissa puissa on jotakin vikaa niin kannattais varmaan vaihtaa alaa.
Meinaatko , että palstan järjestään tyviväärät rungot alaa vaihtamalla oikenee ? ? : )
Sikarinkin kannattaisi hommata kumisaappaat ja käydä joskus metsässä asti katsomassa , miltä räkämännikkö näyttää .
En ole kierrellyt kuin omissa metsissä ja melkein joka kerta eksynyt.