Pääkuvassa laikkumätästetty pelto v. 2002 ja boorilla käsitellyt taimitassut, maamerkkinä pitkä kanto.
Lisä kuvat 1, sama kuvio kuvion sisältä,
lk. 2, 02 nuori metsä
Pääkuvassa laikkumätästetty pelto v. 2002 ja boorilla käsitellyt taimitassut, maamerkkinä pitkä kanto.
Lisä kuvat 1, sama kuvio kuvion sisältä,
lk. 2, 02 nuori metsä
”moriz kuvasikin aiemmin peltoistutuksen heinäämis vaikeutta ja tarvetta”. Pääkuvassa 2,2, ha:n pellonmetsityksen kuivempipää joka myös heräsi kasvattamaan heinää ja valokasvia.
Kaksi ensimäistä kasvukautta oli helpompia, mutta seuraavat 2-3vuotta olikin sitten työläitä. Taimisuoja oli auttamassa ja lannottamassa taimia hyvään kasvuun, heti istutuksen jälkeen. Laikusta ja taimisuojasta oli apu heinäämisen aikaan taimen löytyminen varmistui, koska taimisuojan läpi ei heinä ja muu ryönä vielä silloin tunkenut läpi.
Jalostettu kaksivuotinen kuusentaimi aloitti kasvun heti ja vahvistui rungoltaan tuoreen kankaan kasvupaikalla. Paras ja helpoin heinäys aika oli kun kasvillusuus alkoi kelottua, mutta oli vielä pystyssä.
Mielenkiintoista, ettei Perkolta eikä Jovainilta ole tullut mitään kommenttia näihin kuviin…
Tasaikärakenteinen metsänkasvatus on tuottanut meidän olosuhteissa hyvin, pituus 12m ja ppa. ku 30 ko 1. tosin puupeltohan tämä on, mutta 2.2 ha:n kuvio- on pieni palapeli kokonais metsien kuvassa. Kuvio on nyt vahvistamassa osaltan hiilinieluja, ja pinta-ala on pois joutomaan osuudesta.
Jos luonnon tuhoilta vältytään kuvio- on päätehakkuu iässä 55-60 vuotiaana.
Hieno kuvasarja ja kelpo nuori metsä.
Kyllähän laikkumätäs melkoisen kraaterin synnyttää, mutta ehkäpä tuossa on ollut paikallaan saada taimi vähän korkeammalle.
Yllättävää, että heinä on haitannut vielä kahden kasvukauden jälkeen. Tokihan se voi olla miehenkorkuista, mutta ei välttämättä lakoontuessaan paino lumen kanssakaan enää riitä taivuttelemaan rotevoituneita taimia.
Taimi mättään päällä, oli huomattava etu rehevillä kasvupaikoilla, mutta se kuoppa, raateri oli se josta tunki kaikista rehevimpiä heinämassoja !
Mutta varjopuoliakin löytyi, heinääminen oli pahimpana syksynä hankala, syvä kuoppa piilossa heinämassan seassa. Taimisuoja oli myös siinä mielessä pelastus, että heinikon päältäpäin katsottuna heinikossa oli aukko, jonka- ansiosta taimi löytyi paremmin.
Tämän viljelyn jälkeen muokkaukset on tehyy kääntömätästyksenä, josta kokemukset on myönteisiä, tasaisempi- ja turvallisempi liikkua ja tehdä raivaustöitä.