Tämmöinen taideteos löytyi kasvamasta keskellä reittiä , joka oli ainoa mahdollisuus laskeutua mäen alle . Kolmosen kuitulumppi tyvestä ja jatko on kuvassa siististi uran sivuun siirrettynä , jos joku sattuisi keksimään ”punokselle”(pituus 6 metriä) parempaa käyttöä . Pystyyn olisin jättänyt , mikäli olisi ollut mahdollisuus kiertää .
Kolmois-Lutz?
Hilux ?
Onkohan kukaan yrittänyt neloisjutskaa näillä jäillä?
Olisipas kaunis, kotitarve, puu koristeeksi meinaan.
Juu, jatkoon. Saunaterassin kulmatolpaksi
Taitaa ollakin oikeasti neljältä päältä letitetty (ks. tarkasti tyvipoikkileikkausten määrää)!
Kyllä se on siirrettävä syrjään poikkeuksellisen hienona, monia jatkokäyttömahdollisuuksia tarjoavana harvinaisuutena!
Jos maininta pystyyn jättämisestä on suunnattu minulle, kun viimeksi kritisoin ison koivun kaatamista aukkopaikasta, pieleen menee. Minä en näe siinä mitään idea, että erikoiseen muotoon kasvaneet puut säästettäisiin. Ei luonto taiteen päälle ymmärrä. Luonto kaipaa vaihtelua lajivalikoimaan ja järeitä säästöpuita nuoreen metsään. Jokin moneen suuntaan haaroittunut puu voi tietysti tarjota paikkoja linnun pesälle, mutta kuvassa oleva jenka tuskin sitäkään.
Puita , joista ei tule ainespuuta , ei yleensä kaadeta . Tämä yksilö sattui olemaan kulkureitillä .
Kuvan puu aiheuttaa kuitenkin taimikossakin paljon vähemmän harmia , kun monihaarainen iso koivu , joka mm haihduttamalla vettä jopa 500 litraa vuorokaudessa (kesällä) hidastaa ympärillään kasvavien kuusten kasvua merkittävästi . Näitä tapauksia olen nähnyt vuosien varrella valtavan määrän .
Keskusteluissakin mainitaan , että nuoret puut ja taimet piristyvät kovasti , kun ylispuut kaadetaan . Miksi niitä pienempiä sitten tarpeettomasti kidutetaan isompien
katveessa ? Sehän aiheuttaa sekä kasvu- , että laatutappioita ja nakertaa pohjaa taloudelliselta toiminnalta .
On eri asia poistaa ylispuut alemman jakson päältä kuin yksittäinen säästöpuu aukkopaikasta. Ja toisaalta, minä pidän lajistoltaan monipuolista metsää taloudellisesti viisaampana ratkaisuna kuin yksilajista kuusikkoa, jossa maaperässä ja myös sen yläpuolella olevien pieneliöiden lajien ja yksilöiden lukumäärä supistuu. Uskon, että koivu, leppä, raita tai haapa siellä täällä parantaa olosuhteita ja kasvatuksen riskit pienenee vastustuskyvyn parantumisen myötä varsinkin ilmastonmuutoksen myötä äärevöityvissä tilanteissa. Kieltämättä etenkin iso haapa vie paljon tilaa, mutta vielä ei ole tullut tuollaisen olemassa olosta mieltäni pahoitettua. Ja päätehakkuuikäisessä metsässä sitten säästöpuu ei enää monelta rungolta tilaa viekään, vaikka taimikossa tilanne onkin toinen.