Paisukarve

Kuva on 1987 syksyllä istutetusta kuusikosta.
Muokkaus äestämällä kesä 1986, paljasjuuriset taimet ja kerta raivaus sopivana ajankohtana, jossa lehtipuut ja männyt poistettiin.
Parina edellisenä kesänä jäkälä on vallannut ala oksiston.
Onko tuo vaan merkki saasteettomasta ilmastosta, vai pitääkö huolestua.
Ajattelin harventaa tuon sitten, kun uudet sellutehtaat on tuotannossa ja hinnat kohtuullisemmat.

Kommentit (5)

  1. Eiköhän tuossa ole tapahtunut normaalia oksien kuivumista kun noin tieheässä ovat kasvaneet. En usko että tuosta jäkälästä mitään haittaa ole. Sehän ottaa ravinnon ilmasta eikä käytä puiden ravintoa hyväksi. Pienilmasto on ollut kohtuullisen kostea kun jäkälä on noin viihtynyt. Harvennuksen jälkeen alkaa ilma kiertämään ja ilmasto kuivuu. Itse olisin harventanut tuon kuvion ja aiemmin. Oksien voimakas kuivuminen on hidastanut jo kasvua. Saattaa olla herkkä myös tuulituhoille harvennuksen jälkeen.

  2. Mitä turhaan sitä kyttäilemään hintoja muutaman euron tähden. Nyt heti hommin. Menee vain ajan kanssa huonompaan suuntaan, jos vihreät oksat häviää lähes kokonaan.

  3. Metsäkupsa

    Edellä kommeitoijat harvenusta kannattavat,samaa ajattelin .Turha odottaa sellutehtailijoiden lisätiliä,jos europari hintaa lisää aikanaan motille tulee,niin kasvutappio rukuuntuvassa metsässä tuplahintainen ja riski harvennuksen jälkeisiin luonnontuhoihin taitaa myös tuplaantua.

  4. Aivan ehdottomasti harvennus joko nyt heti tai mahdollisimman pian tai ainakin reipas ennakkoraivaus tiheyteen 1600kpl/ha. Sitten harvennusta voi viivyttää vielä muutamalla vuodella. Tuulituhoriskiä viivästyminen lisää, mutta riskin suuruun riippuu enemmän kuviokohtaisista ominaisuuksista. En usko kuidun hinnan paljoa nousevan, menekki on ehkä vain varmempaa, toivottavasti.

  5. Komeannäköinen kuusikko ja koivua sopivasti mukana. Vaikka kuvan kaltaisella erinomaisella kuusiviljelmällä ensiharvennuksen ajoittaminen on poikkeuksellisen vapaata, niin myös minä suosittelisin harventamaan ajallaan myrsky- ja lumituhoriskin välttämisesi.