Tässä muutama kuva v.2011 muokatusta ja istutetusta kuusen taimikosta, joka nyt työn alla. Melkoinen hieskoivuviidakko on aukolle tullut. Alue on erittäin hallan arkaa; kolmena vuonna peräkkäin alalla vieraili kesä-heinäkuussa halla ja annoin varmuuden vuoksi koivun nousta. Nyt näyttää siltä että koivua ei tarvitse juurikaan jättää. Kuuset vajaa 2 metrisiä ja täydennyksenä paljon noin 1 m mäntyä. Maapohja mustikkakorpea jossa kasvoi ikivanha kuusikko.
Neljas kesä tulee nyt länsikainuussa, ettei ole ollut hallaa ja kuusikin on lisännyt neulasmassaansa hyvin ja kasvanut pituutta joka vuosi. Viime kesät nyt ovat olleet kolean puoleisia ja tämä kesäkin normaalista kasvukaudesta myöhässä 2 viikkoa. Saapa nähdä kiriikö edes keskimääräiseen enää kun ollaan jo kohta syyspuolesssa.
Se siitä lämpenemisestä.
Nuo 2010 alun kesät, vaikka olivat yksi historian lämpimimpiä kesäjaksoja, kuusentaimet eivät kasvaneet täällä pituutta yhtään.
Pahin hallavuosi oli 2013, jolloin oli -7 astetta pakkasta ja sitä ennenkin oli joka kesä hallavioituksia ja suopursuruoste-epidemiat raivosivat siinä määrin, että pituutta kuuset eivät kasvaneet ja neulasmassaakaan ei tullut lisää.
Kävin just metsälenkillä ja katselin viileän kesän puunkasvua. Mänty on kasvanut erittäin hyvin ja kasvuaan lopetteleva kuusi sanoisinko ok. Keskimäärin sellaista puolen metrin kasvua niillä hyvän kasvupaikan taimikoissa. Ne lämpimän kesän 70-100 cm kasvupiikit on nyt harvassa. Aamulla jatkoin kuvan taimikon raivuuta ja joka toisesta joutuu korjaamaan tupla- tai triplalatvan pois hallan jäljiltä. Täällä Joensuun tasalla oli hallaa 2013-2015 ja paikoin myös viime kesänä. Tänä vuonna hallalta on onneksi säästytty.
Täällä Satakunnassa on halla tuhonnut istutuskuusien uuden vuosikasvun lähes kokonaan. Jos sitä kerkesi edes tulla. Noin viiden-kymmenen sentin uusi kasvu kääntyi 180 astetta nokka alas ja kuivuu siihen. Myös sivukasvaimet samaa tahtia. Aika paljon uusista taimista tulee kuolemaan kovan ensimmäisen vuoden kyytiin.
Alavilla mailla on hallanvaara aika ilmeinen, vaikka olisi pari vuotta mennytkin ilman keväkesän hallaöitä.
Kuusen istutusalueilla kannattaisi varmuuden vuoksi käyttää verhopuustoa vanhojen ohjeidenkin mukaisesti. Eli kuusen taimikkoa voidaan hyvin kasvatella hieman pidempään vaikka rekäperkauksen avulla ja kannattaisi muistaa, että verhopuuna lehtipuuta voi pitää yli 70 %:a peittävänä, kunnes kuusen taimet ovat yli kolmimetrisiä.
Tämä kasvatusala on UPM:n naapuripalstaa ja tuo hallalta suojaava pieni alikasvusto siipaistiin vielä kertaalleen ennen istutusta tänä keväänä tyyni kaikki pois. Jopa hyvännäköisiä mannyn taimia aivan rajamme tuntumasta katkaistiin raivaamalla. Nyt niidenkin viereen istutetut kuusen tumpit kituvat kuolemaisillaan heinäkuun halloista. Suojauksen tehon näkee kun muutaman tuulenkaadon pystyjuurakon vieressä istutetut ovat edelleen täydessä kasvussa. Pienikin suoja lähellä auttaa ison hakkuuaukean hallaan erinomaisesti. Mutta ei siellä maassa lakaistuna.