Tässä on minusta malliesimerkki nykyaikaisesta metsänhoidosta mihinkä sillä voidaan päästä. Metsä on metsäliiton maalla oleva mäntykangas. Historiasta sen verran. Sotien jälkeen alueella oli kymmenien hehtaareiden metsurihakkuut rintamalta kotiutuneiden sotilaiden toimesta. Osa metsureista oli vielä sotilaspuvuissa, Alueelle jätettiin muhkeita siemenpetäjiä jotka sitten positettiin. -70 luvulla tehtiin ensimmäiset harvennukset metsurivoimin ja sen jälkeen on harvennuksia tehty ainakin kaksi koneellisesti. Viimeinen väljennys noin nelisen vuotta sitten. Lannoituksia on ainakin kaksi. Yksi lentolannoitus ja viimeinen lannoitus tänä syksynä metsäkoneesta. Alue on myös erinomaista riistamaastoa. Metsälintuja ja hirviä alueet löytyy mukavasti.
Lienemme olleet aikaamme edella? Suvun tuon ikaiset metsat olivat tuollaisia jo paljon aiemmin.
Tuo on varsin lähellä omienikin tilaa männikkökohteilla.
Ihan Jees!
Jos tuossa keskikokopuu 25cm rinnankorkeudelta ja pituutta 18m, niin millä lannoituksella saataisiin 15 vuodessa kasvamaan kuution kokoon eli RKL=35cm ja P= 22m.
Vai pitäisikö vielä ennen lannoituksia harventaa,että jäljelle jäisi kasvatettavia 350 klp/ha.
Liian harvaa, 1000 r/ha taimikonhoitomenetelmin—>päätehakkuu.
Näissä yhtiöiden metsissä täytyy muistaa se että he ottavat puuta sieltä missä sitä on saatavilla kun markkinat sitä pyytävät. Monesti on että kun tehtaille tulee tarvis puutavaraerälle jota ei välttämättä yksityismetsistä ole siihen hätään saatavilla. Silloin mennään omiin metsiin ja välttämättä se ei metsäkasvatuksellisesti ole optimi aika. Metsäliitolle on välillä kovakin tukki tai sellupuun tarve ja silloin rokotetaan sitä omista metsistä. Samoin päätehakkuut ovat huomattavasti aiemmin kuin yksityisillä maanomistajilla.
Tuohon tiheyteen sanoisin niin että kuva on ajourien risteyksestä ettää jos kuvakulma olisi jokin muu niin tiheys ei ehkä näyttäisi niin pieneltä.
Yllättävän paljon tuolla laatutasolla kuitenkin tukkiakin tulee vaikka vahvuus ei ihan mahdoton olekkaan.
Tuon nyt voikin koska vain päätehakata ja kevyellä muokkauksella ja apusiemennyksellä uudistaa.