Kommentit (6)

  1. Pieni päätehakkuukuviokin viime syksynä harvennushakkuiden yhteydessä. Motomies ehdotti: ”Mulla omaakin metsää. Ellei sulla akuutti rahapula, en vielä avohakkaisi. Ottaisin vain luokkaa 40% pois ja tulen 5 v kuluttua uudelleen. Pystyyn jätetyt 60% kasvaa 5 vuodessa melkoisesti motteja lisää. Tämä kuvio kun ei tuulillekaan arka”.
    Noin sitten tehtiin. Yhtään runkoa ei ole viime talven aikana tuulet kaataneet tuolla parin ha kuviolla. Saas nähdä 5-6 vuoden kuluttua, oliko metsää omistava motomies oikeassa myös mottien petraamisen suhteen. Eipä ainakaan mennyt vielä euroakaan laikutuksiin, istutuksiin tuolla pikkukuviolla.

  2. Mutta,muttas.Iso kysymysmerkki tuo motomiesten ”asiaatunteva” neuvonta!
    Minulla esim. kävi viime talvena ettei motomies hakannut koko kuviota kuten kauppa oli tehty!
    Vaan totesi vaan että eikös tuohon nyt jotain kallion päälle voi jättää kasvamaan. Voihan toki mutta nyt siihen sitten jäi täysin villi muutaman kymmenen motin kuitumännikkö h-haavikoiden keskelle. Aukkoa joka puolella eli tuuli irrottelee ne siitä kallion päältä alta kolmen vuoden järjestään kaikki kumoon maatumaan. Niitä ei sieltä aitojen sisältä enää sen jälkeen tee mieli kenenkään lähteä kohlimaan pois.
    Kun ajatus oli että jätetään muutama siemenmänty ja tehostetaan kylvämällä kaivurilla rikottuun pintaan.
    Ja osaan alasta olisi jopa jonkun lehtipuun voinut kasvattaa lisämaamassaa kallion päälle tuomaan. Eli reunoilta teki kierroksen ja kokosi osan tuulenkaatoja ja pystystä moton yltämän verran. Eihän sellaiseen siiruun kannata edes kaivuria käyttää siellä. Jää vähän villiksi puskittumaan.

  3. Kyllähän puut tuossa hyvin kasvaa, vaikka onkin kuivanpuoleinen kangas. Mutta alhainen runkoluku tekee sen, että kokonaiskasvu jää pieneksi ja valoisuus lupaa töitä taimikon hoitajalle. En tiedä leimikon kokoa, mutta jos tuo 4-5 m3/ha kasvaa, tekee se 20-25 m3/ha viidessä vuodessa eli n. 800-1000 €/ha kantorahat miinus verot. Harventamattomana olisi isomman runkoluvun takia kasvanut enemmän, kun ylitiheä se kuvan perusteella ei tainnut vielä olla. Pitää huomioida myös se, että nyt hakkuu tehtiin harvennustaksalla, eikä päätehakkuun taksalla.

    Kannattiko vai ei, riippuu paljolti siitä, mitä muuta viiden vuoden kuluttua on hakattavana. Yksi mahdollisuus on kasvattaa vielä toiset viisi vuotta, kun tuollainen paikka ei kovin tarkka hakkuun ajankohdasta ole. Motokuski tai muut asiaan kunnolla perehtymättömät sivulliset eivät näe tilaa kokonaisuutena, joten neuvoihin kannattaa suhtautua varovaisesti.

  4. Tuulikysymys tietty pitää erityisesti huomioida! Aukkojen reunoissa kun harventamatonkin vanhempi puusto tuppaa kaatumaan.
    Mottihinnasta -ostajan kanssa tukin kuutiohinta oli päätehakkuun mukaisesti sovittu. Ei siihen muutosta tullut, vaikka avohakkuuta ei tällä kuviolla tehtykään. Ehkäpä muiden palstojeni isommat karttumat pitivät alunperin sovitut hinnat ennallaan tässäkin.

  5. Glaan kans samoilla linjoilla.Näyttäs ainakin tuo vasemman puoleisen männyn kuori sen näköiseltä että ikää saattas olla reilusti.
    Mikäli puissa kasvua niin itse olen jättänyt viimeisiä harvennuksia väliin,lannottanut ja 10 vuoden päästä päätehakkuu niin tukki määrä on ihan kohtuullinen vielä jos järjestelee kesä kaupaksi niin hintakin ihan kohtuullinen.

  6. Itse en tällaisia väljennyksiä teetä, niinkuin tuossa jo sanottiin, niin heinittyminen ja vesakoituminen vain kiihtyy. Näin varttunut puusto ei pysty kasvutilaa hyödyntämään ja kasvu laskee poistuman verran. Taimettumisesta ei ole merkkejä ja viisi vuottaon liian lyhyt aika saada siitä viitteitä. Parempi pitää pystyssä ainakin 10 vuotta ellet heti saa motoa paikalle. 2ha päätehakkuun saa kyllä kaupaksi, olisiko kesäkorjuu kohdekin? Lisäksi jos vieressä on tuoretta aukkoa, nin olisi hyvä saada tämä kuvio samaan rytmiin.