Mitäpä tekisitte ?
Ostotila ollut huonolla hoidolla ja osa hakattu todella harvasta asennosta.
Eli, ajattelin pienet koivut kokopuuna sahata. Isommista latvaosat lähtee kokopuuna, saataisiin puhdas ala uudistaa n. 1,5 ha. Heinä,tuo pirulainen, antaisiko myrkkyä jo tällä kasvukaudella vaiko kevään mätästyksen jälkeen kun heinä.on lähtenyt kasvuun. ( ellen ehdi kaataa puita jo syksyllä,niin mätästää voisitalvea päin)
2 v kuusi ja lannoite vaiko raudusta. Voiko vanereita jättää ja kuinka paljon
Näyttää keskenkasvuiselta. Nyrkkisääntö tuossa olisi, että runkoluvusta puolet pois, jäävät puut Rauduksia.
Kymmenen vuoden kuluttua seuraava toimenpide, jos järeyttä löytyy kunnolla, niin kaikki pois, taikka vain puolet.
Raivaussahan kanssa sipistelyä pienten koivujen kanssa ja ehkä harvennusta polttopuuksi isompien puiden osalta tiheikkökohdista . Sitten vain odottelua ja puun kasvun ihastelua. Myrkyt jättäsin kaupan hyllyyn.
Kiitos vastauksista. Puolet kuvista jäi matkalle. Toisessa kuvista paras kohta mitä ei ole kuviosta kuin n. 20 %. Loput on tuollaista keskenkasvuista ja eliköitten vioittamaa koivia, leppää ja hieman hyviä kuusiryhmiä.
Haluaisin kuitenkin vetää ”isolla penselillä” eli ottaa omt:n kunnon käyttöön. Jospa sitten parhaat raudukset jää harvennettuna, joitain leppiä. Muuten kuusikko alle ? Mutta tuo heinä ? (N. 15 ha on ensi toukokuussa varmasti myrkytettävä , ei sitä heinäystä pirukaan tee montaa kertaa). Sen kanssa sain tuossa viereiset kuviot taisteltua n. 4 ha viimevuonna istutetut taimet hengissä.pysymään ja kasvussa tämän kesän.
Voisi riittää sekin , jos istuttaisi kuuset verhopuuston alle. Ehkä taimitassujen kanssa. Sitten vasta koivut pois, kun kuuset on ylittäneet heinän pituuden. Istutus siten, että koivut on mahdollista korjata pääosin ajourille joilla ei ole istutustaimia ja parhaat ra-koivut jättää pystyyn. Jäisi heinien kanssa touhuaminen vähemmälle.
No mikä se piru sitten on joka tuollaisen alueen myrkkyä edes viitsii levittää? Saati saako edes jostain? Jos jotain uudistaa se oikea tapa on mätästää ja se tapa ei myrkkyjä tarvii.
Se on semmonen homma,kun uudistus omt:lla on laistettu ( ei ole katsottu perään) niin siinä tulee rikat mättäistä läpi että heilahtaa, kun lähtee uudestaan mätästämään. Ja kaiken lisäksi tässäkin tilalla uudistettu harvasta asennosta. Ne ketkä sellaisia ovat tehneet niin tietävät kyllä. Jos siihen mättääseen suhauttaa glyfosaattia niin en pidä.pahana. Peltoonhan sitä vedetään kuitenkin. Tässä on muitakin töitä,kun hypätä mailojen ja vesakkoterien kanssa heinän ja rikkojen kanssa kilpasilla.
Harvenna koivut kasvatustiheyteen ja unohda 10 vuodeksi. Sitten katsomaan, niin siellä on kaksijaksoinen koivu-kuusimetsikkö tulossa. Ei nuo vaadi kuin kärsivällisyyttä.
Millaisen kasvatusketjun mukaisella tuotolla tuon hinnoittelit ostovaiheessa?
Hyvä ,kun Gla kysyit, heikolla pohjalla on laskelmani. Laskin vain että 15 te siihen investointiin menee että tila on ostetu ja laitettu taimikot kovaan alkuun.
Samalta tilalta on nuo kuusten täydennyskuvani.
Saadaan tästä ehkä.esimerkki, että ei näytä ostos taloudellisesti kannattavalta…
5,2 ha suurin osa omt. Hiukan Mt,joka aari puunkasvatukseen käypää.
Valtion tie vieressä.
Asuinpaikasta 2 km.
Ostohinta 8,5 te.
N. 3,8 ha kuusitaimikon täydennyskulut 4,5 te alv 0.
Vielä.kuvan mukainen keskusta osa n. 1,4 ha laittamatta tälliin. Koivua siinä on noin 120 m3.
Itse teen metsätöitä mitä ehdin ja pidän niistä, mutta ei arvoteta niitä tähän.
Jätän keskustelun ammattilaisille, tosiaan en ole syvällisempiä laskelmia tehnyt ostotiloilla. Pitäisi kyllä,koska tarkoitus on kasvattaa alaa.
derHorst on kyllä myös asian ytimessä kannanotollaan. Muualla on isoampiakin aloja ,mihin koitan malttaa kärsivällisesti käyttää ohjettasi. Vaikka olin jo suunnitellut muutamalla kuviolla käyntiä laittamassa toista jaksoa käymään varjopuuston alle. Täytynee antaa luonnon hoitaa välillä enemmän.
Kuusen istutusta verhopuuston alle käytetään hallanaroissa kohteissa.
Jalostettuja kuusia voisi tietenkin käyttää, vaikka luonnollisia tuleekin. Ainakin täydentää voisi niin, että tulisi kattava tukkipuusto niistä – päätehakkuun ajan huomioiden.
Jättäisin parhaat raudukset kasvamaan,hiekset energiapuuksi.Mätästys,KUT istutus.
Nuo OMT kasvaa metristä heinää,itsellä vielä hiirenvirna lisäkiusana.Glyfosaatti kesäkuussä mättäiden reunoille
Vatukkoon Glyfo ei toimi
OMTn kasvupotentiaali koivuvesakon jatkokasvatuksessa vajaakäytössä
Jaan tamperelainen ajatuksiasi,meillä.lienee samoja tuskia ollut uudistustöissä… Tarkoitus on loppuvuodesta hankintana poistaa koivut ,lukuun ottamatta parhaita rauduksia.
Luotan että tulevaisuudessa isot mottimäärät ovat arvossaan vaikka nyt kirvelee investoida hartioista ja lompuukista.
Vielä.jos taimikonhoidossa riittäisi taidot ja pää (nuukuus poistossa) hoitaa homma niin että ensiharvennuksella otetaan tukkia. Tähän pitää kyllä hakea oppia, kuidun myynti ei kiinnosta näillä panostuksilla.
Lehtomainen kangas ansaitsisi kyllä kasvaa monimuotoisuuden kannalta muita puita kuin kuusta. Sijainnista riippuen esimerkiksi lehtikuusi, visakoivu tai jalot lehtipuut. Lähes kaikkia erikoispuita pitää karsia, mutta se ei ole niin työläs homma kuin heinääminen. Koivikon harvennus parhaat jättäen mikäli se on harvennusmallin mielestä liian tiukka. Alle pieniä mättäitä joihin jaloja lehtipuita esim. tammea, lehmusta, jalavaa ja saarnea. Näillä on kullakin omat tuholaisensa joten kannattaisi hajauttaa sijoitusta.
Avohakkuun jälkeen harkitsisin lehtikuusta. Tulee järkälemäisen isoja puita ja nopeasti kun hoitaa. Itse pilasin lehtikuusikkoni kun en harventanut tarpeeksi. Latvukset supistuivat piloille, mutta alarunko kyllä vastaavasti karsiutui luonnollisesti koivujen puristuksessa.
Nyt on nähty valoa Koivutukin osalta. Kuulemani mukaan Koskisen OY ostaa vanerikoivua myös pikkutukkina – minimi on 15 cm. Eli kysyntä on jo nyt niin kova, että luulenpa, että täälläkin alkaa Koskisen tukkikuormia näkymään tienpäällä kohtapuoliin.
Otan koppia Jalkasen ehdotuksesta mietintämyssyyn. Naapuri laittoi vuosi sitten 100 t€:lla hattivatti-puiston pystyyn eli tammea suojaputkissa. Taitaa itsellä tulla vähän pienemmät taimet kysymykseen. Lehtikuusi kyllä tuossa sattaisi menestyä. ja olla ”tuttu ja turvallinen” vaihtoehto. Tuo hirvittää kun keskellä.alaa on 50m2 vesiallas ja jos jalopuita laittaa niin onko pian 2 ha pakkosuojelussa ( saattaa olla että maalaan turhan helposti piruja seinille).
Hyvä.jos vanerin kauppa piristyy.