Mikä vaivaa kuusentainta?

Keväällä 2016 istutetuista taimista aika suuressa osassa oli ongelmia. Syynä kuivuus vai jotkut hyönteiset? Naapurilta kirvat söivät lehtikuusen taimien neulaset viime vuonna.
Nuo mättäät olivat kyllä aika kuivia. Ollaan sitten siirrytty laikkumätästyksestä kääntömätästykseen, jonka luulisi sietävän paremmin kevään kuivuutta.

Kommentit (18)

  1. Planter

    Melko samannäköinen taimi kuin meillä olivat harmaahomeen tappamat taimet. Ensin kuolivat alimmat neulaset ja viimeksi jäi vihreä tupsu aivan latvaan. Olisiko talvihome mahdollinen? Mitä vaaleaa on laikun reunoilla, onko se jotain hometta? Laikkumätästyksessä taimi on ympäristöään ylempänä ja tuulettuu hyvin. Kääntömätästyksessä taimi jää alemmas ja saattaisi olla talvihomeelle alttiimpi.

  2. Laikkumätästys, eikö niin?
    Kaivinkoneen kauha on rouhaissut syvälle saveen asti. Siitä tuo vaalea väri reunoilla, savea se on.
    Ja savessa ei kuusentaimi kasva.

    Onko mahdollisesti suo lähellä? Voisi selittää tuon saven olemassaolon.

  3. Tosiaan joissakin vihreä tupsu latvassa. Voisi ehkä olla tosiaan harmaahome, joka leviää taimitarhalla. Metsätuhokirjan mukaan harmaahome pienentää neulaston määrää ja vähentää kasvua. Täytyypä reklamoida myyjää.

  4. Jäi sanomatta, että suota kyllä lähellä, mutta on tässä ennen kuuset kasvaneet.

  5. tamperelainen

    Taimikasvaa mutkaisesti,routa nostanut juuert pintaan? Nostaisin jonkun taimen ylös ja katsoisin ,millainen juuristo.

  6. Mulla oli samanlaisia kun oli syksy istustus routa oli nostanut juuret…

  7. Oli kevätistutus. Kaksi kuviota, jossa vähän karummassa enemmän ongelmaa. Ollaan kuitenkin istutettu noihin maastoihin kymmeniä tuhansia taimia eikä aiemmin moista ilmaantunut.
    Epäilen kyllä sitä taimitarhalta peräisin olevaa harmaahometta, joka saattaisi johtua lauhasta talvesta 2016. Saa nähdä mitä taimitarha sanoo.

  8. tamperelainen

    Istutussyvyys(=istuttaja) ratkaisee yhtä paljon kuin maaperän hienojakoisuus tuossataimem ylösroutimisessa

  9. Planter

    Jos tuo allaolevan linkin kuva aukeaa, niin tuollaista tavaraa löytyi muutamasta taimilaatikosta:

    http://aijaa.com/NGoL3a

  10. Niissä kuvan taimissa taisi olla juuri sitä harmaahometta.
    Kuten lähettämästäni kuvasta näkyy, niin taimi ei ole noussut ylös ja sen tyvellä on kuivumiselta suojaava kerros.

  11. Planter

    Eihän näistä koskaan voi varma olla, mutta aika samanlainen ilmiö itsellä. Saman taimilaatikon suhteellisen terveen näköisiinkään taimiin ei kasvanut istutusvuonna oksia vaan taimi kitui, alaosan neulaset alkoivat käpristyä, katkeilla ja putoilla.

  12. Näyttää olevan aivan tuttu ilmiö. Kun laitetaan kuusta liian karuun osa taimista nitkahtaa. Nyt olen seurannut Umpinkin istutuksen kehitystä rajan toisella puolen. Alavissa paikoissa hyvin onnistunut mutta juuri tuollaista ei voip kuin ihmetellä että joku edes yrittää moiseen pohjaan. Kevät on nytkin ollut aika kuiva ja tappaa armotta noita juurettomia rääppiä. Pitäisi karuihin paikkoihin ottaa tilaukseen aina mäntyä mukaan. Itsekkin harmittelin kun rauduskoivun mukaan ei tullut otettua mäntyä. Jätin silti karut mättäät istuttamatta ja istutan ne ensi keväänä männylle.

  13. ”Näyttää olevan aivan tuttu ilmiö. Kun laitetaan kuusta liian karuun osa taimista nitkahtaa.”
    Näyttää Harjavallassa olevan aika kovat kasvupaikkavaatimukset kuuselle. Tuolta kuviolta kertyi puuta 389 m3/ha, mistä kuusta 343 m3/ha ja mäntyä 37 m3/ha. Minkähänlaiseen paikkaan Jessen mielestä uskaltaisi kuusta istuttaa???

  14. Aivan sama vaikka olisi tuhannen mottia kuusta kasvattanut. Ei se noita rääppiä auta kun kaikki kasvumaa on ympäriltä pois. Useimmat vanhat tuottometsät ovat luontaista perää ja ovat lähteneet ohuesta maakunttakerroksesta itämään. Eihän tuo että kaapitaan täysköyhää karua ”puolibetonia” puun kasvualustaksi ole mistään kotoisin. Paitsi juuri männylle käy. Siihen ne kuivuvat kuin betonikin. Mutta jospa nyt sateet vielä pelastavat ja lähtevät siihen ankeaan kitkutukseen joka kymmenkunnan vuoden päästä jo näkyy selkeästi havaittavana kuusen rääppänä. Kuten sanoin en istuttaisi kuusta tuollaiseen.

  15. A.Jalkanen

    Jos taimi oli vihreä vielä istuttaessa. niin ehkä ei ole harmaahome. Taimella on paakussaan turvetta mukana, joten ravintoaineiden puutekaan ei vielä pitäisi tulla. Olisiko silmu vaurioitunut, kun näyttää että taimi ei ole yrittänytkään lähteä kasvuun tänä keväänä? Milloin kuva on otettu, oliko kasvukausi alkanut?

  16. Tuli vastaus taimitarhalta. Tukkimiehentäi.

  17. Planter

    Oliko taimen runkoa järsitty, meillä oli samanlaista tukkimiehentäin syönnöstä kuin linkin kuvassa, onneksi vai muutama taimi:

    http://www.tuottavatuohi.fi/wp-content/themes/tuottavatuohi/images/wiki/tuhotukkimiehentai.jpg

  18. Hei eritoten Timppa, kuinka meinaat selvitä tukkimiehentäistä?
    Korvasiko vakuutus mitään? t. Kohtalotoveri

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat