Kaksi viikkoa sitten vehreän vihreänä istutettu männyntaimi. Nyt näyttää tuolta. Muutkin ottaneet keltaista väriä. Oli kuulemma joku yö ollut 7 astetta pakkasta.
Kaksi viikkoa sitten vehreän vihreänä istutettu männyntaimi. Nyt näyttää tuolta. Muutkin ottaneet keltaista väriä. Oli kuulemma joku yö ollut 7 astetta pakkasta.
Mulla on sellainen käsitys että männyntaimille ei syysistutus käy ollenkaan. Kesäkuussa viimeistään maahan.
Ei ehkä vielä kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä jatkosta. Rauhassa ensi kevääseen. Männyllä on tapana toisinaan helpostikin karistaa neulasia. Olennaista on, onko silmu terve ja ehtikö taimet yhtään juurtua. Juurten kehitys edellyttää tervettä silmua.
Kyllähän tuo on entinen taimi. Ei lähde jos ei juuresta jaksa vielä sivuversoa alkaa keväällä tyrkätä. Mitä kesämmällä mänty istutetaan sen huonompi. Syksy ei sovi ollenkaan männylle. Moreeni siinä oikeassa.
Saattaa toipua. Viime talvena oli joku järsinyt hieman suuremmasta taimesta kaikki neulaset pois. Iloisesti jatkoi kesällä kasvuaan, tosin alaosa taimesta jäi kaljuksi.
Kuollut taimi.
Näyttää varsikin kuivuneen.
Sepä se, onko silmu terve? Jos ei, niin kuallut mikä kuallut… Kuvasta en osaa päätellä.
Nuorilla männyillä on tapana ruskettua syksyllä. Tuosta ei voi voi päätellä onko siitä kyse vai jostain muusta.
Kuva on siinä mielessä huono, ettei kärkisilmu näy. Tämä oli istutetuista taimista eniten ruskettunut. Osa taimista oli keltaisen ja vihreän sekoitusta ja osa lähinnä keltaisia. Muistikuvani mukaan kärkisilmu oli tässä ruskeammassakin taimessa normaalin oloinen. Toki silmusta ei niin herkästi huomaakaan, jos jotain on vialla. Kaikki taimitarhalta hakemani taimilaatikot olivat huomattavan kevyitä. Toisin sanoen kuivia. Kasteltiin ne kunnolla ensi töiksemme. Syyskuun alkupuolella oli istuspaikalla (lähellä Etelä- ja Pohjois-Savon rajaa) pakkasta ollut 7 astetta. Tämä on erikoisen kova pakkanen ajankohtaan nähden. Pari viikkoa ennen oli vielä lähes hellettä. Olisiko tämä nopea lämpötilojen lasku voinut stressata taimia. Osa taimista oli vielä istuttamatta pakkasen aikaan. Enemmän keltaista väriä tuli kuitenkin niihin jo maassa olleisiin taimiin. Istutetun taimen luulisi kuitenkin paremmin kestävän pakkasta kuin kennossa olevan.
Monet sanovat, ettei mäntyä voisi istuttaa syksyllä. Nämä tuoreet havaintoni tietysti tukevat sitä käsitystä. Toisaalta kun ajatellaan taimen olosuhteita, niin eikö ne juuri olisi järkevintä istuttaa säilymään talven yli paakku ”turvassa” maan sisässä. Siis jos vaihtoehto on säilyttää taimi kennossa talven yli taimikentällä tms. Taimioppikirjoissakin mainitaan taimien yhtenä talvivarastointimuotona valeistutus. Siis istutetaan taimet vain säilytystä silmällä pitäen ja keväällä siirretään takaisin kennoon.
Istutettiin viime syksynä kuusia ja mäntyjä. Männyntaimet kasvoivat selvästi paremmin. Ota nyt näistä selvää.
Enpä ole nähnyt paremmin kasvaneita männyn taimia kuin keväällä istutetut sellainen 30cm tullut pituutta lisää. Ei kuusentaimet ole pärjänneet kasvussa.