1911 olleen metsäpalon jälkeen jaettiin tila 1967. Nämä kuvat ovat rajalta otettuja siltä puolesta, jolle ei ole tehty 2 hasrvennusta
Alue on nyt talousmetsää
1911 olleen metsäpalon jälkeen jaettiin tila 1967. Nämä kuvat ovat rajalta otettuja siltä puolesta, jolle ei ole tehty 2 hasrvennusta
Alue on nyt talousmetsää
Kivistä on, onkohan muokattu aikoinaan mitenkään?
Tällaisia meidän metsät ovat usein. Tämä sai olla rauhassa palon jälkeen kai 60-70 vuotta ennen kuin harvennettiin
Karuja on timpan metsä pohjat.
Eiväthän nämä mitään. Näkisittepä meidän kivikot.
Minun metsissäni ei ole ainuttakaan kiveä.
Jaa, kuvittelin näkeväni tuossa kiviä. Meillä päin ei ole niinkään kiviä vaan kallioita ja vuoria.
Kysytty kesähakkuukohde typpiä kuivahko kangas.
Kivien päällä kasvava jäkälä ei kerro kovin ravinteikkaasta kivimateriaalista. Ei näy puolukan eikä mustikan varsia. Pitkiä (25 m) ja hyvärunkoisia mäntyjä kyllä kasvaa.
Muuttuisiko metsätyyppi tuoreeksi kankaaksi, jos kaivaisi vakoja 5m välein, kun uudistaa. Edellyttäen tietenkin että kivet ovat pintakiviä.
Kyllä ne kiviä ovat.
Tuollainen olisi luultavasti fiksuinta uudistaa vanhalla tyylillä. Siis istutuskuokalla kivennäismaa esille ja siihen siemen.
Kerran kuokki metsuri laikkuja ja entisistä siemenpuista tuli tarpeeksi siementä.
Kerran taas toispuolinen lumi kaatoi istutustaimet. Eivät oienneet. Otin reilun 10-vuotiaita lapsenlapsia avuksi. Kuokittiin ja kylvettiin siemen. Tuli erittäin hyvä taimikko.
Jos heinettymisvaaraa ei ole niin käsipelillä siemenestä taitaa olla edullisinkin ja varmin männyn uudistamistapa.
Paljonko on pystyssä puuta ko. alueella ja verratussa ”luonnonmetsässä” ? Tukkipuuta tuossa ainakin melko hyvin eli niitä tulevaisuuden hiilivarastoja. Ja osa jo hakatuista tukkipuista jo varmaan seinissä ym:lla vieläkin.
Enpä ole mitannut. Osa harvennuspuusta on ollut pylväspuuta, jonka säilyminen on aika varmaa jossain Saharassa.
Kertoo kuitenkin selvästi, että harventamattomuus ei ainakaan auta hiilinielussa eikä muussakaan.
Maaperä voi olla vt, mutta kivikkoisuus vähentää puuntuotoskykyä. Kiviä on maakerroksessa kauttaaltaan, ei jääkausi niitä vain pintaan ripotellut. Maa-aineksen osuus maaperässä on pieni, joten juuriston mahdollisuus hyödyntää ravinteitakin on pieni. Itse luokittelen tuollaisen ainakin pykälää karummaksi mitä se virallisesti on.