Kommentit (16)

  1. En ole mikään moittimaan mutta joskus olen nähnyt siistimpääkin. Itselle sattui hyvin viime kerralla kun sain risut mukaan kauppaan. Oli luultavasti laikutuskoneen parempi mennä ja oli sitäkautta kyllä siisti jälkikin.

    Hyvä tuostakin tulee kun jaksaa istutellessa potkia joissain kohtaa oksia sivuun.

  2. En minä näe kuvassa muuta kuin risumättäitä. Horsma on ainoa, mikä tuollaisella kuviolla kasvaa.

  3. Tuossa kohtaa konemies kyllä tyrinyt hommansa ei kannata maksaa olemattomasta.

  4. Mätästys?
    Missä mättäät?
    Henkilökohtaisesti olen nähnyt vain yhden mätästyskohteen, jossa mättäät oli tehty asiallisesti ja hyviksi istutuskohteiksi.

    Niitä ei tarvinnut polkea eikä potkia, eikä niitä oltu pantu risujen tai latvusten päälle.
    Kaikissa muissa on ollut moitteelle sijaa niin paljon, että on pitänyt isännän kuulolla ollessa olla vain hiljaa.

  5. Laikkumätästys on tunnetusti hyvä maankäsittelymenetelmä puun alkuun lähdön kannalta. Oman kokemuksen mukaan helposti kaivuriurakoitsijalta jää tekemättä osa laikuista vaikka tekisikin ne oikealla tavalla. Jos sovitaan 2000 kpl/ha, tulee n. 1800 kpl, 1800 sovittaessa tulee n. 1600 kpl/ha jne. Laikkujen määrää voi kontrolloida ottamalla koealoja esim, 4 m kepillä.

    Tuossa on risujen siirtely onnistunut, mutta laikkujen tekeminen jäänyt ”vaiheeseen”. Voi olla että risuja on ollut liian paljon, mutta ”jotain muutakin olis tarttenut tehrä” silti.

  6. Ei kyllä käy kateeksi ketä tuota istuttaa. Ensinkin jo kulku noiden ylös nostettujen risujen joukossa on melko haasteellista ja tosiaan kun niitä mättäitä ei ole.

  7. Nuissa risusissa kohteessa pitäs työntästä ensi kaaha kiinni muassa ”kämmenselällä” risuja etteenpäen ja sittä vetästä ihteen päen siitä puhtaaks paljastunneesta kohtasta mätäs. Kaaheen yksinkertasta.

  8. Vähän tuontapaisesta työstä otin keväällä juuri vääntöä muokkauksen toimittajan kaas. En saanut silloin kovasti myötätuntoa mutta kun nyt päästiin uuteen mätästysaikaan soitteli kyllä aivan eri konemies. En ole vielä hänen töitään päässyt tarkastamaan mutta puheista ainakin kuullosti asialliselta ojien avaamista myöten. Tiedän sen tässä muutaman päivän kuluttua kun sinnepäin kerkiän. Noita olen kyllä nähnyt ihan kotinurkillakin kun kohjataan risuja mutta ei muokata.

  9. Meillä päin karjalassa on ollut metsissäni aina hyviä laikkumätästäjiä ja mätästystä on tehty varmaan lähes 100 ha viimeisen 10 v aikana.Mättäitä on usein liikaakin ja rauduskoivua istutettaessa pitääkin alkaa pyytää vähemmän mättäitä.

  10. Kuvion mätästyksen alku oli lähtenyt käyntiin ihan tyydyttävästi. Oli työnnetty risuja pois ja kipattu siihen kauhallinen. Kun puoli hehtaaria oli jäljellä, oli kaivinkonemiehen päässä naksahtanut ja maata oli alettu huiskimaan risukasojen päälle. Mielestäni urakoitsija oli selityksen velkaa, joten kysyin. Sanoi, että aika loppui, lavetti odotti, en tee ylitöitä, on niin huono palkkakin.

    Oma ajatus on, että vaimo oli ehkä kesken työn soittanut hänelle, että nyt lopultakin ostin sen minkkiturkin. Silloin meni ukolta pasmat ja vivut sekaisin.

    Noille kuvan olemattomille mättäille ei voi istuttaa, ainoa paikka on kuopan reunat, joista risut on raapaistu pois. Eli ”mätästys” oli turhaa kuvion takakulmassa. Työntää kamalan vatukon tuohon, joten ylimääräinen raivauskertakin tulee.

  11. Niin…

    Metsänomistajan kuuluu olla työmaalla kun metsässä jotain tehdään, se 4m onkivapa mukaan ja eikun mättäitä laskemaan…
    Kauppakirjaan voi kirjata kaikenlaista: Risut voi myydä,mätäsmäärän määrätä hehtaarille ja tietysti voi myös sen mätästyksen tekijän nimen mainita…

  12. Kuoppamätästystä ei tehdä minun hakkuuaukkoihin.

  13. Laikutus tuo on. ei mätästys käytetään savimailla. olin erottavani jo istutetut taimet kuvassa. Meillä päin käytetään paljon kuivilla alueilla.

  14. Täällä etelässä kyllä mätästetään savimaita täyttä häkää, on tarkkaa hommaa kuin pärekaton kulotus…

    Istutuksen ajoitus noissa on tärkeää, jos pääsee kuivaksi on kuin koittaisi pottiputkella tiilikiveen istuttaa…

  15. Kuva ei kerro kaikkea muokauksen onnistumisesta !

    Joskus voi käydä niinkin, että kevätistutuksen jälkeen onkin helteinen ja kuiva alkukesä. silloin risuista voisi ollakin suojaa suoralta paahteelta, koska juuret ei vielä saa kunnolla vettä.

    Alkuvuosina risukasat voi suojata taimia myös heinää ja horsmaa vastaan, oletuksena on, että mättäitä on puulajille sopiva määrä.

    Ainestavara ja aliskasvuspuut on kerätty mallikkaasta pois.

  16. Noiden oksakasojen seuraava ongelma istutuksen jälkeen tulee olemaan valtavat vadelmapuskat. Silloin kun latvusmassa kerätään talteen, tätä ongelmaa ei juuri tule. Vadelma tuntuu viihtyvän erityisesti siellä, missä on paljon lahoavaa latvusmassaa.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat