Kommentit (8)

  1. Ammatti Raivooja

    Onko ravinnetasapaino tutkittu? Suoria ja hyviä mäntyjä tulee myös omt maassa hyödyntämällä energiapuuhakkuita. Rehevä maa ei aiheuta ainakaan täällä sen enempää vikasuutta männyissä, lähinnä paksuja oksia jos on 2000 tiheydessä. Boorin puutos aiheuttaa mm. Paksutyvisuutta ja monihaaraisuutta ym. On muitakin ravinne-epätasapainoja mitkä aiheuttaa vikoja mutta pelkkä omt ei.

  2. Visakallo

    Todennäköisesti mäntyjen siementen alkuperä on ollut huonoa. Yli 40-vuotta sitten saattoi sellaista vielä tapahtua. Aika paljon näkyy myös olevan mutkia juuri hirven turvan korkeudella.

  3. suorittava porras

    Voin paljastaa Visalle ,että tien toisella puolella ei ole mutkaisia mäntyjä ,kun maaperä sopiva eikä merkkejäkään hirvituhoista vaikka alueen taimikko oli hirvien kannalta kriittisimmillään ,kun hirvikanta oli korkeimmillaan 8-10 otusta/1000ha.
    Ravinteet eivät välttämättä ole tasapainossa. Taimet istutettiin aikanaan suuriin mättäisiin ,joiden pinta koostui raa’asta vähäravinteisesta pohjamaasta. Turvekerroksen alta nostetusta. Kasvuhäiriöitä oli kaikissa puulajeissa.

  4. Visakallo

    Tiedätkö suorittava, ettei tuolla kohteella ollut mäntyjen siemenalkuperässä ongelmaa? Sillä kun on mäntyjen kasvatuksessa aivan olennainen merkitys.

  5. suorittava porras

    Muiden puulajien kasvuhäiriöitä kallistavat vaakan ravinne-epätasapainon suuntaan.

  6. Kuusta on näköjään istutettu. Minä olisin tehnyt tuollaiseen metsään suojuspuuhakkuun. Parhaita rauduksia, mäntyjä, kuusia jättänyt päätehakkuupuuston 400-500 runkoa verran. Tai vähemmän, jos ei olisi löytynyt järkevää jätettävää.

  7. Visakallo

    Katsoin kuvaa tarkemmin. Kyllä se maapohjassa taitaa se syy tosiaan olla, koska osa kuusentaimistakin kituu aivan selvästi.

  8. Ammatti Raivooja

    Kokenamato metsänkasvattaja näkee, että hoitamattomuus on aiheuttanut monilatvaisuutta ja muita vikoja, tuulikatkonut latvoja kun on kasvatettu liina tiheässä hirvivaralla. Nyt on hirvien pelossa laitettu kuuset koska mitään järkevää syytä ei ole miksi kuusi korjaisi ravinnehäiriön, ainoastaan tämän hirviuhan.

    Oikeasti kuvassa on ravinnehäiriö joka on aiheuttanut viat puihin ja ravinneanalyysin ja lannoittamisen jälkeenkin tilanne voisi olla se, että mänty on tuohon parempi. Onko vaan haluttu mennä helpoimman kautta ja perustettu taas yksi hirvipelko kuusikko vaikka kokematon asiantuntija, ken tietää. Myöskin jos tietäisi onko soistunutta savimaata johon voisi auttaa lannoituksen lisäksi esim. ojitusmätästys.

Metsänhoito Metsänhoito