Männyn tauti/tuholainen?

Noin parikymmenvuotiasta kuivan/kuivahkon kankaan männikköä raivatessa tuli vastaan muutama kohta jossa vierekkäisistä (3-4kpl per esiintymä) männyistä oli kaikki neulaset selkeästi kellastuneet sekä puun tyvestä kuorta irronnut. Mikähän tauti / tuholainen voisi aiheuttaa tämän?

Kommentit (8)

  1. Voisi olla kyse vaaka- tai pystynävertäjän emokäytävistä. Kuviota ei kuvasta erota.

  2. Olisiko männyn tyvitervastauti?

  3. Onko missä päin Suomea?

    Lainaus Metsäinfosta tyvitervastaudista:

    ”””Tuhoja esiintyy kaiken ikäisissä männiköissä koko eteläisen Suomen alueella. Pahimmat tuhokohteet ovat Saimaan ympäristössä kivennäismailla, joilla tautia on esiintynyt kauimmin, mutta tyvitervastautia on myös Länsi-Suomessa ja turvemailla.”””

  4. Onko kanto pihkoittunut? Jos on, niin hyvin todennäköisesti tyvitervastauti. Paska juttu. Näitten pesäkkeiden ympäriltä kannattaa kaataa lähimmät männyt, mutta pakkasten aikaan. Ylipäätään ei kannata kaadella terveen näköisiä puita ennen pysyvien pakkasten tuloa ellei sitten tee kantokäsittelyä. Katajat kannattaa raivata pois myös.

  5. Tyvitervas tappaa tuollaisia nuoria mäntyjä latvasta päin ja tyvellä ei ole tuossa vaiheessa tuollaista kuoren lähtöä. Siksi epäilin nävertäjien emokäytäviä.

    Tosin juurikin ryhmittäin muutaman kuolleen puun ryhmiä tuon ikäisessä metsässä aivan tyypillisesti tyvitervasalueella. Itsellä on yksi juuri saman ikäinen metsä ja siinä tyvitervasta. Tyvitervas meillä todellinen riesa männiköissä. Eroon siitä ei pääse, mutta kuolevat puut kannattaa poistaa ja torjunnasta huolehtia, jos kesäaikaan männiköitä harventaa. Usein on päässyt päätehakkuuikään asti hyvin, kun harvennuksilla poistanut tyvitervaspuut.

  6. Kiitos vastauksista. Kohde on Etelä-Karjalassa juurikin Saimaan läheisyydessä. Juuri raivuita aloittelin pakkasten alettua kun tuo tyvitervastaudin pelko on ollut takaraivossa. Kesähakkuuna tuo on muistikuvani mukaan 20v sitten päätehakattu, liekkö silloin tarttunut sitten tyvitervastautia. Kuitenkin ihmetyttää kun noissa kaikissa kellertyneissä männyissä oli tyveltä lähtenyt kuorta irti, harmi kun siitä ei oikein tahtonut saada selvempää kuvaa. Palstalla on kuusia siellä täällä, niissä kaikissa tuntuu olevan juurikääpää, kaataessa näkee heti kannoista lahon. Vastaavaa en näissä männyissä vielä huomannut, pitää kuitenkin zoomailla tarkemmin ensi kerralla.

  7. No voihan silloin olla juurikin, että tyvitervaksen heikentämiin puihin on joku ötökkä tyviin iskenyt. Ainahan noita ötököitä metsissä on ja on ollut – ei välttämättä aiheuta sen kummempaa harmia. Tyvitervaksessa tarpeeksi harmia.

  8. Niin se kuorenlähtöhän selittyy taas sillä, että tiaiset ja muut hyönteissyöjät etsiessään ruokaa rapsivat kuorta pois.

Metsänhoito Metsänhoito