Luontaista uudistusta

Hyödynnetty kuusikon alta aliskasvosta. Taimeton alue istutettu koivulle. Koivujen alla yli 1,5m heinikko/vatukko. Sinne oli turha odottaa nopeaa taimettumista. Aliskasvoksen kokoeron ja maan muuttumisen vuoksi vaatii useampia käyntejä taimikon hoitoon. Pienialaisesti tätä voi harrastaa, mutta tässäkin uudistaminen eteenpäin jatkuu mätästyksen ja istutuksen kautta.

Kommentit (6)

  1. Ei se vain aina se luontainen uudistaminen tule noin vain ilman hoitokertoja. Monesti hoitokerran ovat samaa luokkaa kuin tasaikäiskasvatuksessa varsinkin rehevillä maapohjilla.

  2. Luontainen uudistaminen ja tasaikäiskasvatus ei ole toistensa ”vastakohtia” tai vaihtoehtoja.

    Luontainen taimiaines kannattaa hyödyntää aina, jos se on tarpeeksi hyväkasvuista ja -laatuista ja maapohjalle sopivaa puulajia.

  3. Eipä niin. Mutta usein vain perusteellaan luontaista uudistamista hoitovapaudella, jota se ei kutenkaan ole.

  4. Niinpä ei olekaan hoitovapaata, siinä voi olla joillain virhekäsitys.

  5. reservuaari-indeksi

    Minusta nuo on kyllä erinomaisen hyvinvoivan näköisä taimia, kerta kaikkaian! Aikoinaan nimim. Näätä täällä kirjoitteli kannattavuudesta ja tuossa malliesimerkki mitä se voisi käytännössä olla. Suuri osa ”palstan ehdottomasta eliitistä” ei tosin tajunnut Näädän kirjoituksista sanaakaan.

    Noita onnistumisia on itselleni sattunut harvakseltaan, mutta toisalta ei ole ehkä ollut riittävästi rohkeutta kokeilla useammin. Helpommin ”koivikon alta kuusikko” -kuvio onnistuu kunnolla. Viim. 20 v aikana tosin koivikkokuviot omilla palstoilla jääneet minimiin.

    Ja totta, raivailla niitä täytyy niinkuin muitakin. Ei ne ittestään meinaa pärjätä.

  6. Enemmän aktiivisuutta luontainen uudistaminen vaatii kuin istutetut taimikon hoitovaiheessa. Etukäteen kun ei tiedä miten ja mitkä taimet lähtee kasvamaan. Mitään susipuu metsää kun ei ole tarkoitus kasvattaa, niitä on ollut harsinta aikakauden jäljiltä ihan omiksi tarpeiksi. Se hyödynnetään mistä on ennakkoon katsoen mahdollista tulla jotain. Mutta ei lähdetä luontaista uudistusta hakemalla hakemaan. Tuollakin kuviolla loivassa rinteessä on aika kapea kaistale missä luontainen aines puskee nopeasti. Alempana alkaa märkyys hidastaa kasvua. Ylempänä heinä ym. tukahduttaa taimettumisen.

    Meillä suurin osa uudistuksista hoidetaan istuttamalla. Männiköistäkin istutetaan suurin osa kun se on todettu helpoimmaksi ja nopeimmaksi uudistuksen tavaksi.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat