Lahoa aliskuusissa

Siinä oli pari haapaa samassa paikkaa näiden lahojen kuusten vieressä. Kuuset laskin 50-vuotiaiksi ja kannolta n. 10 cm. Tässä on pien nyppylä, ravinteikas mutta hyvin vettä läpäisevä kohta. Tässä muutamien aarien alueella oli kuuset lahoja 100%. Kuivuus ja alisteinen asema varmaan jouduttaa lahoa sillä muualla ei ollu läheskään yhtä paha, ehkä vain joku 10-20%. Tää alue taipuu kosteisiin notkoihin ja niissä oli paras tilanne.

Kommentit (8)

  1. Kuusiuskontokunnan painajaista taattuun tapaan. Täällä Satakunnassa ainakin H-vallassa erittäin tuttu näky kuusella. Parasta vapauttaa tuollainen kuusista ja haapahan täyttää tuon alan äkkiä uusilla kasvajilla.

  2. Haapa nyt vain sattuu olemaan se kuusenjuurikääpäkestävin puulaji meillä. Kuusihan tunkee joka paikkaan, jopa kuiville kankaille mäntyjen alle. Siitä johtuu tuo lahoaminen.

    Lehtipuukierto on tehokkain tapa poistaa juurikääpä alueelta.

  3. Koska alue on viimeksi uudistettu, ei suinkaan juurikin n. 50 vuotta sitten?
    Näiden tapausten kohdalla mieleen tulee se, että ovat uudistusvaiheessa olleet pikkutaimia ja juuristot ovat vaurioituneet, laho lähtenyt sitten etenemään?
    Tämä korostuu nykyisin kun hakkuu tapahtuu motoilla, kaadetut rungot karsinnana aikana haravoivat maan aika tehokkaasti.

  4. nuista heleppo tehä pikkulinnuille pönttöjä. tyrkkää sahalla kolmion tai neliön sisälle ja sahaa vinosti poikki keskus irtoaa.
    meno reikä on helppo nopea vaivaton. laita lattarauta reikään ja haulikolla n.5-7 metrin päästä riippuen supistajasta. jos löytyy latan pätkiä enempi niin voi valmistaa sarjassa.
    jos jättää latan pois niin tulee taakse hätäpoistumistie

  5. Se voi olla, että tästä on joku 50 vuotta sitten kaadettu suurin osa puista ja luontaisesti uudistunut. Ala on alle puol hehtaaria, että vois sanoa jo pienaukoksi. Jotain taimikonhoitotöitä tässä on joku auttavasti tehnyt ku ei ole ihan niin tiheässä kuin ne voisi olla. Varmaan ollu nuo aliskuuset olemassa sillo ku puita on korjattu.

  6. Jees, et kuitenkaan vapauttanut, vaan kasvatit luontaista alikasvoskuusta niillä noin 20 vuotiailla kuvioillasi. Millaisen puuston edellinen omistaja hakkasi kuviolta pois? Oletko varma, että kuuset olivat terveitä ja alikasvoksen lahoriski on pieni?

  7. Gla eppäili että lahoa kuusikkoa kasvattelen edelleen. Viidellä hehtaarilla eli sillä johon epäilen Glan tarkoittavan (eli kuvieni e-puuhakkuun jälkeistä kuusikkoa) oli lahopöllejä 30 m3 tienposkessa unohtuneena. Koitin hiukan katsella kyllä alueita joista pahimmin lahokantoja löytyi. Mutta kun H-vallassa on myös hirevnkasvatusongelma on pakko tehdä kompromisseja. Eli myönnän että saatan kasvattaa lahovikaista kuusikkoa mutta se selkiää paremmin seuraavassa harvennuksessa. Nythän ei kuusikkoon juurikaan kajottu e-puuharvennuksessa. Otettiin vain yliskoivut pois.

  8. Raivasin ennen hakkuuta n. 80-100 vuotta vanhaa kuusikkoa, jota ei ollut koskaan edes harvennettu. Aluspuuna kasvaneet kuusentatit olivat tyvilahoja lähes kaikki. Moton käynnin jälkeen katselin kantoja enkä löytänyt yhtään tyvilahoa. Suurimmat tyvestä yli 80 cm.