Kommentit (29)

  1. A.Jalkanen

    Siinä sitä hiilen sidontaa on!

  2. Hyvää kasvua. Onko kuuselle tarvinnut antaa booria?

  3. Tämän päivän parhaat koivujalosteet olisivat keskikesällä isutettuina samassa iässä jo huomattavasti suurempia. Kuusen jalostus on hitaampaa ja vaikeampaa.

  4. Visakallo

    Puut kasvavat entisellä peltomaalla. Lannoitusta ei ole tehty, eikä booria ole tavinut antaa. Koivut ovat kloonattua jalostusalkuperää. Kuvassa näkyvät kuuset ovat hyvälaatuista metsikkökeräysalkuperää.

  5. Kloonatut koivuntaimet istutettuna ennen kuin ne ovat alkaneet kasvaa, ohittavat kasvunopeudessaan kaikki muut puulajit, paitsi hybridihaapa. Siis suomen oloissa.

  6. Visakallo

    Kuvan koivikko harvennettiin nyt kolmannen kerran ja kuusikko vuosi sitten toisen kerran.

  7. Jätkän kannattaisi tutustua tutkimuksiin koivun istutusajan vaikutuksesta kasvuun. Luken tutkimuksessa havaittiin, että kesäkoivut olivat kymmenen vuoden kuluttua istutuksesta vajaan senttimetrin paksumpia rinnankorkeudeltaan ja runkojen keskitilavuus oli 16–35 prosenttia suurempi kuin syyskuussa tai keväällä istutetuilla taimilla. Se sijaan eri vuodenaikoina istutettujen koivujen pituuksissa ei havaittu eroja. (https://www.luke.fi/uutiset/koivun-taimien-istutusaika-on-parhaimmillaan/)
    Omat kokemukset tukevat täysin tätä tutkimusta.

  8. Kesäkoivuja ei ole näkynyt meidän suunnalla, ehkä johtuu siitä, että suurin osa istuttajista on kesäisin kotipaikkakunillaan.
    Koivua on tosin istutettu suhteellisen vähän muutenkaan.

  9. Vaikka Visakallo yrittää alikasvoksellaan kovasti jarrutella koivujen kasvua ei liene epäselvää kummasta tiliä tehdään ja aika pikapuoliinkin. Muistaakseni Visakallokin on senverran ”nuorimies” että saa vielä kapitaalit itse silitellä. Kuusesta jää jo ehkä hiukan enemmän arvailujen varaan.

  10. Kyllä tuollaisia kuvia kun katsoo, niin on kiva tehdä aitaa koivuntaimikon ympärille. Ja jo muutaman vuoden kuluttua saman verkon voi siirtää uuteen paikkaan. Kuusen heinäys ei paljon kiinnosta.

  11. Visakallo

    Kesätapaamisessa voidaan tarkemmin vertailla näitä koivun ja kuusen kasvuja ja tuottoja. Tulos saattaa joitakin hieman yllättää.

  12. Läpimittaa kuuselta löytyy, mutta missä on pituus?

  13. Visakallo

    Koivut ovat toki kuusia pidempiä, mutta eivät niin paljon kuin kuvasta voisi luulla.

  14. Kyllähän siellä jokunen kuitutappi vielä päällispuolella heiluu koivikossa kuusikkoon verraten. Ja tietäähän sen ilman kuvaakin. Mutta kuusiuskontokunnassa taitaa olla ettei usko edes näkemäänsä.

  15. Visakallo

    Puunkasvatuksessa vain raha merkitsee, ei usko.

  16. Uskokoon ken tahtoo rahan voimaan. Varsinkin sen jälkeenjäävän kasvun rahan voimaan. Itse pidän kovasti oman edun tavoittelusta. Jälkipolvet sitten taitavat pääasiassa jatkaa omia juttujaan. Jotka eivät välttämättä kulje metsä edellä. Mutta ehkä kymmenen parhaan asian joukossa saattaa jo olla.

  17. Visakallo

    Tulisit vaan Jesse meidän kesätapaamiseen. Juuri sinulle siellä on ehkä kaikkein eniten nähtävää!

  18. En olisi ollenkan pahaksi pitänyt tutustumisia Visakallon monipuolisiin metsälöihin mutta aika heikolta ainakin vielä mahdikset vaikuttaa. Tämä kesäaika on aika pahasti ohjelmallista ja moni asia vaikuttaa. Nytkin tähän ensi viikonloppuun pitäisi keritä jo vakkarina moneen paikkaan ja sitten tänään vielä yksi yllärikutsu päälle. Vanhan mökkimme uudet asukkaat haluavat vieläkin meidät nähdä ja näyttää tekemisiään. Hienoahan se ja pitää kunnioittaa nuorten intoa ja mökkeilyn onneaan.

  19. Visakallo

    Minulle myös tämä kesäaika on kaikkein kiireintä aikaa. Alkukevät tai sitten syksy olisi vähän rauhallisempaa, mutta ilmeisesti porukan enemmistö on aina halunnut kokoontua juuri kesällä.

  20. Hyvin kasvat kummatkin. Kuusia taitaa olla selvästi enemmän lukumäärältään, joten motteja enemmän ja ainakin nykyhinnoin selvästi parempi tulos vaikkei Jesse sitä tietenkään usko.

  21. Visakallo

    Näinhän se on kuten Timppa totesi. Silloin kun samanikäiset, mutta eri puulajit kasvavat samalla maapohjalla ja samantasoisesti hoidettuna, ovat vertailutulokset kiistattomia. Minulle puunkasvatus on puhdas elinkeino jossa tulos mitataan ainoastaan rahassa. Toimintaan ei liity uskoa eikä muitakaan tunteita.

  22. William Munny

    Komiata koivikkoo.
    Hyvin näkyy visakallon pusikot kasvavan.

  23. Hyvin on kasvaneet molemmat puulajit. Etelässä kasvaa nopsaan. Opiskeluaikoina käytiin katsomassa Nurmijärvellä puolalaista alkuperää olevaa kuusikkoa, jossa 26 vuotiaassa metsässä oli jo tukkipuukuusia.

    Koivikon etuna tuollaisissa kohteissa on aikaisemmat tulot ja usein valmis seuraava kasvatuskuusikko alla, jos ei ole tyvilahoaluetta ja korjuu onnistuu hyvin. Saattaahan se koivun hintakin joskus taas parantua tukin osalta.

  24. Tuo on historiaa. Tämän päivän taimilla koivun kasvu on niin paljon parempaa kuin kuusen, että koivun kannattavuus on paljon parempi. Nyt hakkuuseen tulevat koivikot on istutettu lähes puolta huonommin kasvavilla taimilla mitä nykyään parhaimmat taimet.

  25. Se on kyllä totta että uudensukupolven koivut kasvaa paljon nopeammin.
    Nopeutunut harvennustulo lisää tuottoa aika paljon. Jos esim. eh-tulon saa 15 vuotta aiemmin ja sen voi sijoittaa 6 %:n tuotolla muualle, niin
    15 vuotta myöhemmin eh-puuta pitäisi samaan tuottoon olla jo liki 2,5 -kertainen määrä. Siihen mennessä nopeakasvuisessa koivikossa voi jo tehdä seuraavan harvennuksen tai päätehakkuun.

  26. Visakallo

    Sama kuin koivuihin, pätee myös kuusiin ja mäntyihinkin. Nykyiset alkuperät kasvavat huomattavasti nopeammin kuin ennen. Kesätapaamisessa voidaan vertailla näitä asioita.

  27. Niin kuusikoihin kuin männiköihinkin pääsee ensiharvennukselle parikymppisenä. Kun vain hoitotoimenpiteet ja maapohja on kunnossa

  28. Sama kuin koivuihin ei todellakaan päde kuusiin ja mäntyihin. Koivun jalostuksessa on edetty puulajien biologiasta johtuen huomattavasti nopeammin kuin kuusen ja männyn jalostuksessa. Samaan jalostushyötyyn pääseminen mitä koivulla on jo saavutettu vaatii havupuilla ehkä satoja vuosia.

  29. Visakallo

    Tuo on toki totta, mutta eteenpäin on menty havupuillakin. Kuvan kuusien vieressä on mekaanisti kloonattuja kuusia, eli taimien latva on katkaistu ja korvattu jalostukseen valitun kuusen oksankärjillä. Kuvan koivut ovat usempaa kloonia.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat