Taimikkoon unohdetut koivut aiheuttavat huomattavia kasvu – ja laatutapioita . Lisäksi korjuuvaurioiden riski on sitä suurempi , mitä isommaksi koivut ehtivät kasvaa .
Taimikkoon unohdetut koivut aiheuttavat huomattavia kasvu – ja laatutapioita . Lisäksi korjuuvaurioiden riski on sitä suurempi , mitä isommaksi koivut ehtivät kasvaa .
Hyvännäköistä sekametsää.
Kaikki ei ole ihan niin hyvää , miltä näyttää .
Suurin koivu on aiheuttanut vikoja ja kasvuhäiriöitä kolmeen lähinnä kasvavaan kuuseen . Yhdestäkään ei saada koskaan tukin laatuvaatimukset täyttäviä pölkkyjä . Mutkia ja poikaoksia on jo tässä vaiheessa 6 metrin korkeudelle asti . Tässä nautitaan tuloksista ajalta , jolloin raivaajat jättivät täystiheään kuusentaimikkoon koivuja ”varmuuden vuoksi ”.
Nämäkin vahingot on vältettävissä , kun jätetään taimikkoon vain hyvälaatuisia koivuja ja niitäkin siten , että vapaata tilaa on ympärillä 3 metriä joka suuntaan .
Suorittava oikeassa. Koivu sekapuuna jos tilaa, muuten vikuuttaa kuusen kasvua reippaasti.
Lähinnä pitäisi sanoa, että kuusten piiskaamia koivuja, joita on kasvateltu liian tiheässä.
Kuvassa on istutettu kuusikko , johon on unohtunut mutaman kymmen koivua ryppääseen . Samaisen kuvion vieressä ja kuvan taustalla vasemmalla kasvaa vastikään perattu terhakka kuusentaimikko . Siellä ei kasva koivua edes nimeksi…enää .
Eli jotain on opittu .
Joskus on pakko jättää koivuja kun on hallanarka paikka. Niitä ei tosin ole tarvittu enää aikoihinkaan, kun kuuset on jo tuon mittaisia.
Terveisin: Korpituvan Taneli
Noissa tilanteissa olen harrastanut koivujen pystyynkaulausta. Ja jos alle on jäämässä tai jo jäänyt vielä pelastettavissa olevaa mäntyä, koivuylispuun kaulaus on ainoa järkevä vaihtoehto. Muuten tulee männikköön helposti lumituhoja. Kaulattuna ylispuu suojaa naapureitaan seuraavat kymmenen vuotta. Viidentoista vuoden päästä siinä pesii kololintuja. Kuka noita kahta mottia lähtee tuosta traktorilla pois hakemaan ja minkä ihmeen takia?
.
Esim. talon poltipuina verraton lisä ja vaikka tosiaan myydä klapeina jos ei itellä pala. Jos noita ei saa tuolta pois ilman kuusien tuhoa on kyllä aika onneton tunari.
Eipä ole polttopuukäyttöä . Tuolle kuviolle tullaan aikaisintaan 10 vuoden kuluttua harventamaan kuusikkoa . Työohjelmassakaan en näy ylispuunpoistoa , joten koivut saavat kasvaa harvennukseen saakka .
Keskusteluosiossa mainitsemassani tapauksessa Finsilvan vastaavanlaisella kohteella nykäistiin moottorisaha käyntiin ja kaadettiin koivut maahan . Talteen ottamista ei edes ajateltu .
Olennainen ero kyllä esim. toisen suuren eli UPM:n omien metsiensä tavoitteissa. Kyllä siellä näkyy hieskoivu kelpaavan sekametsän aineksena mukaan. Mutta tässä on taas joku ”savujako” tehty ja UPM saa hoitaa lehtipuubisneksen enenevissä määrin. Tämä bio voi juuttua monen herran kurkkuun vielä. Kun sellun maailmanvoittokulku lerpahtaa ei sille olekkaan enää kellään kolmella suurella mitään tilalle. Sahaus ei elätä ja sellu tuli ja meni. Muiden maiden hyväksi. Sähkö valtaa liikenteessä jalansijaa ja polttoaineen lisälitkutus ei ollutkaan suuri tulevaisuuteen vievä bisnes. Alkaa todellinen loppusuora josta aukenee maaliviiva vain monipuoliselle metsän tuotteen jalostajalle. Isot nostaa kytkintä mutta pienestähän sitten ponnistetaan. Metsä elättää metsien väkeä vielä kauan mutta ei näillä eväiden keräilijöillä. Voisi sanoa että innovation lahjat sopisi lähinnä käpyjen keräilyn tasolle. Palkkiot lähinnä huvittaa kun pellet niitä toisilleen jakaa.
Ei kai niitä koivuja tuossa vaiheessa kannata enää poistaa, jos alla olevat kuuset ovat jo mutkaisia kuuteen metriin asti. Antaa kasva vain, nuo on niitä jättöpuita mitä raivaussaha mies on kuusentaimikkoon jättänyt, ehkä tarkoituksellakin. Ei tuollaisten jättöpuiden jättäminen ainakaan luonnon ja monimuotoisuuden kannalta väärin ole, joskaan omaan kuusikkoon ei tulisi jätettyä kuusten kustannuksella lehtipuita.
Vaikea arvioida, mitä kuvan tapauksessa on tavoiteltu.
Verhopuuston tehtävä on suojella kuusentaimikkoa hallalta ja sen tehtävän päätyttyä ne poistetaan.
Jos tarkoitus on ollut kasvattaa sekä kuusta, että koivua, niin koivut ovat olleet lähtötilanteessakin liian paljon etukasvuisia.
Jeesin kannalla noiden puiden poiskorjaamisessa, minulla tosin on dieselkäyttöinen mönkijä ja siihen ketjut, joten tuollaisessa harvahkossa taimikossa sille ei juurikaan tarvitse tehdä ajouria.
Ajomatkakaan ei olisi merkittävä seikka. Ihan sama, ajeleeko sata – parisataa metriä enemmän vai vähemmän, jos maasto on siihen kelvollista.