Tuhkanlevitysyrittäjä kävi tupsauttamassa n. 30 tn puuntuhkaa levälleen. Kunnostusojituksen tarpeessa oleva räme, ravinteisuus kuivahkon kankaan tasolla ja selviä ravinnepuutosoireita.
Helppoa ja halpaa kuin heinänteko. Omaksi osuudeksi riitti kun laittoi nimen paperiin, yhteistyökumppani hoitaa kemerat, levityksen yms asiat. Hinta oli n. 340 e/ha, josta saa vielä kemeratuen kautta 30 % takaisin.
Itsellä myös juuri kupongit laitettu vetämään. Tarkoitus olisi terveyslannoituksen nimiin myös lentolevityksenä laittaa tuhkaa 4t / h
Halvalta kuullostaa. 8% tuotto edellyttäisi 20 mottia lisää tukkia 20 vuoden ajalla. Eli hyvälaatuisessa riittäisi motin vuosikasvu kirkkaasti, kun hyvälatuisessa kasvu olisi yli 100% tukkia. Sitten kun alkaa puolet rungoista olla vikaisia, joista ei tukkia tule ikinä, pitää kasvunlisäyksen olla huomattavasti suurempi tai tuotto-odotus pienempi.
Mitä karumpi suo, sitä vähempi tuhkalannoitus lisää kasvua, karuushan tarkoittaa typen puutetta. Ja tämä askarruttaa minua, kun yhdellä tilalla on n. 20 ha hyväpuustoista turvemaata, ravinteisuus vain askarruttaa, eli typpitilanne. Turpeen typen määrää voi tietysti arvioida maatuneisuudesta, varvikon kasveista ja tietysti puuston nykyisestä kasvusta.
Kiitos vaan tiedoista, kustannushan se ratkaisee, jos suurinpiirtein arvaa tuon kasvunlisäyksen ja tuo helppous tietysti on suuri etu, omalla ajankäytölläkin on hintansa. Helppouden vuoksi voisi kannattavuutta laskea melko pienellä korolla.
Kannattaa selvitellä vielä tarkemmin tarvitaanko sitä kunnostusojitusta ylipäätään. Jos puut reagoivat ravinnelisäykseen niin haihdunta pelaa entistä paremmin. Olennaistahan ei ole pohjaveden korkeus keväällä ja syksyllä vaan kasvukauden aikana. Sekään ei ole olennaista missä kunnossa ojat ovat vaan juuri se pohjaveden korkeus kasvukauden aikana.
Tuhkassa on yllättävästi voimaa, olen suosinut sen käyttöä pitkään ja taas tänä vuonna sitä levitetään myös omiin metsiin ja paljon..