Kommentit (10)

  1. Kyllä näitäkin olen hakkannut kun pinta-alaa on hieman enemmön kuin 2 hehtaaria. Enempi poimintahakkuun tyyliin kuitenkin. Hienoimmat männyt saa jäädä kasvamaan 2-4 puun ryhmiin. Varsinaiset jyrkänteet jää sitten hakkuiden ulkopuolelle, mutta kuusia olen niistäkin napsinut pois. Lisäksi vanhoina peruina löytyy useampikin kuvio jotka on hakattu entisten miesten toimesta melko tiheään siemenpuuasentoon. Lopputuloksena kuusettuminen. Näitä on nyt kunnostettu niin, että kuuset hakataan pois ja tehdään ihan kunnollinen muokkaus ja käsinkylvö. Jos kuuset ovat tukkikynnyksellä niin niitä on lannoitettukin ja hakattu sitten laihana tukkina pois.

  2. Pitää olla pikkurahan puutetta jos tuollaisia tuottamattomia kauniita paikkoja menee hakkailemaan.

  3. Tuohon tulee töyhtötiainen ihan varmasti pesimään, kun vie sinne läpilahon koivupökkelön ja kiinnittää sen johonkin alikasvoskuuseen etelänpuoleiseen rinteeseen, mutta kuitenkin piiloon.

    Hiirihaukankin saa tekopesällä tuollaiseen paikkaan. Kahdeksaan metriin vaan jonkinlainen risurytö puuhun. Ei se mitään aarniometsää pesiäkseen tarvitse.

  4. Täällä meillä herkästi 10§ kohde, varsinkin jos mäellä korkeutta… Ei hakata ei…

  5. metsä-masa

    Metsäiset kalliot, jyrkänteet ja louhikot:

    Metso ohjelmaan sopiva kohde, puuntuotantoon vähä tuottoinen kohde, joku pienalainen painanne voi olla kasvavakin joka ylläpitää elävää puustoa, kaukomaisemassa arvokas maisema.

    Kallion taloudellinen hyödyntäminen:

    Jos Metso kriteerit ei täyty ja alue on syrjäisellä seudulla ja lähialueilla olisi kiviaineksille käyttöä, kiviainesten tarve lisääntyy tulevaisuudessa, ja sorasta ja hiekasta on jo luonnostaan pulaa kasvukeskusten läheisyydessä.

  6. On näkyvällä paikalla asutuksen lähellä. Ei siis tule kivenottamoa. Luultavasti Metso-kohde.

  7. Eihän tuon hakkuu nyt mikään ihmeiden kumma ole. Kyllä minulta vastaavaa hakattiin ja tukkia ja kuituahan sieltä tuli. Mutta aivan karuin alue jäi ja vain reunoja myöden kierros motolla ympäri. Hakkuusuunnite oli koko alueelle mutta motomies ei halunnut hakata kokonaan. En viitsinyt kinata ja jätettiin. Nyt kyllä kun katselen hiukan harmittaa moinen nuukailu. Aivan hyvän kokoista mäntyä jäi pystyyn eikä niitä sieltä tule erikseen enää taimikon keskeltä minun aikanani varmaan hakattua. Kyllä kallio vain olisi ilman puustoakin ollut komeaa katsella. Ja uuttahan sinnekkin kasvaa. Muutaman siemenmännyn olisi jättänyt.

  8. Vastaavia kohteita täällä Jyväskylän pohjoispuolella aika paljon. Jotkut laittavat lihoiksi, itse kyllä jätän luonnontilainen.

  9. En kyllä ymmärrä miksei näitä voisi poimintahakkuin käsitellä? Ei siinä kuvion ominaispiirteet juurikaan muutu. Eivät nämä mitään monimuotoisuuden kehtoja ole. Kyllä sen fiksu metsänomistaja ja motokuski ymmärtää miten nämä hakataan niin että uudistuminen on mahdollista ja maisemakin säästyy ja jopa kehittyy parempaan suuntaan. En minäkään niitä komeimpia tai toisaalta kitukasvuisimpia käkkärämäntyjä ota pois. Jos mänty kasvaa keskellä avokalliota tai jyrkänteen reunalla niin eihän sitä kannata poistaa. Näillä kuvioilla on meilläpäin yleensä runsaasti vaihtelua ja jo yhden aarin notkelma voi riittää siihen, että kuusikin kasvaa jotenkuten ja mänty oikeinkin hyvin. Voi tietysti ajatella, että tuotot on pieniä,eli rahapula painaa, mutta niin on kulutkin pieniä.

    Vaikka muuten suhtaudun poimintahakkuisiin skeptisesti, niin tällaisille kuvioille se sopii hyvin.

  10. Juuri noin kun Pete yllä, kyllä siellä omassakin kallionpäällisellä kasvaa jopa kuusta ihan nytkin jo tukkikoolla. Ilman muuta olen myös luonnon erikoisuuksien säästäjä ja itseasiassa lupasinkin jopa edelliselle omistajalle säästää jopa varmasti satojakin vuosia vanhoja käkkärämäntyjä joista yksi todella komea lajissaan. Siitä on joskus ammoin katkennut latva ja siitä haaroittunut aika tasaisesti joka puolelle. Sen oksille olisi mukava mennä korkealla paikalla tähystelemään vaikka kiikareilla. Siitä on tullut tasaisen monihaarainen ja ne ovat todella paksut ja isot. Iteltä vain nuo kiipeilypuuhat jääneet viime vuosina.

Luonto Luonto

Kuvat