Istutusn muokkaamattomaan maahan

Kuvio (0,6 ha) hakattu toukokuussa 2016. Kivisyyden takia ei muokattu. Tarkoitus oli istuttaa vasta keväällä 2018, mutta taimia jäi muista kohteista yli, joten istutettiin keväällä 2017 tietäen tukkimiehentäiriski. Homma onnistui kuitenkin hyvin, sillä syötyjä taimia löytyy ehkä 6-8 %:n luokkaa. Kuvassa yksi esimerkki syödyistä.

Kommentit (10)

  1. Oletko varma, että kyseessä on tukkimiehen täi? Taimethan on kuitenkin käsitelty myrkyllä.

  2. Aivan varma. Tyypillinen punainen. Kuten täällä muutkin ovat kertoneet tukkimiehentäituhoista. Ehkä se myrkky tappaa täin, mutta vasta tuhotyön jälkeen.

  3. Näin se menee jopa 90% täit tuhoaa taimista vaikka on myrkyt

  4. Hirvien totaalituhoaman männyntaimikon alle tuota tuli kokeiltua. Keväällä tuon raivasin, ihan nätti kuusentaimikko tuli…

    Tukkimiehentäi ei enää vanhoja kantoja haista ja onnistumis % kasvaa…

  5. tamperelainen

    Olen synnynnäinen skeptikko ja epäilen niin kantokäsittelijöiden että taimikäsittelijöiden hetkittäistä herpaantumista !
    Omissa istutuksissa ei ole koskaan istutusvuonna iskenyt täi vaan vasta seuraavina
    Tällaisille ns ylimääräislle toimenpiteille on monta hyvää syytä jäädä tekemättä

  6. Ei kannata Tamperelainen epäillä. Minulla on lukuisia esimerkkejä, että nimenomaan istutusvuonna tukkimiehentäi on iskenyt. Ei koskaan seuraavana. Havainnot on joskus vahvistanut metsäammattilain. Kerran taimitarha.

    Jätämme yhdellä tilalla aina välivuoden. Kuvan kohde istutettiin siis säännöstä poiketen.

    Liekö sitten Tamperelaisella toisenlaiset täit tai taimet?

  7. tamperelainen

    Minulla käsitys,että vain noin puolet taimista suojataan täitä vastaa,selviää laatikon kyljestä.Suojavaikutus pitäisi kestää kaksi ensimmäistä kasvukautta
    Ktso Viiri & Kytö:Tukkimiehentäin tuhot ja niiden torjunta,netissä

  8. Herman

    Itse jätin yhden jyrkän rinteen muokkamatta kun vastaava penkka muokattiin niin sade sai maan liikkeelle ja kaikki taimet oli vinossa. Noin 500 tainta sitten elokuussa oikasin ja kepeillä tuin pystyyn.

  9. Muokkamattomaan maahan istuttaessa tehtiin kuokalla laikku, jossa kivennäismaa paljastui kuntan alta. Vaikka taimet joskus olivat myrkyttämättömiä, ei täi päässyt taimen ääreen, kun kivennäismaa meni sen niveliin. Sittemmin tuli myrkkyämpärit, joissa taiminiput kasteltiin juurenniskaa myöten.
    Taimitarhalla traktoriruiskuilla sumutetaan torjunta-aine, jolloin käytännössä kaikki taimet saavat osansa.

  10. Kun istutetaan saman tuottajan taimia kahdelle eri tilalle hakkuukesää seuraavana keväänä, niin istutusvuonna toisella tilalla esiintyy säännönmukaisesti tukkimiehentuhoja ja vastaavasti toisella vähäisiä satunnaisesti vaikka istutuspaikka olisi samanlainen mätäs.

    Siis samasta suojauksesta huolimatta tilanne vaihtelee. Ovatko täit kehittäneet toisella tilalla immuniteetin. Vai mistä on kysymys? Olen aiemminkin kirjoittanut, että tuhot alkoivat vuonna 2007.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat