Siinä on nämäkin ovat minun siemenestä asti kasvattamat kuuset. Alue on istutettu 2007 ja se on ensimmäisen kerran raivattu 5 istutuksesta eli n. 2012. Seuraavan kerran alue raivattiin kun kuusikko oli 3-4 metriä ja vesakko oli jo hyvin saanut kuuset kiinni. Huomioita tuossa on, että leppä kasvaa 2 raivauskerran jälkeen öähes 2cm/vuodessa. Pienet vesat sekä luontaisesti syntyneet kuuset ovat luoneet tarpeen kolmannella raivaukselle. Metrin sektorilla kuusista tapahtuu vielä paljon.
Niin mitä noista lepistä on haittaa, ne häviää kasvussa kaikkialle muille puille, kuolevat ja lahoavat pois, kun jäävät varjoon.
No jos ajattelee et tästä hetkestä on vielä ensiharvennukseen 5 – 8 vuotta ja ne kasvaa ja kaikki muu kasvaa vielä. Sitten kun se on 2 hoidettu ja jos tätä kolmatta kertaa ei tekisi nyt olisi ennen ensiharvennusta tehtävä ennakkoraivaus ja energiapuuhakkuu. Nyt muissa kuusikoissa on päästy vähemällä tekemällä varhaisperkaus 7-vuotiaana. Ohjeiden mukaan tekeminen on kostautunut huomattavasti kalliimpina taimikonjoitokuluina ja kohta nämä ovat sellaisia, että näitä ei pysty tekemään kuin ammattilaiset. 5-vuotis varhaisperkauksessa päästetään vesakkopeto irti joka johtaa kalliiseen taimikonhoitoon kiertoajalla, ennakkaorqivauksiin, energiapuumetsiin ja maanomistajien ruokkimiseen ”hoitamattomuudesta.” Tarvitsee oll a paljon ideologista paloa, äärettömän terävä terä ja todella paksu lompakko, että metsä groupin motolle saadaan mm. Groupin ohjeilla niille töitä.
Jossain vaiheessa sitä miettii, että olisipa joku näistä kannoista kuollut mutta ei, sitä ei tapahdu kuin vasta 7-vuotiaana ja sen jälkeen tehdyissä raivauksissa. Niissä on sen jälkeen vesominen ja työn vaikeus romahtanut kuin näissä tapahtuu päinvastoin.
Ja tää on vaan tehty omilla mailla näin, että katson että tapahtuuko ne samat asiat mitkä olen töissä todennut. Muilla kuvioilla kokeilin raivata osan 5 vuotiaana ja osan 7-vuotinaana mutta keskeytin kokeilun kun näkemään sen miten tällä tavalla tulee ihan karmeaa jälkeä, siellä missä ei ole kanervakankaalla hirvipelkokuusikko.