Istutuskuusikko + luontaisesti rauduskoivua

OMT maassa. Aktiivisen kasvatuksen kuvio. Katsotaan mitä tulee, puhtaita kuusikoita on raivattu jo tarpeeksi. Luontaista kuustakin jonkin verran jota vois jossain vaiheessa myös harventaa. VAI onko kuvassa istutuskoivikko, jossa luontaisesti syntyneitä kuusia 😉 ? Musta tässä kohtaa voi pysähtyä miettimään, että milloin päätetään kasvatettava puulaji? Pitääkö valita se mitä on istutettu? Näillä alueilla kasvo valtavia erikoistyikoivuja ja yhtään siemen puuta ei ole missään mutta silti koivua kaikkialla.

Kommentit (16)

  1. Katso kuva 03.08.2014 Tessu, niin näät miltä näyttää tilanne 20 vuoden kuluttua

  2. Koivut nopeesti lattiaan. Vielä kun vähillä vahingoilta selviää. Jos haluat koivua jättää niin jätä noista pienistä räpistä ne koivut. Nämä kuviot ovat just sellaisia joista tuolla ketjuissa aiemmin olen kirjoittanut kuusen taimikon päällä olevista ylispuista. Kuusen kasvu pysähty kohta ja koivu alkaa ruoskimaan kuusien latvoja. Loppujen lopuksi liika varjostus tuhoaa tuonkin kuusikon alun.

    Kuusikosta tulee epätasainen koska aukkopaikoilla olevat kuuset kasvaa normaalisti ja varjossa olevien kuusten kasvu hidastuu. Sen näkee jo nyt taimikon kehityksessä.

  3. Joku näkee tossa koivuntaimikon. Tästä tulee sekakuvio missä kasvatetaan huippulaatuisia koivuja. Koivuja pitää harventaa tarpeen mukaan, että ne ruoski kaikkia kuusia. Puhtaita, ”oikein” hoidettuja kuusikoita on jo ihan tarpeeksi.

  4. Jess, kuten A.R. toteaa ei muuta kuin kuusenrääppiä koivujen alta pois virtaa viemästä tulevilta laatukoivuilta. Aihiot jo kunnossa.

  5. Kohta metsän kehitysluokka on ”täysin kehittynyt ongelma”. Jos tuossa on noinkin paljon koivuja, niin kyllä tuo menee koivujen ehdoilla. Muutaman vuoden päästä on täystiheä koivikko. Kysymus onkin sitten, että haluaako kasvattaa koivuja vai kuusia? Molemmat varmasti ihan hyvä ratkaisu.

  6. Aktiivisessa kasvatuksessa eli tuo on ihan nurkalla ja tosta voi kaataa puita vaikka jokavuos. Eihän tuollaista montaa hehtaaria jaksais. Pitää olla kasvattelu kuvioita jatkuvan perkauksen vastapainoksi.

  7. Tunneille jos laskee hintaa niin kannattaneeko. Pari samanlaista kuviota täälläkin,, en tiedä miten tekis, meinasinjättää vain ne kaikkein parhaimmat koivut. Tuossa kuvassa osui silmiin vasemmanpuoleisin koivu joka ei ”näytä hyvältä”… …………….Sata tyvikoivua hehtaarille ja niitten ympäriltä istutetutkin kuuset pois, jos ovat jäämässä jo alle. Hyvällä paikalla koivu tuottaa ja kun viime vuodet ovat olleet lämpösummaltaan erinomaisia niin se hyödyntää lämmön tehokkaammin kuin havupuu ……………..Saiskohan koivut kaadettua sopivasti ajourien suuntaan, mutta niittenkin hahmottaminen on taimikkovaiheessa semmoista että tekeekö sitä kukaan, motomiehet voi kertoa. Alla kuusikko joka pitäisi säilyttää ehjänä, hakkuu ei siis pakkasilla, mutta koska kuusikko niin maan pitäisi olla luminen ja jäässä. Rinteisiin ja hiukkasenkin pehmeille pohjille tuollanen ei sovellu.

  8. Siinähän ne avainkysymykset tulivatkin, Tuossavaiheessa tuo kuusikon pelastaminen onnistuu jos sitä haluaa, mutta muutaman vuoden päästä ei onnistu ilman pahoja vaurioita. Se on sitten eriasia jos AR kaataa nuo koivut sahalla ja kantaa pätkinä pois niin ehkä silloin. Konekorjuuna on aika haasteellinen joskus myöhemmässä vaiheessa.

    Onhan tuo minusta vielä vähän harva pelkäksi koivikoksikin jättää jos odottaa jotain harvennustuloja vielä ennen päätehakkuuta.

  9. Noita huonojakin pitää olla jotta parhaimmat karsiutuvat. Nyt jos se ois ois puhdas kuusikko niin kehityskulku olisi tämä: heinää, perkaa, raivaa ja kuole. Niin siitä voi jäädä omaankin lapaseen edes jotain. Tavoitteena 300-400 huippuyksilöä 35-40 vuotiaaksi. En tiedä vielä missä jaksoissa noiden harventaminen menee, voi olla että osa ihan maahan kaatamalla. Jokatapauksessa itse harventaen kun tietää motohankaluudet. Selvästi tuhoutuvien kuusten poistamista en tiedä, niiden tarkoitus on pitää ruskotäplät poissa. Karsinnassa voisi helpottaa kuusien oloja mutta en taas tiiä kannattaako elävien oksien karsinta. Kuusikon päätehakkuuhan tossa siirtyy 15-20 vuotta eteenpäin. Mutta tuota metsää ei tuhoa mikään (paitsi motokuski 🙂

  10. Motokuski voi sen vielä jotenkin pelastaa kohtuu vaurioilla mutta kun jätät nuo ylispuukoivut kasvamaan niin tuho on varma ainakin kuusikon osalta. Tai jos ei nyt ihan tuho niin kuitenkin kasvun pysähtyminen ja latvojen piiskaantuminen ja sitä kautta kelvottoman runkoaineen synnyn.

  11. Melkonen ankeuttaja. Tälläkin hetkellä oon viikon verran töissä raivannu ylispuustoista kuusikkoa ja kyllä ne kuule vaa siellä väleissä kasvaa. Peitto kun ei ole 100% ni metsä tulee Kuusistakin vielä.

  12. Siis sellasta 25v mikä ollu hoitamatta. Istutus kuuset melkein kaikki hengissä, lumi tuhonnu muutaman latvan ja vain muutamasta menny latva. Harvennus tollaseen moottorisahalla, ei mitään ongelmaa. Motolla vaikeampaa. Kyllä ne kuuset virkoaa kasvuun ja eikös se koivujen lopullinen poisto jo onnistu kun ne kuuset on vähän isompia? Kyllä aktiivisella hoidolla on mahdollista onnistua hyvin.

  13. Tuuli on kuljetellut rauduksen siemenet !

    Paljon on löytynyt hyviä vaihtoehtoja ja kaikissa on oikein hyviå neuvoja miten tulisi menetellä, joko koivut pois tai sitten kasvatus molemmilla.

    Kyseessä on todennäköisesti ainakin Omt pohja ja melkein täystiheä rauduskoivikko, koivvikossa on jo alkanut luontainen karsiutuminen, joka jatkuu.

    Jos kuvion koko ei ole kovin suuri jättäsin alueen odottamaan ensiharvennusta ja tekisin jatkosuunnitelman sitten, terve arvokas tyvikoivuines voi silloin puhua puolestaan.

    Oman näkemyksen ja kokemuksen ja kautta on sitten helpompi muotoilla seuraaava toimintamalli kuusikko, koivikolle.

  14. Varmaan näin kannattaa tehdä jos kuvio on hehtaarin luokkaa. Mutta mitä sitten jos kuvio onkin 5 – 6 ha. Minusta siinä on kyllä ainoa oikea teko koivujen poisto varhaisessa vaiheessa.

  15. Kuvio todellakin on jotain hehtaarin luokkaa. Suurinpiirtein samanikäistä kuusikkoa moninverroin enemmän kuin 5-6 ha mistä koivut poistettu.

  16. Lähes ainahan tälläiset ovat unohdettuja tai huonosti hoidettuja kuvioita. Nyt katsotaan mitään mitä tulee kun kasvua seurataan ja mitään ei tapahdu vahingossa. Koivukirja sanoo asiaa haastavaksi ja asiaksi mitö ei ole hirveästi tutkittu. Mitään mainstreamia tai hoito-ohjeita tästä ei voi tehdä koska tämä on vaativaa ja ei välttämättä onnistu toiveiden mukaan. Mutta tääsä on punainen lanka. Mitä tehdä kun uudistus onnistuu liian hyvin? Jos jotain saa ilmaiseksi niin ”pakko ottaa.” Moni jättää ilmaiset männyt raivaamatta kuusikosta.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut