Kommentit (13)

  1. Metsäkupsa

    Jos olisi minun,raivaisin ja jättäisin kehityskelpoisia koivuja harvakseltaan päälle.Olen vuosien mittaan kymmeniä hehtaareita ostopalstoilla saman laisia kuusikoita laittanut kasvukuntoon,raivannut lehtipuupusikot pois ja nyt kasvavat kuusitukkia arvokasvuvaiheessa.Energiapuulla en ole suuremmin rikastunut,työpalkan vaivaisen,joten olen siitä tarpeekseni saanut.

  2. Melkein pakko jättää koivua koska kuusia ehkä hiukan harvakseltaan. Mutta hyvän sekametsän siitä kyllä saa. Joskus tulee siinäkin takapakkeja kuten minulle kun motomies sai päähänsä oikaista tuollaisen jo hoidetun taimikon läpi. Juuri siivosin viikonloppuna sen tuhon nojottavat ja katkeilleet koivut ja kuuset pois. Selkeä vajaatuottoinen aukko vain jäi. Ei niidenkään aivoituksia aina oikein ymmärrä.

  3. Ehdottomasti noin kuin metsäkupsa ehdotti.

  4. Melkein pakko jättää koivua koska kuusia ehkä hiukan harvakseltaan. Mutta hyvän sekametsän siitä kyllä saa. Joskus tulee siinäkin takapakkeja kuten minulle kun motomies sai päähänsä oikaista tuollaisen jo hoidetun taimikon läpi. Juuri siivosin viikonloppuna sen tuhon nojottavat ja katkeilleet koivut ja kuuset pois. Selkeä vajaatuottoinen aukko vain jäi. Ei niidenkään aivoituksia aina oikein ymmärrä.

    Ei yhdet koneen jäljet merkitse yhtään mitään taimikon halki mennessään.
    Kone on joka tapauksessa alle kolme metriä leveä ja vaikka se murskaisi jokaisen puunalun allensa, se siihen mitään aukkoa jää. Hieman jäitä hattuun!

  5. Niin, olisihan se ollut hirmuinen vaiva jos omia jälkiään olisi takaisin sompannut noin kymmenen metrin päässä olevaa rajassa kulkevaa ajouraa. Mutta kun oikaisu on aina houkuttavan koukuttavaa! Saati että siellä täällä vielä käännetään joko moto tai ajokone peruuttamalla taimikkoon koko koneen matka. Sekin on varmaan hupaa ilman lupaa!

  6. Mulkku saa mulkun kohtelun.

  7. Mulkku tahi ei mutta aika työllistävä sellainen. Jo kolmas koneketju kävi tällekkin vuodelle minun metsässäni hakkuuta suorittamassa jotenka olis syytä olla siististi tahi käy kalliiksi.
    Yksi maanmuokkari jo sai nostaa kytkintä minun tyytymättömyyteeni, ehkä muidenkin tietty. Nykyään joka homman jälkeen kysytään mielipidettä tehdystä ja niillä tuntuu olevan hyvinkin vaikutusta. On varmaan valinnanvaraa.

  8. Ottamatta kantaa Jessen tapaukseen, niin tuli mieleen omakohtainen kokemus. Oli hakkuuyrittäjä vaihtunut. Ajelivat tien pään lähelle laaniin harvennuspuita. Sen sijaan, että olisivat lastanneet puut tien puolelta ajoivatkin tien vieren taimikkoa pitkin. Selitys oli, että näin säästetään tietä. Tottahan se on ainakin meillä, että motoyrittäjä joutuu kustantamaan lanauksen, jos koneet särkevät tien. Kuulemma heidän firmassaan ohje on, että puut ajetaan laaniin ”metsän” puolelta juuri tästä syystä.

    En ollut systeemistä iloissani ja motokuskikin sai sen tietää. Sovittiin, että meidän hakkuissa ajetaan pitkin tietä ei taimikkoja tai nuoria metsiä. Puunostajalta saatiin uudet taimet ja ne sitten itse istutettiin. Kaverit harventelivat viime kesänäkin melkoiset puupinot eikä enää tarvinnut huomauttaa.

  9. Visakallo

    Nyt on kyllä sanottava, että kovin erilaiset ovat puunkorjuukäytännöt tuolla Harjavallan suunnalla, kun vertaa niitä täkäläisiin oloihin. Kyllä minullakin korjuukoneet ovat olleet tänäkin vuonna useamman kerran töissä, mutta työjälki ja muu käytös on ollut moitteetonta. Mistä näin suuri ero voi johtua?

  10. Kerroin kyllä turhasta taimikon lammaamisesta ostajallekkin tyytymättömyyteni.

  11. Eikä voi ainakaan vahingossa mennä kun jopa sellaisella kulmalla oli oikaistu jossa alumiininauha oli ulkokehällä taimikossa. Ja kun se sattui olemaan vielä taimissa kiinni siinä tuli vahinkoa reilusti kun tietysti nauha kiristyi ja kaatoi taimet jo valmiiksi alas ja koneella lanattiin päältä. Sokeus on tietysti yksi paha vaiva mutta ihmeen hyvin kuitenkin kaadot kutakuinkin näytti sujuvan.
    Kuten tavaran keräilykin. En kerinnyt hätiin kysymään kumpi oli sokeampi, moton vai ajokoneen kuski. Pahasti epäilen että tuon aiheutti perin tuiki tavallinen haavan tuntemattomuus kasvatuspuuna. Vaikka taimisuojat juuressa olisi kyllä luullut hiukan havainnointia avittavan. Mutta tuossa koivu/kuusisekataimikossa jota myös raiskattiin ei toki pitänyt tunnistusvaikeuksia olevan.

  12. Ottamatta kantaa Jessen tapaukseen, niin tuli mieleen omakohtainen kokemus. Oli hakkuuyrittäjä vaihtunut. Ajelivat tien pään lähelle laaniin harvennuspuita. Sen sijaan, että olisivat lastanneet puut tien puolelta ajoivatkin tien vieren taimikkoa pitkin. Selitys oli, että näin säästetään tietä. Tottahan se on ainakin meillä, että motoyrittäjä joutuu kustantamaan lanauksen, jos koneet särkevät tien. Kuulemma heidän firmassaan ohje on, että puut ajetaan laaniin ”metsän” puolelta juuri tästä syystä.

    En ollut systeemistä iloissani ja motokuskikin sai sen tietää. Sovittiin, että meidän hakkuissa ajetaan pitkin tietä ei taimikkoja tai nuoria metsiä. Puunostajalta saatiin uudet taimet ja ne sitten itse istutettiin. Kaverit harventelivat viime kesänäkin melkoiset puupinot eikä enää tarvinnut huomauttaa.”

    Pääsääntö kyllä on, että tielle ei ajeta kuormalla. Tietenkin, jos on ihan oma tie, sille voi tehdä, mitä haluaa.
    Varastopaikat tehdään pysyviksi, eli toistuvasti käytettäviksi, joten niihin ei taimikkoa perusteta.
    Usein näkee hyvän taimikon, joka tuhotaan varastopaikalla pinojen alle ja koneilla rälläten, vaikka vieressä on neloskehitysluokan metsää, johon voi tehdä varastopaikan turmelematta mitään.
    MM. Tapion tekemille teille ei pidä ajaa kuormatulla metsäkoneella, koska se pilaa tien rungon.
    Ei ole myöskään fiksua rikkoa kylätietä, jota toiset käyttävät jokapäiväiseen liikkumiseensa.
    Meiltä päin on kehnot kuskit saaneet lähtöpassit ja he ovat muuttaneet työn perässä Eteläsuomeen ja jokunen on saanut suojatyöpaikan Porin seudultakin.

  13. Oli täysin oma tie ja vielä kääntölenkin vieressä. Kyllä kysymys oli, että säästetään tietä ja ei välitetä taimikosta. Ymmärrän tilanteen tiukan kilpailun voittaneen motoyrittäjän kannalta, mutta en tietenkään voi hyväksyä käytäntöä, joka poistaa meidän metsäpinta-alaa kun toinenkin vaihtoehto on käytettävissä.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat