Huomio kiinnittyi kun metsäautotien ja- ajouran risteyksessä oli poikkeuksisen paljon hirven jälkiä, edes takaisin, ja josta pian löytyikin kuollut hirvi.
Hirven ruokamaa oli ollut viimeiset viikot männyn oksat ja neulaset.
Huomio kiinnittyi kun metsäautotien ja- ajouran risteyksessä oli poikkeuksisen paljon hirven jälkiä, edes takaisin, ja josta pian löytyikin kuollut hirvi.
Hirven ruokamaa oli ollut viimeiset viikot männyn oksat ja neulaset.
Onko arveluita mihin hirvi kuoli? Luin netistä että hirvi ei kuulu eläimiin joista tarvitsisi ilmoittaa mihinkään. Eviralla on kyllä netissä lomake jolla voi ilmoittaa kuolleen villieläimen löytymisen. Ilmeisesti keräävät halutessaan näytteitä niistä.
Mikähän hänellä? Hyväkuntoisen näköinen hirvi – tukehtui oksanpalaan?
Kuolinsyy ei vielä ole selvillä ! Maallikon silmin hirvi näytti tosiaan normaali kuntoiselta, jopa pulskalta.
Ilmoitus löydöstä meni heti seuran hirvipomon kautta Riistanhoitoyhdistykselle, Riistanhoitoyhdistys on ottanut siitä näytteet ja toimittanut ne tutkimuksiin.
Toivottavasti ei salakaato. Sen vuoksi hyvä että laitoitte ilmoituksen eteenpäin
Voi olla kolarihirvi ,jonka sisäelimet tai leukaperät ovat rikki eikä ruokailu onnistu. Kyseessä voi olla myös tiineysongelma ,jonka seurauksena eläin menee huonoon kuntoon.
Vuosi sitten meidänkin reviiriltä löytyi menehtynyt hirvi ,joka saattoi olla tulosta yhteenotosta auton kanssa. Sitä jäljitettiin tuloksetta kolarin jälkeen ,mutta otus löytyi kuolleena vasta parin kuukauden päästä noin viisi kilometriä kolaripaikalta. Ulkoisia vammoja eläimestä ei löytynyt.
Sellaisia tapauksia on tullut vastaan metsästyksen yhteydessä , jossa eläimen lonkkaluu on ollut irtallaan suoliluusta revähtämisen seuraksena. Tuskallinen vaiva ja aiheuttaa ennen pitkää kuoleman. Tällainen tapaus osui kohdalle ,kun aloimme tutustua syksyn viimeisen hirven anatomiaan. Ihmettelimme sitä ennen ,miksi otus pysyi niin hyvin haukussa. Toinen vastaava tapaus raahautui koiran edessä lampeen tuskiaan lievittämään muutama vuosi sitten. Sitä oli aiemmin jäljitetty tuloksetta kolarin jäljiltä. Kului viikko ,että saatiin puoli vahingossa saaliiksi.
Kolarihirveä itsekin epäilin. Kolhaisu ei välttämättä näy päälle päin, mutta sisäinen verenvuoto ja vauriot vie eläimen aika nopeasti eikä ehdi kunnolla nälkiintyä.
Nyt niitä näytteiden tuloksia odotellaan ! Lumella ja havujen syöntipaikalla ei verijälkiä näkynyt. Mallikolle tuli tunne, että 8,3 (kuva) tapaamani neljän hirven ryhmä taimikon laidassa, olisi samaa ryhmää, josta tässä sitten yksi kuolleena.
Siinä hirvien ulkoinenolemus oli antautuvan ja alistuvan oloinen, kun tapasin ne siinä taimikon reunassa, välimatkaa näillä kuvan otto paikoilla on 300 m.
Voi hyvin olla kolarihirvi jos ei verenvuotoja näy ulospäin.
Jäisellä alustalla liukastelukin (bambi-ilmiö) voi johtaa lonkissa sidosten ratkeamiseen ja eläimen nääntymiseen kuoliaaksi. Kerran jäällä ”lepäilleen” hirvenvasan molemmat lonkat todettiin ratkenneen sijoiltaan. Monesti epäselvässä tilanteessa voi olla viisainta turvautua armonlaukaukseen sen sijaan ,että eläin puoli pakolla toimitetaan kovalle maalle ja jätetään metsän kätköön toipumaan oletuksella ,että se selviäisi. Kannattaa ainakin seurata ,mitä myöhemmin tapahtuu.
Kyllä tämäkin voi olla kolarihivi, kun valtatie on n. 4 km päässä. Minäpä laitan infoa kun saan tietoa tutkimuksen tuloksista !
Olisiko jokin hermosto tauti. Pyörinyt noin paljon samassa paikassa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010277435.html
Hirvimierten mukaan lähistöllä on hirvikolaria valtatie 5:n varressa sattunut, ja kaikkia hirviä ei kolarin jälkeen oltu tavoitettu.
Hermostosairaus on tässäkin mahdollista, koska hirven löytöpaikan vieressa oli harvennushakkuusta jääneitä oksia ja latvuksia syöty tarkkaan ja ympäristö tampattu jälkiä täyteen, josta osa oli vasan jälkiä.
Sulli, Pelon sekaisin tuntein minäkin olen isoa vänhan oloista sarvipäätä autosta seurannut, josta katsoin parhaaksi poistua tulosuuntaani. Hirvi oli metsäautotiellä jalat haara-asennossa, pää huojui hidasta liikettä maanpinnasta 20-30 cm ja tuijotti koko ajan lähestyjää…
Ruokavirasto kertoo osiossa ”Hirvieläinten näivetystauti CWD” että Suomessa on löydetty kolme kertaa TSE-tautia naarashirvistä. Pohjoismaiden hirvistä löydetyn TSE:n oletetaan olevan sisäsyntyinen aivosairaus. Nykytiedon mukaan kyseessä ei siis ole eritteiden mukana ja ympäristön kautta eläimestä toiseen tarttuva, varsinaisen CWD:n kaltainen tauti.
Vastaaminen vähä viivästyi, mutta minuakin kuolinsyy kiinnostaa. Pyysin jo Riisranhoitoyhdistykseltä palautetta, kunhan ruokavirasto sen julkaisee !